СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XV, брой 5, 2018

Новa разклонителна клема от WAGO

Новa разклонителна клема от WAGO

По-голяма мощност: WAGO разширява използването на универсалните COMPACT разклонителни клеми с нов модел. По-лесно, по-бързо и по-безопасно: това са трите основни характеристики на WAGO разклонителни клеми от серия 221. При работа с тях не са необходими инструменти - отваряте лоста, вмъквате проводника и затваряте лоста. Задвижването с лост е удобно, надеждно и спестяващо време в ежедневните инсталации и затова WAGO разшири своята серия 221 с нов модел клеми за проводници със сечения до 6 mm².

Досега разклонителните клеми на WAGO от серия 221 се използваха за свързване на твърди и гъвкави проводници от 0,2 до 4 mm². Електротехникът просто зачиства изолацията на проводника, отваря клемата с оранжевия лост, вкарва до пълен контакт проводника и затваря лоста. Прозрачният корпус на клемата му позволява само с един поглед да провери целостта на връзката.

При изграждането на инсталации в сградите се срещат и приложения, при които не е достатъчно максимално напречно сечение от 4 mm². Това включва например свързването на постоянно захранени устройства с по-високи изисквания към захранването или полагане на проводници с по-големи напречни сечения с цел ефективно намаляване на пада на напрежение при дълги кабелни линии. Новата клема на WAGO покрива лесно тези приложения и същевременно с това осигурява удобството и безопасността на доказаната Cage Clamp технология.

Разширеният обхват на приложение на новите клеми включва окабеляване на трифазни контакти, инсталиране на климатици или общо свързване на по-големи консуматори. Производителите на електрическо оборудване също се възползват от нововъведението към серия 221. Възможността за свързване до 6 mm² предлага и напълно нови възможности, като например високомощни системи за осветление и сигнализация или системи за ОВК в търговски сгради. Какво отличава WAGO клемите от серия 221?

Размерът
Размерите на новата компактна клема на WAGO от серията 221 за всички видове проводници е с 40% по-малък от този на предишния модел. Това позволява на електротехниците безпроблемно да монтират клемите на места с ограничено пространство. Благодарение на изключително тънкия дизайн на новата серия, окабелените клеми могат лесно и бързо да бъдат поставени в монтажните кутии.

100% прозрачни
Новият дизайн на корпуса на Серията 221 от прозрачна пластмаса позволява осъществяването на лесен визуален контрол на правилната позиция на проводниците. След свързването електротехникът може веднага да види дали всички проводници са вкарани до отказ, както и дали са правилно свързани. По този начин местата на недобър контакт могат лесно да бъдат разпознати и коригирани. Правилната дължина на снемане на изолацията също може да бъде проверена само с един поглед. Затворените улеи на гнездата на проводниците гарантират лесното и правилно вкарване на проводника в клемното гнездо.

Технологията CAGE CLAMP®
Новото поколение клеми е базирано на доказалата се технология CAGE CLAMP®, при която клемните гнезда се отварят и затварят с помощта на лост за управление без използване на инструменти. Благодарение на допустимия номинален ток от 32 А и номиналното напрежение от 450 V Серия 221 е подходяща се използване както в мрежи с напрежение 230 V, така и в мрежи с напрежение 400 V.

За всички стандартни видове проводници
Като универсална клема новата серия 221 може да приема всички стандартни видове проводници - твърди, гъвкави многожични и силно гъвкави многожични (high flexible).

Новата серия включва варианти с два, три и пет проводника (221-412, 221-413, 221-415). Само една клема покрива проводници със сечения от 0,14 до 4 mm² (силно гъвкави многожични) и от 0,2 до 4 mm² (твърди и многожични). Модел 6 mm² свързва всички видове проводници, вариращи от 0,5 до 6 mm².



ВАГО БЪЛГАРИЯ

София 1330, Бизнес център Сердика, Бул."Акад. Иван Гешов" 2Е, Сграда 1, ет. 4, офис 417