СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVI, брой 1, 2019

Saint-Gobain отново в класацията за най-иновативни компании

Saint-Gobain отново в класацията за най-иновативни компании

За осми пореден път групата Saint-Gobain е обявена за една от 100-те най-иновативни компании и институции според класацията на Clarivate Analytics „Топ 100 глобални иноватори” за 2018 г. Тя се основава на четири критерия: общ брой на патентите, предоставените патенти в съотношение със заявените, глобален обхват на портфолиото от патенти и оказаното въздействие, измерено с броя на направените референции.

Научноизследователската дейност (R&D) в Saint-Gobain е осъществявана в осем изследователски центъра и в многобройни специализирани звена. В нея са въвлечени над 3 700 служители. Общата инвестиция в R&D през 2017 г. е била повече от 440 млн. евро. С близо 900 активни проекта за изследвания и разработки Saint-Gobain притежава широк набор от иновации, които позволяват на компанията да реализира идеи в приблизително 400 нови продукта всяка година. В България Групата стартира сътрудничеството си с българските университети за участие на техните експерти в различни проекти на компанията.

Weber, като част от Saint-Gobain, допринася за иновативните решения и развитието на компанията. Един от най-иновативните проекти, разработени от Weber и първи в света, според предназначението си, е 3D принтираният мост в Холандия. Дизайнът и изработката му са дело на холандското подразделение на фирмата, а съоръжението се използва ежедневно от стотици велосипедисти в околностите на град Айндховен. Мостът е дълъг 8 метра и широк 3 метра, и се състои от 800 пласта бетон, излети от специално създаден за целта 3D принтер. Създателите му смятат, че той ще бъде използван активно в следващите поне 30 години.

Освен на иновациите, Saint-Gobain обръща особено внимание на развитието на своите служители, които са един от факторите за успешната є дейност. За четвърта поредна година Групата е обявена за „Най-добър работодател в света“ сред 14-те компании, получили този престижен сертификат от Top Employers Institute.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини