СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XV, брой 7, 2018

Кранове

тенденции и иновации

Кранове

Кулокрановете придобиват особен смисъл, тъй като урбанизацията става една от най-характерните насоки на развитие на нашето време. Според Департамента по икономически и социални въпроси на ООН глобалното население се очаква да достигне 9.8 милиарда до 2050 г. Едновременно с това, съотношението на хората, живеещи в градовете, също се повишава като се очаква 66% от световното население да живее в градски райони до същата година. За Европа цифрата е 80%. Това означава, че тенденциите за самите сгради са насочени нагоре, тъй като пространствените ограничения принуждават градовете „да се изкачват към небето“, което е добра новина за кулокрановете.

Германският производител Jost Cranes представи два нови хидравлични крана с повдигаща се стрела - JTL268.16 и JTL68.4s. Според Jost JTL268.16 e най-мощният хидравличен кран с повдигаща се стрела на пазара днес с товароподемност 16 тона, докато JTL68.4s повдига 4 тона и има 4m обсег на стрелата в неработно състояниe.

Счита се, че преимуществата на хидравличния кран с повдигаща се стрела са лесният монтаж и по-малкото тегло. Също така, стръмните позиции на стрелата са много подходящи за работа в гъстонаселени градски райони, тъй като кранът може да работи без да нарушава ограниченията за работа над сгради.

Счита се, че Обединеното Кралство е основен пазар на хидравличните и традиционните Jost кранове с повдигаща се стрела поради факта, че те могат да избегнат работата над сгради. В действителност, компанията прогнозира, че появата на нови стандарти и правителствени разпоредби по света ще има за последица все по-голямото практическо значение в бъдеще на въпросите за ограниченията за работа над сгради, обсега на стрелата в неработно състояниe, състоянията на вятъра и безопасността на краниста. Най-новият модел от италианския производител на кулокранове Recom е кулокранът с повдигаща се стрела RTL 315. С обща товароподемност от 20 тона кранът има стрела с дължина 65 m с товароподемност 3.3 тона при 6 m и 2 тона при 65 m. Според Recom кулокранът може да достигне по-големи свободностоящи височини, благодарение на използваната стомана с висока якост на опън и на сигурните болтови връзки. RTL 315 има 80kW-ова лебедка със Svendborg спирачка и Lebus барабан, докато се счита, че кабината предлага на оператора повече пространство и подобрена видимост. Вътре в кабината седалката е от Grammer, джойстикът е от W. Gessman, а системата за управление – от ABB. Recom планира да добави към своята гама кулукранове с повдигаща се стрела два нови модела през 2018 г. с товароподемности от 450 и 650 тон-метра, които ще бъдат с фиксиран баласт.

Моделът J118HPA бе описан от Jaso като революционен в своя дизайн в резултат на използването на хидравличен цилиндър в задния край на кулата. Той има обсег на работа 45 m и товароподемност 6 тона.

Моделът J265PA от Jaso има обсег на работа 60 m и товароподемност 18 тона като е бърз и универсален. Междувременно, моделът J438PA бе специално конструиран да работи в тесни пространства. В конфигурация с двойно прокарване на въжето кранът има обсег на работа 65m и товароподемност 32 тона, докато конфигурацията с единично прокарване на въжето е с товароподемност 16 тона. Според компанията непрекъснатото разработване на нови модели е ключът към успеха. Благодарение на екипа от професионалисти Jaso може да се адаптира към нуждите на клиентите и към всички изисквания на пазара, конструирайки високотехнологични кранове.

Висока товароподемност
Друга тенденция, отбелязана от г-н Le Besnerais, бе търсенето на кулокранове с по-висока товароподемност. Според него това е предизвикано от увеличеното използване на готови конструкции за жилища и офиси, които се сглобяват предварително и просто трябва да бъдат повдигнати на позиция. Използването на готови конструкции ускорява процеса на строителството, означавайки, че кулокрановете остават за по-кратко време на всяка строителна площадка. Според г-н Le Besnerais преди 20 години обикновено кулокрановете оставаха на строителната площадка за повече от една година, но в наши дни това е рядко срещано.

В резултат на това, разходите за монтаж и демонтаж стават по-важни. Следователно, все по-изгодно е кулокрановете да имат опростена конструкция, която е лесна за сглобяване и разглобяване. Колкото по-просто е, толкова по-безопасно е, като се изразходва по-малко време и се проверяват по-малко елементи.

Не само крановете с повдигаща се стрела са популярни. Разнообразни нови кранове от други типове или са били току-що пуснати на пазара, или тяхното създаване предстои. Базираният в САЩ производител на кранове Terex Cranes пусна на пазара конзолния кран SK452-20 в края на 2016 г. С максимална товароподемност 20 тона и дължина на стрелата 80 m кранът се характеризира с най-нова технология по отношение на управлението, даваща възможност за бърза настройка, лесно обслужване и безпроблемна работа. В Швейцария производителят на кранове Wolffkran съобщи за замяната на куполен кулокран в класа 140 тон-метра. Wolff 6020 Clear заменя 6015 Clear, който бе пуснат на пазара през 2008 г. Wolff 6020 е с по-голяма товароподемност в края на стрелата и включва подобрения на конструктивните детайли от други нови модели. Налични са две версии – 6020.6 Clear с максимална товароподемност 6.2 тона и 6020.8 Clear с максимална товароподемност 8.5 тона. Всяка от тях има три опции за свързване - 1.5x1.5m UV 15, 2m TFS20 и UV 20.

И двата модела са проектирани за работа с двойно прокарване на въжето. При крановете от 6-тонната версия новата 28kW-ова подемна лебедка тип Hw 628.1 FU съкращава цикличните времена със своята скорост на издигане от 108m/min при частично натоварване. 45kW-ова подемна лебедка е монтирана на крановете от 8-тонната версия.

Комфорт за оператора и лесен достъп до кабината
Въпросът за достъп до кабината, използвайки подемни съоръжения, бе представен от Pierrick Lourdain, търговски директор на френската компания за кулокранове Matebat, част от групата Arcomet. От началото на 2017 г. наредбите във Франция регламентират всеки кран с височина над 50 m да бъде с асансьор за операторите. През 2019 г. наредбите ще отидат още по-далече, правейки асансьорите задължителни за всички кранове с височина над 30 m. Това според г-н Lourdain ще бъде приложено за между 60% и 70% от пазара на кранове. Той твърди, че наредби от такъв тип могат да бъдат въведени също и в останалата част на Европа като в този случай компаниите за даване под наем е необходимо да открият евентуални бизнес възможности. Компаниите, даващи кранове под наем, могат да инвестират в подемни съоръжения и след това да таксуват клиентите за тях. Той каза, че до 2019 г. това може да представлява наемен пазар на стойност 42 милиона евро годишно във Франция или 95 милиона евро за Италия, Германия, Обединеното Кралство, Белгия и Швейцария.

Г-н Lourdain добави, че, според него, наредбите не са целесъобразни за крановете с височина 30 m, защото в такива случаи участъкът от мачтата, покрит от подемното устройство, ще бъде само 15 m и подемното устройство не може да стартира от нивото на земята или да достигне нивото на кабината.

Обръщайки се към темата за информационното моделиране на сгради (BIM), Авив Кармел, Генерален Мениджър на базираната в Израел Skyline Cranes & Technology, каза, че Skyline използва BIM от няколко години. Според него разнообразните инструменти, предлагани от BIM, включващи софтуер за чертане, графичен дизайн и мениджмънт, позволиха на строителните мениджъри уверено да планират и взимат решения като същевременно помагат да се намалят непредвидените разходи. Например технологиите могат да откриват малки несъответствия в дизайна и да предупреждават потребителите за конфликтни точки, където елементите не си пасват правилно.