СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XV, брой 6, 2018

Естествените материали са все по-предпочитани в съвременния интериор

Разговор с Вероника Илиева, интериорен дизайнер и член на УС на Асоциацията на интериорните дизайнери в България

Естествените материали са все по-предпочитани в съвременния интериор

Г-жо Илиева, представете актуалните събития, организирани от АИДБ.
Последното изключително интересно лятно събитие от „Клуб на дизайнера“, който се провежда всеки месец, беше „Пермадизайн”. Дискусията засегна все по-актуалната тема за пермакултурния дизайн. Бяха представени различни решения за „връщане” на човека към природата, въпреки градското презастрояване и намаляващите зелени и земеделски площи и на фона на прогнозите в световен мащаб за все по-трудно изхранване на населението на Земята именно поради недостига на площи за отглеждането й и поради нарастването на населението.

В "Клуб на дизайнера" - формат за горещи дискусии и сцена за лична среща между интериорни дизайнери, инвеститори и фирми, чиито продукти и услуги са насочени към интериорния дизайн, поставяме теми, касаещи не просто интериорния дизайн, но и даващи по-глобален поглед към актуални проблеми на съвременния живот и търсим устойчиви решения. Заповядайте. Всяко едно от събитията дава нов поглед към заобикалящата ни среда, която се отразява на вътрешния ни свят.

За кои други инициативи от дейността на АИДБ бихте споделили повече?
В календара до края на 2018 г. в „Клуб на дизайнера“ предстоят интересни събития. През септември очаквайте дискусия, в която насочваме внимание към средата в училищата и детските градини. Знаем в каква среда децата и работещите в сферата на образованието прекарват по-голямата част от деня си. Смятаме, че тя може да бъде подобрена, а това ще се отрази на здравето на децата и преподавателите, на тяхната креативност и качество на живот. Следват събития, посветени на хотелите – един все по-вълнуващ в интериорно отношение сектор.

Наред с ежемесечните тематични събития Асоциацията реализира редица идеи, родили се в общуването с партньори и приятели. В съвместни срещи между АИДБ, СКЛАДА и приятели, например, се роди идеята да се посветим на благотворителна кауза за спасяване на „сградите сираци” в България. Инициативата е на национално ниво и цели възобновяване интериорите на исторически, емблематични за България сгради и архитектурни паметници. Първата от сградите, върху която се концетрирахме, е Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ в София. Стартирахме информационна активност, целяща да намерим подкрепа и средства за реализирането на зала "История на книгата" и "Класна стая в библиотеката”. IRIS DESIGN в екип с преподаватели от НБУ и други доброволци работим усилено по проекта за интериорен дизайн на двете зали. Идеята е за честването на тазгодишния рожден ден на Народната библиотека залите да бъдат реализирани.

Как бихте коментирали тенденциите у нас в областта на интериорния дизайн?
Тенденциите в интериорния дизайн определено са насочени към здравето. Така както в последните години започнахме да се замисляме с какво се храним и да обръщаме внимание на състава и оцветителите в тъканите на дрехите, които носим, така Органик темата навлезе и в интериорния дизайн. Натуралните естествени материали като камък, дърво, памучен текстил, вълна и др. са предпочитани в съвременния интериор.

Природата навлиза в затворените пространства по-жива и естествена от всякога - благодарение на специализирани модулни системи за вертикален монтаж, с възможност за засаждане и капково напояване, цели поляни с разнообразни растителни видове намират приложение по стените на помещенията.

Актуална е и тенденцията за отглеждането на пчели в домашни условия. Още на ниво строителство се коментират дишащи материали за изграждане на жилищните помещения. Те позволяват свободна циркулация на кислород, без конденз и възможност за развитие на вредните за здравето ни мухъл и плесен.

Все повече дизайнери залагат в проектите си декоративни мазилки с натурални съставки, тонирани с естествени цветови пигменти, които предпазват от развитието на астми, алергии и други респираторни заболявания.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини