СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVI, брой 1, 2019

Съвременните системи за сградна сигурност

Съвременните системи за сградна сигурност

Съвременните сгради стават все по-сложни, ефективни и технологични. Интелигентните сгради налагат редица изисквания по отношение на ефективността, комфорта, управлението, разходите за експлоатация и поддръжка и не на последно място – системите за сигурност. За всеки, който е размислил относно инвестицията в системи за домашна сигурност, трябва да е убеден, че никога не е имало по-подходящо време от сега, предвид напредъка в технологиите при днешните системи за сигурност, които са по-модерни от всякога. Днешният технологичен напредък придава сигурност на дома на ново ниво. Ще разгледаме някои високотехнологични системи за сигурност.

Видеонаблюдение
Ролята на видеонаблюдението в защита на обекти и хора, както и в организация на бизнеса, производството и трафика е много голяма. Компании, специализирани в бранша, предлагат интегриране на системите за видеонаблюдение с други системи за сигурност, разрешавайки уникалните и сложни потребности за безопасност и сигурност на различни обекти. За всеки конкретен случай те предлагат специално проектирани решения от множество системи (контрол на достъп със смарт карти, биометрични технологии, видеонаблюдение и други), които безпроблемно се интегрират в една стабилна система, център на мониторинга.

Алармена сигнализация
Системите за алармена сигнализация имат задачата навреме да открият нарушения и да подадат сигнал за тях. Някои усъвършенствани системи за сигурност могат не само да откриват и записват (аудио и видео запис) действия на нарушителя, но и активно да се противопоставят на неправомерни действия. Например, някои особено важни обекти могат да бъдат оборудвани със специални сензори, които действат върху нарушителя с електрически импулс. Тези системи често работят заедно с противопожарна сигнализация, с детектори за дим, повишена температура, изтичане на газ и вода (за защита от наводнение и пожар), както и със системи за управление на достъпа.

Безключови системи
Представете си система на заключване на дома ви без ключ, но с много по-добра защита. Вече е възможно с интелигентните брави без ключ. Вратите се отключват само с пръстови отпечатъци, чрез специален согтуер за разпознаване на лица или използване на парола. Без правилният пръстов отпечатък или парола вратата няма да се отключи. За да преминете на още по-високо ниво, системата може да бъде настроена така, че заключването да изисква въвеждане на специален PIN код, а единственият начин да получите кода е той да бъде изпратен на вашия смартфон. Това е двустепенна защита, а начинът на удостоверяване самоличността гарантира крайна форма на защита на дома ви.

Високотехнологични звънци за входни врати
През последните няколко години се наблюдава нарастващо търсене на високотехнологични звънци. Благодарение на отговора на индустрията на това нарастващо търсене днес вече могат да се намерят звънци за врати с вградени камери, което позволява лесно да видите кой е пред вратата. На пазара се предлагат звънци за врати, които се доставят с биометрични скенери за пръстови отпечатъци. Някои звънци идват и с вграден софтуер за разпознаване на лица.

Интегрирани системи
Интегрираните системи за сградна автоматизация предоставят големи възможности за сигурност. Новите технологии позволяват системите за сигурност да се мащабират и интегрират към всяка ситуация, както и да се комбинират с мобилни устройства. С мобилен телефон или таблет вече имате пълен контрол над охранявания обект и пълен достъп до информация какво се случва там, независимо къде се намирате. Голямо предимство на интегрирането на системите за защита с мобилни устройства е че при наличие на рисково събитие, получавате позвъняване, SMS или имейл от GSM комуникатор със SIM карта или интернет контролер. Например, ако получите съобщение за навлизане в обекта, от телефона си бихте могли да включите всички лампи в имота, за да действат като спирачка за нарушителите. Също така можете да получите видео или аудио запис от охранителните камери, да се обадите на охранителната компания или полицията.РекламаПрелисти броя

  • Прелисти този брой на списание СТРОИТЕЛИ

още в рубриката

Новини

реклама

  • Сдружение Топливо