СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVI, брой 1, 2019

Повишена безопасност при защита от пожар с димоотводни клапи TROX

Повишена безопасност при защита от пожар с димоотводни клапи TROX

Хората са особено важни, когато става дума за противопожарна защита. Много хора мислят за огъня като риск от изгаряне, но истинската опасност е димът. В сградата противопожарната защита, защитата на живота е над всичко. При пожар повечето жертви се дължат главно на отравяне с дим. Поради тази причина отдимяването е решаваща мярка за лична защита.

Димоотводните клапи са важни компоненти за надеждността на системите за димоотвеждане. В случай на пожар те трябва да бъдат отворени/затворени с електрозадвижка в рамките на 60 секунди, така че димът и топлината да могат да се разсейват за единична секция без (единична) или за няколко пожарни секции с огнеустойчивост (мулти) чрез подходящи вентилатори или външен въздух.

Клапата за отвеждане на дим EKA-EU, която е сертифицирана за единични или многосекционни зони (мулти), съгласно продуктов стандарт EN 12101-8 и съгласно стандарт за изпитване EN 1366-10, е подходяща за управление на дима. Специфичната характеристика на тази димна клапа е доказаното хигиенно изискване съгласно VDI 6022/1, VDI 3803, DIN1946/4 и EN13779 и огнеустойчивост от поне 120 минути. Интегрирането в BMS системата на сградата с TROXNETCOM - интерфейс за всички компоненти е възможно. Цялата информация за безопасност за пожарна защита и извличане на дим се координира чрез този централен интерфейс.

TROX димоотводни клапи тип EKA-EU могат да се монтират в масивни стени с обща плътност ≥ 500 кг/м3 (например бетон, газобетон или зидария).

Съответстваща на ЕС безопасност - Изключително важно е хората да са наясно с надеждността, функционалността и безопасността на използваните компоненти, когато става дума за планиране на противопожарната защита. Изпитването и сертифицирането на продуктите за противопожарна защита, използвани съгласно Регламента за строителните продукти (CPR) и съответните европейски технически спецификации, са в основата на изискваната маркировка "CE" във връзка с декларацията за експлоатационни показатели (DoP). В края на краищата независимите нотифицирани органи проверяват и удостоверяват строителните продукти на производителите, преди да им бъде присъдена маркировката СЕ.

Знакът CE е валиден в цяла Европа Съгласно CPR, маркировката СЕ трябва да бъде издадена - в цяла Европа и в съответствие с единните насоки - на продуктите, обхванати от хармонизиран европейски стандарт. Същото важи и за клапите за пожар и дим съгласно EN 15650 и EN 12101-8. Когато продуктите притежават знака "CE", CPR изисква производителите да направят DoP. DoP - от която произтичат съществените характеристики, като например изследваните приложения - съставлява неразделна част от документацията на производителя. Предоставянето на други документи, като наръчник за монтаж и експлоатация, е още едно изискване. Това означава, че продуктът не може да получи маркировката "СЕ", без да е предоставена DoP и ръководство за монтаж и обратно.

Компанията TROX е с водеща роля в разработването, производството и продажбата на компоненти, възли и системи за вентилация и климатизация на помещения. С 27 дъщерни дружества в 27 държави на 5 континента, 14 завода, вносители и представители, TROX присъства в над 70 страни. Основана през 1951 г., световният лидер на пазара TROX, чиято централа се намира в Германия, генерира през 2016 г. общо 3770 служители по целия свят с приходи от около 500 млн. евро.

TROX Австрия действа като център за всички видове бизнес в региона на Централна и Източна Европа и е представен в Австрия, Унгария, Чехия, Хърватия, Сърбия, България и Румъния; както и в Словения и Словакия чрез успешни и надеждни партньори.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини