СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XV, брой 5, 2018

Планираме увеличение на пазарния дял на продуктите, предлагани от РАПИД

Разговор с инж. Николай Иванов, Ръководител направление VALCO към фирма РАПИД

Планираме увеличение на пазарния дял на продуктите, предлагани от РАПИД

Г-н Иванов, бихте ли споделили впечатления от участието Ви на Българска строителна седмица?
Фирма РАПИД не беше участвала на изложението през последните пет години. Тази година решихме да участваме и не съжаляваме за решението си. По време на изложението представихме част от продуктите ни, насочени към строителния бранш и по-специално тези, които намират приложение при строителството на големи обекти. Например перфорирани и просечено изтеглени ламарини от алуминий, които са по-леки и намират приложение при изграждането на фасади, звукоизолационни стени, слънцезащитни панели и др. Представихме и традиционните за нас последните години декоративни цветни неръждаеми ламарини, които се използват за интериорни решения, при производството на асансьори, предимно за хотели и бизнес сгради. Акцентирахме и върху предлаганите от нас решетъчни скари и стъпала за стълбища и площадки, както и за аварийни и пожарни стълбища. Направи ни впечатление, че изложението започва да придобива облика, към който се стреми, а именно да предлага пазарните новости, да представя тенденциите и да бъде платформа, която да помогне на фирмите да засилят присъствието си, както и да се увеличи броят на потенциалните клиенти на изложителите.

Бихте ли разказали повече за новите продукти от гамата Ви?
Една част от новите ни продукти са тези за строителството, за които разказах в предния въпрос. Друга новост при нас са електрозаварените мрежи, които могат да се използват за оградни и преградни решения и др.. Предлагаме и заварени и плетени декоративни мрежи от неръждаема стомана, месинг и алуминий с по-малки размери на оплетката, които намират приложение в интериорните решения, за изработка на парапети, архитектурни декоративни преградни стени, окачени тавани и др. По принцип нашата фирма с направлението си Фалко е ориентирана към продажба на неръждаеми стомани и заваръчни материали, като най-голям дял заемат конвенционалните неръждаеми стомани – листове, пръти, тръби и фасонни части, фланци и др. От основаването на фирмата през 1990г. до днес продължаваме успешно да развиваме областите, в които сме тясно специализирани – закаляеми неръждаеми (ножарски) стомани, пружинни неръждаеми ленти и декоративни цветни ламарини, както и на направлението ни за заваръчни материали, припои за спояване и почистващи /байцващи/ продукти. По поръчка доставяме и специални стомани: жароустойчиви, топлоустойчиви, висококорозионно и химически устойчиви, инструментални и др.

Към кои от Вашите продукти има най-голям интерес?
По принцип кръгът ни от клиенти е доста широк – имаме клиенти както от строителния бранш, така и от машиностроенето, нефтопреработвателната, хранително-вкусовата и фармацевтичната промишленост и др.. Най-голям интерес има към декоративните неръждаеми, към перфорираните и просечено-разтеглените ламарини. Бих казал, че през последните години имаме все-повече клиенти, за които най-важно е качеството на търсените продукти, но има все още и такива, за които водеща е цената. Не е тайна, че от известно време повечето материали от нашия бранш са с произход Китай, Индия, Виетнам, Южна Корея и др., а все по-малко са материалите с европейски произход.

Какво бихте споделили относно бъдещото развитие на компанията?
В направление Фалко планираме да разширим номенклатурата от материали и услуги, да подобрим складовото ни стопанство и да увеличим складовите наличности, за да реагираме по-бързо на потребностите на клиентите. Защото бързината и коректността на доставките, освен качеството на продуктите, също е от голямо значение за добрата услуга, която предлагаме. Ще засилим участията си на специализирани изложения, като Българска строителна седмица, Международен технически панаир в Пловдив, където ще се представим и наесен. Като цяло очакванията ни са за още по-силно развитие на нашата фирма през следващите години.