СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XV, брой 4, 2018

Прилагаме международни стандарти за качество, предлагайки прахови покрития TIGER Coatings

Разговор с Явор Пешев, Управител на Деяколор и Константин Симеонов, Търговски директор на Деяколор

Прилагаме международни стандарти за качество, предлагайки прахови покрития TIGER Coatings

Деяколор е изключителен представител на прахови покрития TIGER Coatings – Австрия за България и единствен дистрибутор за Румъния, Гърция и Македония. Фирмата е сертифицирана по ISO 9001: 2015 за дистрибуция на прахови покрития, което е гарант за качеството на предлаганите услуги. Предлаганите продукти задоволяват и най-високите изисквания на строителната индустрия за устойчивост, производствена ефективност и екосъобразност, което компанията гарантира със сертификатите GSB, Qualicoat, AAMA и BRЕEАM и много други. Продуктовата гама включва богата палитра от цветове, гланц, полу-гланц и мат, както и разнообразие от едри и дребни структурни покрития, бои с металик и мика ефект.

Г-н Пешев, наскоро Деяколор навърши 13 години на пазара за прахови покрития. Какво се случи с компанията през тези години?
От 2005 г. до ден днешен пътят пред Деяколор се описва с една дума – развитие. Този път ще продължим да следваме и в следващите години, като целите ни надхвърлят обичаен бизнес план. През годините се научихме да се адаптираме към спецификите не само в България, но и на външни пазари, а именно тези в Гърция и Румъния. Стратегията ни се основава на прилагане на добри европейски и световни практики в строителния бранш и в повишаване ефективността на работа. Компанията иновативно въвежда международно признати практики за качество, като същевременно ги предаваме успешно и на нашите партньори – доставчици и клиенти. Освен качеството на предлаганите услуги, наш фокус е екипът. Опитът ни показа,че именно екипът е ключов фактор за успех, което ни доведе до създаването на специална политика, насочена изцяло към развитие на човешките ресурси.

Как според Вас се развива строителният сектор в България и какви уроци вие научихте?
Я. Пешев: Кризата от 2010-2011 г. промени цялостната концепция на строителния сектор в България. Инвеститори, архитекти и подизпълнители насочиха вниманието си към високите стандарти в бранша, подтикнати от изискванията на крайните европейски клиенти. По наши наблюдения, към днешна дата голяма част от сектора успешно прилага международни стандарти за качество. Основният урок, който ние научихме, е, че дейността ни представлява важна брънка от производствената верига в строителния бранш. Това ни дава възможност да търсим все по-високо качество и устойчивост на продуктите, които предлагаме и така да гарантираме интересите на крайните потребители. Фокусирани в образователна дейност, Деяколор инвестира в създаването на уникален по рода си Компетентен център. Той функционира от края на 2016 г. и предлага възможност на всеки наш партньор да се убеди лично в техническите характеристики и атмосферната издръжливост на дадената покривна технология.

Как се позиционира пазарът на прахови покрития в икономиката на България и какви възможности за развитие виждате в перспектива?
Я. Пешев: С навлизането на все повече чуждестранни инвеститори от различни сектори, като автомобилостроене, селскостопанска техника, мебелостроене, архитектура и др., производствените предимства на праховите покрития придобиват все по-голяма популярност и предизвикват все по-голям интерес. Нашите очаквания са за нарастващо търсене на прахови покрития за сметка на течните такива и съответно увеличаване дела на тяхното приложение в икономиката на страната.

Г-н Симеонов, праховите покрития са възможно най-екосъобразните на пазара на покрития не само в България. Според Вас какви други конкурентни предимства имат?
Определено праховите покрития отговарят на най-високите изисквания за екосъобразност в сферата на покривните технологии. Основните предимства на електростатичните сухи технологии са в значително по-ефективния производствен процес, което пести време и енергия, както и във възможността за вторична употреба посредством рециклиране. Праховите покрития на TIGER Coatings се характеризират допълнително и с висока атмосферна устойчивост, висока покривност и изключително разнообразни цветови нюанси и ефекти.

В кои сфери на индустрията намират приложение праховите покрития на TIGER Coating?
К. Симеонов: Праховите покрития намират приложения навсякъде около нас. Дори и столът, на който седите в момента, има прахово покритие. Продуктите на TIGER Coatings се предлагат в повече от 1200 цвята и ефекти, и имат широко приложение, вариращо от високо качество на фасадни полиестерни или флуорополимерни покрития в архитектурата до интериорни епоксидни решения за външно и вътрешно приложение. TIGER Coatings разработват продуктите си както по RAL стандарт, така и по специфични изисквания на своите клиенти, което ни прави способни да отговаряме бързо и адекватно на желанията и изискванията на своите потребители.

TIGER Coatings патентоваха иновативен продукт в покривните технологии - 3D Metallics. С какво този продукт се отличава на пазара?
К. Симеонов: Да, така е. В TIGER Coatings винаги сме успявали да бъдем иновативен лидер в производството на специални ефекти. Продуктът 3D Metallics е ново поколение прахово покритие. Представлява трета генерация бонденизирани металици и разработката е в супер устойчива на атмосферни условия серия. Иновативният продукт осигурява най-висок стандарт на приложение, ярки и изключителни ефекти на покритието, което по нищо не отстъпва на течните такива. Предимствата разбира се не са само това. На индивидуални срещи с нашите клиенти консултантският ни екип е на разположение за повече информация относно тази наистина иновативна технология.

През април 2018 Деяколор беше един от организаторите на международна конференция за покривни технологии Metal Days, която за първи път се проведе в България. Бихте ли споделили впечатленията си и как събитието беше прието от българските фирми?
К. Симеонов: Като част от екипа на TIGER Coatings, Деяколор беше водещ организатор на, бих казал, първото по рода си у нас събитие за покривни технологии и решения. Благодарение на съвместните усилия TIGER Coatings, WAGNER Group, Henkel, Rösler и Mankiewicz успяхме да съберем над 120 български фирми от сектора. В рамките на 2 дни имахме възможност да обсъдим с тях иновации, ефективни решения и да обсъдим редица индивидуални предизвикателства пред българските производители от индустрията. Отзвукът от събитието е изключително позитивен и показателен за необходимостта от подобни инициативи в страната.

Г-н Пешев, бихте ли споделили как виждате развитието на Деяколор на българския и регионалния пазар в бъдеще?
Деяколор е утвърден доставчик на прахови покрития не само в България, но и в целия регион. Устойчивите ни позиции на източно-европейския пазар ни дават възможност да мислим мащабно. Основна наша задача е да продължим работата си върху популяризиране на предимствата на праховите покрития и да спомогнем за задълбочаване на познанията на представителите на бранша в употребата им. Работим в посока да завършим напълно нашия Комптентен център, където всеки партньор да има възможност лично да добие пълна представа за технологичните процеси на работа с прахови покрития, както и относно техните цветови, механични, антикорозионни и атмосферни характеристики. Вярваме, че чрез знание и опит ще създадем търсене на още по-високо качество и по-атрактивни продукти в строителната индустрия в България.