СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XV, брой 6, 2018

Скеле Allround на Layher за реставрацията на Биг Бен в Лондон

Скеле Allround на Layher за реставрацията на Биг Бен в Лондон

Кулата на Елизабет, по-добре позната като Биг Бен, вече е подготвена за ремонт, след като последната част от скелето бе поставена на място по време на специална церемония на покрива. За малко повече от година пред погледа на световните медии 800 тона от компанията Layher бяха експертно инсталирани от PHD Modular Access на една от най-емблематичните забележителности в света. Компанията PHD започна изграждането на изцяло направената по поръчка внушителна конструкция през май 2017 г. Изумителните 23500 Allround компонента от Layher бяха използвани за построяване на впечатляващото скеле. С 47 работни подемника и временен покрив най-отгоре скелето е напълно изградено, като дава възможност да се продължи извършването на спешни и важни консервационни дейности. Скелето ще покрие световноизвестния часовник до 2021 г., когато трябва да приключат работите по Кулата Биг Бен. Горната част на Кулата обаче ще бъде непокрита в развитието на проекта. След демонтажа на скелето ще бъде направена щателна проверка на извършените работи.

Величествен международен символ на демокрацията, извисяващ се на 96 метра, Кулата на Елизабет или по-добре известна като Биг Бен, е фокусната точка на Уестминстърския дворец, който е част от обекта за световно наследство на UNESCO. Работата ще включва спешни ремонти на напуканата и ронеща се зидария, възстановяване и поправка на течащия покрив и основен ремонт на самия 159-годишен часовник. През ноември 2016 г. бе сключен договор за реновиране с главния контрактор Sir Robert McAlpine Ltd, който бързо нае базираната в Ъксбридж PHD Modular Access Services Ltd (Подразделение „Историческо наследство“ ) да достави и построи по поръчка свободно стоящо, напълно покриващо скеле с височина 98m и с временен покрив. PHD започна работа на място през април 2017 г., като техният опитен екип избра за изключително използване Allround Системата за скелета от Layher, за да осигури безпрепятствени пътеки на всяко ниво за достъп до кулата. В допълнение, HD алуминиевите греди и дизайните за Достъп до стълбищата (Public stair access) и за Защитен панел (Protect panel) от Layher бяха ключови елементи, използвани от PHD в този проект. Модулната система от Layher бе предпочетена пред традиционното тръбно скеле с фитинги поради редица причини. Леката конструкция даде възможност на PHD ефикасно да обгърне кулата със скелето за осигуряване на неговата стабилност като всяка фасада се състои от поредица от компресионни връзки към каменната зидария, за да се премахне необходимостта от физическо свързване към сградата и нейното повреждане. Особени предизвикателства за скелето бяха осигуряването на достъп без междини, преминаването на декоративните елементи през платформите и предпазването им от повреди, както и работата възможно най-близо до сградата. Скелето също включва направен по поръчка асансьор за хора и товари до върха на кулата. Ключови елементи на проекта са запазването на каменната зидария и чугунения покрив, заедно с екологични подобрения на конструкцията, успоредно с интериорни ремонти и декориране, фокусирани върху пожаробезопасността. Скорошната специална церемония отбеляза завършването на монтажа на скелето по план за малко повече от една година, като сега пътят е отворен за каменоделците зидари и екпертите по ремонтите да започнат своята работа.

За да се сглоби толкова значително и сложно скеле, състоящо се от почти 24000 отделни компонента, се изисква конструкторски екип от специалисти, който да работи по считаното за най-високо свободно стоящо скеле в Обединеното Кралство, ако не и в света. Конструкторският екип от PHD и екипът от Layher UK работиха неуморно от идеята до реалността. Предвижда се комплексните възстановителни работи по тази емблематична забележителност да продължат до 2021 г.РекламаПрелисти броя

  • Прелисти този брой на списание СТРОИТЕЛИ

още в рубриката

Новини

реклама