СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVI, брой 1, 2019

Реставрират сградата на банята в Банкя

Реставрират сградата на банята в Банкя

"В края на миналата година започнахме възстановяването на сградата на банята в Банкя – освен възстановяване на сградата с всички детайли и интериор, възстановяваме и дейността є. Банята е открита през 1911 г. и е дело на мюнхенския проф. Хохедер. Предвижда се до средата на 2020 г. реставрацията да завърши и банята да отвори врати." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на работата по обекта.

В момента се изпълняват дейностите по възстановяване на покрива, прави се конструктивно укрепване на сградата и е започнала реставрацията на архитектурни елементи. Ще бъдат възстановени царските вани, съблекалните и настилките, които са керамика от началото на миналия век. Ще бъде възстановена възможността за балнеолeчебен и SPA център.

"Възстановяването на сградата на банята в Банкя е важна кауза, не само за града, но и за София и България, защото е наистина много красива сграда с богата история" – каза кметът на София. По думите на Фандъкова заедно с реставрацията на сградата кметът на Банкя и неговият екип имат задачата да обсъдят, да проучат и да предложат работещ модел за управление.

Фандъкова посочи, че "заедно с тази сграда Столичната община е поискала от държавата за стопанисване и баните в Овча купел и в Горна баня. За баните в Овча купел и Горна баня Столична община поиска държавата да прехвърли управление, за да можем да инвестираме в тях и да ги съхраним. Очакваме да приключи окончателното прехвърляне на собствеността, като вече сме осигурили финансиране за реставрация на банята в „Овча купел“ и превръщането й в SPA център. За банята в Горна баня още сме в процеса за осигуряване на средства" – посочи също кметът на София.

Тази година започна и разширението на новия парк „Възраждане“ със закрит минерален басейн и аквапарк. На терен от 6 600 кв. м ще бъде изграден аквапарк с 5 открити басейна и закрит басейн и SPA център с ползване на минералната вода от находището "Баталова воденица".РекламаПрелисти броя

  • Прелисти този брой на списание СТРОИТЕЛИ

още в рубриката

Новини

реклама

  • Сдружение Топливо