СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVI, брой 1, 2019

Вентилационна система HomeVent® от Hoval

Вентилационна система HomeVent® от Hoval

Едва ли в днешно време може да се направи нова жилищна сграда без комфортна вентилация. Новите жилищни сгради са много добре изолирани, за да пестят енергия, а това е свързано с голяма плътност, поради което се ограничава неконтролираната инфилтрация в сградата, т.е. непринуденият обмен на въздуха. Разбира се, при възможност за интергация, хубаво е и във вече построени сгради да се направи реновация и да се интегрира комфортна вентилация. Тогава възниква въпросът: Ако целта е да се пести енергия, защо трябва да добавяме още един консуматор на електроенергия и защо имаме нужда от комфортната вентилация, вместо да си отваряме прозорците? Лесен отговор: Комфортната вентилационна система работи постоянно и подава свеж пресен въздух в помещенията, изхвърля застоялия замърсен въздух, като използва неговата енергия, за да затопли, охлади и овлажни в хигиенни норми подавания въздух, напълно и гарантирано без предаване на миризми и шум от помещение в помещение. Вече не е нужно да се отварят прозорците за проветрение, за да си осигурим така необходимия пресен въздух. Благодарение на високоефективната рекуперация (90-130% по DIN 4719) се спестява голямо количество енергия и се намаляватт разходите за отопление и охлаждане на дома. Чрез използването на комфортна вентилация потреблението и разходите за отопление, охлаждане и вентилация са намалени, докато качеството на живот и комфортът се увеличават.

Разходът на електро енергия на комфортната вентилация е само 60 W, а те ще Ви спестят 15-20% от изразходваната мощност за отопление (например в една къща това са средно 2000 W спестена енергия отоплителна/охладителна мощност). С комфортната вентилация в помещенията ще има постоянен свеж, пресен въздух, дори при затворени прозорци. Хората страдащи от алергии могат да дишат свободно и без притеснения в домовете си, благодарение на високия клас филтри, които улавят вредния прах и причинителите на алергии. Без усет за течение в дома, тъй като прозорците са затворени, а скоростта на подавания и засмуквания въздух от системата е пренебрежимо малка. Без загуба на топлина през зимата, тъй като не се налага отваряне на прозорци. Градският прах и шум остават извън дома, както и всики комари и други насекоми.

Влажността също е важна. Комфортната вентилация HomeVent® регулира и влагата, което намалява консумацията на енергия. Вградените в рекуператора сензори гарантират, че относителната влажност остава в рамките на комфорта между 40 и 60% (стойност, задавана персонално от всеки клиент).

С рекуперацията на влагата вече няма опасност от изсъхване на лигавиците през зимата. Така се намалява и рискът от грипни вируси и патогенни бактерии. Косата и синтетичните дрехи вече нямат статичен ток. Огледалото в банята вече не се замъглява. Дървеният под, дървените мебели и музикалните инструменти направени от дърво запазват своята стойност благодарение на контролираната влажност. Опастността от плесен е отстранена.

Чрез вградените VOC сензори се осигурява денонощно чист въздух в дома. Сензорите засичат, когато има неприятна миризма, повишено количество СО2 или друг вид летливи замърсители. Системата за комфортна вентилация автоматично преминава в режим с по-висока мощност, за да премахне замърсяването на въздуха, а след като пречисти въздуха - автоматично се връща към зададения от клиента режим. В случай, че има силно замърсен въздух извън дома, системата преминава в защитен режим, за да предотврати замърсения въздух да влезне в дома. Въздухът, който влиза в дома винаги, е филтриран и гарантирано чист.

Качеството на въздуха се визуализира на дисплея на стайния контролер TopTronic®E Comfort чрез цветни индикации в червено, жълто и зелено. Каквото и да се случи, температурата в дома Ви ще бъде приятна, а въздухът – чист. Благодарение на контролната система TopTronic®E Comfort, с която новите рекуператори са оборудвани, те могат да се интегрират в обща контролна система с котли, термопмопи и солари от Hoval, което облекчава експлоатацията на цялата система в дома. Всички системи се контролират от едно място – дисплей в дневната, компютър или през мобилно приложение HovalApp.

Ако имате интерес към комфортната вентилация, свържете се с експерт на Hoval за повече информация и консултация.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини