СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XV, брой 6, 2018

Енергийната и производствена ефективност са основните приоритети в проекта на новата база на РАИС

Разговор с арх. Тома Димитров, Проектантско бюро Мултиплан

Енергийната и производствена ефективност са основните приоритети в проекта на новата база на РАИС

Арх. Димитров, Ваш е архитектурният проект на новата производствена база на машиностроителната компания РАИС. Бихте ли запознали читателите на Списание СТРОИТЕЛИ с проекта?
Предметът на задачата в края на 2015 г., когато ни беше и възложена, се състоеше в проектирането на производствени и складови сгради с административно-битова и обслужваща част сключена между тях. Основната дейност за новата база на компания РАИС е сглобяването на детайли към машини, металообработващи системи и съоръжения.

Обектът се разположи в собствен имот, до който вече бе изпълнена необходимата комуникационно-транспортна и техническа за целта инфраструктура. Проектът предвиждаше поетапно изпълнение, като в първия етап от него се осъществи южната, производствена сграда /Корпус 1/, северната производствена сграда /Корпус 2/ на втори етап и административно-битовата част, съответно на трети етап.

Производствените сгради се проектираха и изпълниха със смесена конструкция от сглобяема, стоманена, носеща система от колони, ригели, греди, връзки и др. монтажни елементи, а партерът на админстративно- битовата и обслужваща сграда се изпълни със стоманобетонна носеща конструкция, като връзката между етажите се осъществи с монолитна трираменна стълба. Носещата конструкция на втория етаж в административно-битовата сграда се изпълни с аналогични на производтсвените сгради стоманенени системи и елементи.

На кота +5.00 в производствените сгради се монтираха релсови, товарни кранове за нуждите и специфики на производството с повдигателна способност от 10т. Обхватът им на действие се разположи в цялата дължина на сградите. Специфично за сградите бе и изпълнението на покривни люкове за осветление и димоотвеждане, също по дължина на билата в сградите.

В основното ниво на сградите, което се намира на кота + 0.00, са разположени работоните помещения, снабдени с необходимите производствени зони, подходи , плотове и пространства.

Входовете и изходите на производсвените помещения са снабдени със сегментни врати с ширина от 5.0 метра и височина от 4.50 метра. Вградени в тях се намират и крилати, пътнически, евакуационни врати.

В партера на административно-битовата и обслужваща сграда са разположени две свързани зони, едната от които за посетители, а другата за служебен персонал, който наброява до 40 души – 25 мъже и 15 жени. В зоната за посетители са проектирани входно преддверие, фронт офис, шоурум за експозиция на машините, както и подходи за втория етаж и производствените сгради. В зоната за битово обслужване на персонала са поместени две санитарно-хигиенни звена със съблекални, зала за хранене и почивка, самостоятелни санитарни възли, техническо помещение и обслужващ коридор, който свързва зоната с двете производствени сгради.

Вторият етаж на административно-битовата сграда е разпределен за адмистративните нужди на компанията. В площта на етажа са предвидени различни по площ офиси за до 15 души с преградни стени от стъклени витрини, зала за кетъринг, конферентна зала за обучение и квалификация за до 50 души и две панорамни тераси. Между етажите е оформено и емпоре, намиращо се срещу средното рамо на стълбищната клетка. По неговата височина от окачения таван се изпълни атрактивен водопад, падащ във водно огледало на партера.

Разгъната застроена площ на новата база достигна до 3750 кв. м., но общата плътност на застрояване в имота не надвиши 40%, което и в допълнение с организираната и озеленена паркова среда между сградите осигури приятно и удобно за работа пространство.

Какви са особеностите при проектиране, предвид естеството на производството и изискванията, които налага?
Средата, както и производството в базата, са резултат от задълбочено, предварително проучване, съвместна работа и дългогодишен опит, както от страна на Инвеститора, така и от тази на проектанския колектив от фирма МУЛТИПЛАН. Главният подход при изработката на проекта бе съобразяването му с технологичния процес при сглобяването на отделните детайли , зададен от техническия и ръководен екип на компания РАИС.

Основен елемент в проекта бе прекия, комуникационен и технологичен възел, свързващ двете производствени сгради, общия битов сектор, административната част и пространствата за експозиция на вече изготвените металообработващи машини.

Разкажете за вложениете материали. На какви решения се спряхте за сградната обвивка и вътрешните пространства – подове, стени, тавани?
Ограждащата и покриващата конструкции се изпълниха от бели полиуретанови „сандвич” панели с деб от 10 cm.

Между производствените сгради и административно-битовата се монтираха и противопожарни панели с клас по реакция на огън от А2 и устойчивост от 120 мин.

Подовете в производствените сгради се изпълниха от шлайфана замазка, тези в партера на административно-битовата сграда от удароустойчиви настилки, а тези на втория етаж от различни конфигурации с теракотни плочи.

Преградите се изпълниха от леки, неносещи стени, стъклени витрини и декоративни, интериорни плоскости с височината на отделните етажи.

Таваните са окачени, като в пространството между тях и носещите подови и покривни конструкции се изпълниха необходимите ЕЛ, ОВиК и комуникационни инсталации.

Фасадите на административно-битовата сграда се допълниха и от панели в тъмносив цвят, фрагменти от Etalbond при главния вход в син и бял цвят, каквито са и фирмените на РАИС, както и от монтирането на окачена стъклена фасада по места.

Над входовете на сградите се изпълниха леки, метални козирки на кота +5.50, изпълняващи слънцезащитни функции. Характерен елемент в общия изглед се превърна проекцията на административно-битовата сграда върху фирмения тотем, изпълнен в същия дух и стил. Композицията се превърна в акцент на целия обект.

Какви иновативни системи и решения за осветление, ОВК, автоматизация и т.н. ще осигуряват комфорта и енергийната ефективност в помещенията.
Еенергийната ефективност бе основен приоритет при проектирането на обекта. Интериорното, както и екстериорното осветление се изпълниха от енергоспестяващи LED системи. В сградите са използвани структурни, технологични и инсталационни системи на фирма КИС КЛИМА, чийто висока степен на цифровизация, автономност и енергийна ефективност от А+ постигат необходимия микроклимат за комфорта и ефективността на служителите.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини