СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVI, брой 1, 2019

Мъглата около пожарните изисквания към строителните продукти се разсейва

Мъглата около пожарните изисквания към строителните продукти се разсейва

Наредба 1971.com - първата безплатна онлайн платформа с интерактивна законодателна база за пожарна безопасност и каталог с фирми, предлагащи сертифицирани продукти

„Пожарната иска тази врата да отговаря на определени изисквания. Проучих и я закупих на най-ниска цена от фирма „ХХХ“.
Монтирах я, но се оказа, че не е подходяща - няма необходимите документи! Накараха ме да я махна и сега не знам какво да правя.“ Колкото и странно да звучи, с подобни проблеми се сблъскват все повече хора и компании в България. В Наредбата за строително-техническите правила и норми за осигуряване на безопасност при пожар има безброй противопожарни изисквания към почти всички строителни продукти, конструкции и системи, използвани в строежите в страната – врати, стени, бои, мазилки, окачени тавани, покриви, топлоизолации, комини, кабели, вътрешни облицовки и много други. Често обаче е трудно да се установи дали даден продукт отговаря на законовите изисквания. Случват се разминавания с описанието му и цял един строителен проект може да бъде спрян заради подобно недоразумение. Друг проблем е, че в законодателството има много специфични термини като „клас по реакция на огън“, „клас по устойчивост на огън“ (огнеустойчивост), „клас по самозатваряне“, „димоустойчивост“, които малцина знаят какво точно означават. Към сложността се добавят и становища за допустимост, СЕ маркировки, декларации и най-различни видове документи.

За да внесат яснота и да спестят потенциални проблеми на занимаващите се със строителни обекти, екип от български експерти разработи специална онлайн платформа с интерактивна законодателна база за пожарна безопасност и каталог с фирми, предлагащи сертифицирани продукти.

„Разработихме тази платформа заедно с висококвалифициран екип от специалисти в сферата на пожарната безопасност, проектирането и оценяването на строителните продукти. Отне ни няколко години, за да достигнем до крайния резултат и изключително се радваме, че можем да го споделим. Считаме, че когато всички ние имаме достъп до една и съща законно обоснована информация, злоупотребите, неразбирането и различните изисквания малко по малко ще намалеят и с времето ще изчезнат.“ – разказва Петър Игнатов, създател на платформата http://наредба1971.com/.

Наредба Iз-1971
Дигиталната платформа съдържа пълния текст на Наредба Iз-1971 за строителнотехнически правила и норми за осигуряване на безопасност при пожар, както и каталог на фирми, предлагащи сертифицирани според българското и европейското законодателство продукти. Тя е създадена с цел да улесни максимално хората и компаниите, които търсят информация за изискванията за пожарна безопасност.
http:// наредба1971.com/ е изключително полезен инструмент за всички участници в инвестиционния процес.

Уникална за България услуга
Онлайн платформата предлага уникална за страната услуга – каталог на конкретни фирми, предлагащи сертифицирани продукти, отговарящи на изискванията за пожарна безопасност. Търсенето се извършва по категории продукти и съответните фирми, които ги предлагат на територията на Р. България. Каталогът дава допълнителна сигурност, защото преди дадена фирма да бъде включена с продуктите си в него, документацията й се проверява от екип от експерти.

Безплатно
Цялата информация, свързана със законодателната уредба (необходими документи, възможни продукти, примерни декларации и др.) и базата данни с фирми предлагащи сертифицирани продукти, е достъпна напълно безплатно онлайн, без необходимост от заплащане на абонамент, единствено с потребителска регистрация на уебсайта.

Бързо и лесно
Платформата, чрез нейната опция “Търсене”, предлага бързо и лесно откриване на изискванията към продуктите по ключови думи и необходимите за тях документи.

Публикувана е информация и за това какво точно трябва те да съдържат, като са добавени и примерни образци, които могат да се използват и разпечатват. Приложими са както за производителите на продуктите, така и за ползвателите на тяхната продукция и за органите, осъществяващи държавен противопожарен контрол.

Платформата вече функционира успешно, а потребителите x нарастват постоянно.

Можете да я откриете на адрес Наредба1971.com/.Реклама