СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XV, брой 5, 2018

Клеми за използване във взривоопасна среда от WAGO

Клеми за използване във взривоопасна среда от WAGO

На предстоящите големи изложения на химическата промишленост WAGO ще представи серията 221 и като универсален терминал за потенциално експлозивна среда. Това предоставя съвсем нови възможности, особено за производителите на разклонителни кутии, осветителни тела или електронни устройства, които ще се използват във взривоопасна среда, в зона 1 и 2.

Предимства: Безинструментна работа - отваряте лоста, вкарвате проводника, затваряте лоста; Свързване на многожични проводници със сечение от 0,14 до 4 mm2; Свързване на едно- и многожични проводници със сечение от 0,2 до 4 mm2; Носач за DIN35 шина; Работно напрежение: 275 V до 440 V.

Лостът може удобно да се отвори с ръка, да се вмъкне проводникът и лостът да се спусне. Едно- и многожичните проводници могат да бъдат свързвани в диапазона сечения от 0,2 до 4 mm2.

В този носач могат да бъдат поставени клеми за 2, 3 и 5 проводника. Ако клемите в носача се поставят близо една до друга, работното напрежение е 275 V.

За приложения с работно напрежение до 440 V, клемите се поставят така, че между две клеми да има видим разделител. Чрез тези разделители се спазват необходимите отстояния за токове на утечка по повърхността и пробив от пълзящ разряд за работни напрежения до 440 V. По избор адаптерът може да бъде закрепен върху монтажна шина DIN35 или да бъде завинтен върху всички видове гладки повърхности. Дори при вече поставена в носача клема могат да се свързват проводници, например при преокабеляване на отделни линии - решаващо предимство за приложения във взривоопасна среда, тъй като конвенционалните кутии за свързване във взривоопасна среда са оборудвани с клеми с кожуси, които затрудняват много освобождаването на отделни проводници. За международна употреба на WAGO 221 за приложения в потенциално взривоопасни зони са започнали сертификационни прецедури за ATEX (Ex 2 II G), IECEX и American Ex (AEx eb IIC T4 Gb).

Очаква се клемите да бъдат налични в края на 2018 г.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини