СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XV, брой 8, 2018

Високи технологии за енергийна ефективност в центъра за изкуства Markel Center

Високи технологии за енергийна ефективност в центъра за изкуства Markel Center

Екологичният дизайн и съвременното изкуство вървят ръка за ръка в наскоро изградения Център Маркел, дом на Института за съвременно изкуство при Университета във Вирджиния, САЩ. Център Маркел е замислен като образец за устойчивост и търси златен LEED статус заради своите технологии за енергийна ефективност. Изпълнен с естествена дневна светлина с цел намаляване на потреблението на електроенергия, музеят черпи енергия от геотермални кладенци и разполага с над 800 кв. метра зелени покриви, които подпомагат биоразнообразието и спомагат за допълнителна изолация.

Сградата, проектирана от Steven Holl Architects, е с площ от 4100 квадратни метра и се разгръща на три етажа. Всеки от тях е залят с естествена светлина благодарение на големи стъклени стени, прозорци и капандури.

Стъклото, чиято прозрачност варира на различните места, филтрира UV лъчите, когато слънцето осветява сградата, а в същото време кара титаново-цинковото покритие на сградата да блести. Лоби, офиси, кафене, бар, зала с 240 места, както и концепцтуален магазин, заедно с 400 кв. м. галерия заемат първия етаж и са свързани с външна градина. Вторият етаж се състои от две галерии, интерактивна “учебна лаборатория” и публично достъпна озеленена тераса. На последния етаж има галерия с високи стени в допълнение към административните офиси и заседателната зала.

Облицован със 100% рециклируема външна облицовка от титаново-цинкова сплав, центърът ще търси златен LEED статус. Той черпи енергия от 43 геотермални кладенеца, които захранват вградената лъчиста подова система. Местни видове растения са вплетени в ландшафтния дизайн, както и върху зелените покриви, които покриват три от четирите покрива на галериите. Почти една трета от материалите, използвани по време на строителството, са рециклируеми, а почти една четвърт от тях са с местен произход.