СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XV, брой 3, 2018

Подобряване на енергийната ефективност на сградите с каменна вата от ROCKWOOL

Подобряване на енергийната ефективност на сградите с каменна вата от ROCKWOOL

Урбанизацията предизвиква множество проблеми по отношение на здравето и благосъстоянието на хората, безопасността и цялостното качество на живот. Днес жилищните и търговски сгради са отговорни за близо 40% от общо изразходената енергия, използвана в повечето страни по света, a въглеродният двуокис, който се отделя от тях, е около 36%.

Това беше и причината за последното обновяване на директивата на Европейската комисия за енергийното представяне на сградите (EPBD). Тя предвижда държавите-членки да разработят национални дългосрочни стратегии за подпомагане на икономичната реновация на обществените и частни сгради с оглед намаляването на емисиите в ЕС с 80-85% в сравнение с нивата от 1990 г. Този нормативен акт, както и Директивата на ЕС за енергийна ефективност (приета през 2012 г., чието обновяване предстои също тази година с нови, по-амбициозни цели), са двата основни документа, които си поставят за цел цялостно подобряване на енергийната ефективност на сградите и намаляването на вредните емисии във въздуха. Основна задача на втората е постигането на нулево потребление на електроенергия в сградите до 2050г.

На практика това означава, че енергийното проектиране на сградите ще заема все по-важна част в архитектурата и строителния инженеринг. Това се отнася и до вече построените сгради. Специалистите предвиждат, че темпът на саниране на сградите в цяла Европа ще трябва да се увеличи с 3%, за да бъдат постигнати заложените от директивата цели.

Решенията на ROCKWOOL включват продукти от каменна вата за изолация на фасади, подове, стени, тавани и покриви - с много нисък коефициент на топлопроводимост и специфично топлопренасяне, които отговарят на всички приложими стандарти в индустрията. По тази причина изолацията на ROCKWOOL може не само да направи домa по-комфортен и безопасен, но едновременно с това да намали драстично разходите на електроенергия в домакинството.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини