СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XV, брой 4, 2018

Как митовете за BIM ни помагат да намерим точното софтуерно решение

Как митовете за BIM ни помагат да намерим точното софтуерно решение

Време е да поговорим открито за дигиталната трансформация и да развенчаем някои заблуди относно BIM. Най-често срещаната може би е, че у нас за BIM продължава да се говори като за концепция за далечното бъдеще, докато в много страни и за много професионалисти тя е реална настояща практика.

Как можете и вие да се възползвате от предимствата на работата с цялостен цифров модел? Какви са първите стъпки, които да предприемете? Как да минимизирате разходите и да гарантирате възвръщаемост на инвестицията?

Нека разгледаме някои от най-разпространените митове за BIM, които да ни помогнат да отговорим на тези въпроси.

Мит – BIM е просто система за 3D моделиране
BIM не е просто възможност да чертаем в три измерения. Въпреки че 3D моделите са най-видимата част - визуално представяне на промените в начина ни на работа, те са само елемент от много по-голяма трансформация. BIM по-скоро се отнася до добавянето на два съществени фактора в процеса на дизайн – създаването на обогатени данни за проекта (спецификации на материалите, характеристики, производител, цена, но и работни графици, информация за поддръжката и др.) и свободния обмен на тези данни. В този смисъл BIM по-скоро представлява целенасочен процес на съвместна работа, който цели създаването, съхранението и използването на богат на данни цифров модел през целия жизнен цикъл на сградата. Резултатът е по-добро разбиране на проекта от всички ангажирани професионалисти – как ще бъде изпълнен, колко ще струва, как ще се поддържа и управлява.

Реалност – Едно от водещите предимства на BIM е възможността за оптимизиране на процесите по съвместна работа и обмен на информация. Тенденциите сочат, че BIM ще играе все по-важна роля в това отношение, а OpenBIM концепцията и възможностите за свободно споделяне на файлове и данни между всички ангажирани (IFC, импорт, експорт) ще допринасят все по-значително за гладкото, прозрачно и навременно изпълнение на проектите. При планиране на инвестицията в софтуер, изберете такъв, който да предоставя богати възможности за съвместна работа и за експорт и импорт на файлове в множество формати.

Мит – BIM ще ни забави
Всеки процес, който включва нови начини на работа, несъмнено отнема време да бъде приет, имплементиран и да започне да дава положителни резултати. Въпреки това BIM не е единствената промяна, с която строителната индустрия е трябвало да се справи. Както моливът, линията и химикалката бяха заменени от мишка и CAD, така BIM е просто следващата стъпка по пътя на еволюцията в сектора, просто следващият „бизнес инструмент“. Разбира се, начинът на имплементация не е без значение. Важно е внимателно да планирате, за да управлявате по-точно процесите си и във възможно най-кратко време да почувствате, че ползите надвишават направената инвестиция.

Реалност – Много компании, разработващи и дистрибутиращи дизайн софтуер, улесняват своите потребители, като им предоставят възможности за обучение за работа с BIM. При избора на софтуерно решение търсете такова, което да разполага с интуитивен интерфейс, да се усвоява в рамките на няколко дни до седмици, а компанията да предлага възможности за последващо обучение. Един добър пример какво да търсите е този онлайн семинар за продължаващо обучение на тема BIM техники и най-добри практики.

Мит – BIM ще ни струва скъпо
Неизменно имплементирането на всяка нова технология води със себе си някакви първоначални разходи, което обаче следва да се оправдае в дългосрочен план от повишаване на ефективността и продуктивността. Въпреки че инвестиция в BIM не означава непременно инвестиция в хардуер или софтуер, или дори допълнителното обучение, най-вероятно ще трябва да предвидите разходи поне за някой от тези елементи. Това в никакъв случай не означава, че тези разходи трябва да бъдат значителни – има много налични инструменти, които се предлагат на конкурентна цена, както и много леснодостъпни източници на обучение и know-how.

Реалност – Пример за такива инструменти са продуктите на Vectorworks, Inc. – водеща компания за дизайн и BIM софтуер. Vectorworks разполага с богати инструменти за 2D чертане и 3D моделиране, автоматизира създаването на строителна документация, увеличава ефективността, като в същото време стимулира креативността. Решенията на Vectorworks могат да се превърнат в централна BIM платформа, благодарение на своите отлични възможности за импорт и експорт на данни и поддържането на IFC файлове (по стандарт на buildingSMART). Тези функционалности позволяват на специалистите да използват различни софтуерни решения, според своите лични предпочитания, като после данните, информацията и файловете могат да се обменят свободно между ангажираните с реализацията на проекта, да се импортират, да се направят проверки за несъответствия и в крайна сметка – да се постигне по-висока ефективност в дизайн процеса.

Допълнително, Vectorworks предлага за свободно ползване изключително богата база с курсове, онлайн семинари, упътвания, които да направят усвояването на софтуерните решения и работа с BIM бързо и лесно. Ако искате сами да се убедите във възможностите на програмата – изтеглите безплатен trial лиценз за 1 месец.

Немечек България е официален дистрибутор на продуктите на Vectorworks, Inc. Компанията е придобила висока експертиза през последните близо двадесет години в разработването и разпространението на BIM софтуерни решения, които да подпомогнат професионалистите във всяка фаза от жизнения цикъл на една сграда – дизайн, строеж, управление и поддръжка.

Много компании от цял свят и от всякакъв размер вече се възползват от предимствата на проектирането с Vectorworks, най-вече що се касае до спестено време, повишена ефективност, оптимизирана съвместна работа с подизпълнители, подобрена комуникация с клиенти. Сега е моментът да се възползвате от новите технологии, за да подобрите конкурентоспособността си. Поемете по пътя на дигиталната трансформация, разбийте митовете, които ви спират и освободете потенциала си!

Научете как – https://www.nemetschek.bg/vectorworks/2018/



НЕМЕЧЕК БЪЛГАРИЯ