СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVI, брой 1, 2019

Стъклотапети на Роде България предпазват стените от мухъл и бактерии

На българския пазар вече има специални немски тапети от екологична стъклотъкан, които правят стените гладки без нужда от фина шпакловка. Те са негорими, имат над 10-годишна гаранция и осигуряват надеждна защита срещу мухъл, плесени и бактерии. Поставят се директно върху гипскартон, шперплат, варова мазилка, дърво, метал и др., а боята се нанася върху тях.

Стъклотапетите на Роде България са влагоустойчиви и могат да се почистват лесно, без препарати, само с вода, като в същото време са устойчиви на всички видове дезинфектанти. Боите за стъклотапети могат да бъдат с нано покритие от сребърни йони, което не допуска развитието на стафилококови инфекции и ги прави подходящи за създаване на стерилни условия в помещенията. Дори и неподатливата към почти всички антибиотици бактерия Methicillin–resistant Staphylococcus Aureus - известна като MRSA, не може да се приспособи към тази защита.

Тапетите от стъклотъкан се използват от повече от 50 години, но технологията се развива интензивно през последните 10. Иновативният подход е разработен от германската компания Rohde KG. Тапетите се използват в много болници, хотели, детски градини и училища, бизнес сгради, молове в Германия, Италия, Китай, а също и в коридорите с интензивен трафик на движение на международното летище във Франкфурт на Майн, летище Лайбхайм, Германия. За тапетите от стъклотъкан на Rohde KG се използва сертифицирано стъкловлакно без токсични добавки, като производството е изцяло базирано в Германия. Стъклотапетите са клас A2-s1, dО, по стандарт EN13501-1:2002, т.е. те са незапалими и затова няма нужда да бъдат третирани допълнително с химикали. Това намалява до минимум риска от изпускането на отровни газове при инциденти.

Тапетите от стъклотъкан се предлагат заедно с лепило и бои, които отговарят на най-високия клас за влагоустойчивост по стандарта DIN EN 13300. Те са с гаранция над 10 години. У нас тапетите от екологична стъклотъкан се внасят и разпространяват от Роде България.РекламаПрелисти броя

  • Прелисти този брой на списание СТРОИТЕЛИ

още в рубриката

Новини

реклама

  • Сдружение Топливо