СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVI, брой 1, 2019

PERI представя иновативна BIM концепция на скеле

PERI представя иновативна BIM концепция на скеле

В BASF SE в Лудвигсхафен в момента се изгражда най-съвременното ацетиленово предприятие. Съоръжението се изгражда чрез иновативната концепция, базирана на BIМ (Building Information Modeling) с PERI UP Flex с високо ниво на гъвкавост за осигуряване на непрекъснати безопасни работни операции.

С капацитет от 90 000 тона годишно централата е планирана да замени сегашното съоръжение в края на 2019 г. и ще работи в съответствие с най-ефективните производствени процеси в света. Ацетиленът се използва като основен материал за около 20 производствени предприятия на площадката на BASF в Лудвигсхафен за различни по вид продукти, използвани в ежедневието. По време на строителството са използвани съвременни методи за планиране и работа. В пиковите часове до 1300 души работят на обекта, който покрива площ от около 55 000 m2, a височина на инсталацията достига 90 m.

С цел ефективно и безопасно инсталиране на техниката на завода с повече от 400 машини и оборудване заедно с тръбна система с дължина 90 км и електрически инсталации, модулната скеле PERI UP Flex ще бъде използвана в етап 2 на строителството. За предстоящите строителни и монтажни операции са предвидени нови работни нива и стълби за достъп.

Комбинацията, състояща се от BIM методология за планиране и изпълнение, както и високи стандарти за безопасност на труда, формират подхода на проекта в индустриалното строителство. Съвместно разработената иновативна концепция за скеле осигурява основата за цялостно решение за управление на изграждането на скелетната конструкция, 3D планиране, координация и изпълнение с цел минимизиране на времето и разходите за планиране в дългосрочен план. Гъвкавостта на скелето PERI UP Flex, в съчетание с компонентите на системата VARIOKIT, осигурява адаптивност и най-високо ниво на безопасност при работа. Работните пространства могат да бъдат покрити в по-голямата си част без никакви разстояния, а препятствията - премостени. Благодарение на самозаключващия се механизъм при розетката и интегрираната защита срещу повдигане на платформите PERI UP Flex е лесна и безопасна за инсталиране. По време на експлоатация пригоденатa с парапети и бордове за подовите елементи в ярко жълт цвят система осигурява най-високо ниво на безопасност при работа.

В допълнение към гъвкавостта, възможността за комбиниране на кофраж и скеле също дава предимства по отношение на управлението на проекта. В частност VARIOKIT улеснява рентабилната реализация на широка гама от конструкции. Освен това стандартизираните свързващи части осигуряват съединения, блокирани от триене и практически неограничена комбинираност чрез системни компоненти - това улеснява монтажа.

Дигитализацията ще промени фундаментално индустрията и ще отвори огромни възможности. Специалистът по кофраж и скеле, PERI, непрекъснато се стреми да играе решаваща роля в проектирането, разработването и осъществяването на тази индустриална промяна със своя опит и експертиза, както и създаване на дигитална добавена стойност за своите клиенти.

Обхватът на дигиталните приложения варира от такива, свързани с продукти, за прости изчисления до системи за кофраж и скелета и онлайн портал за клиенти myPERI, който като цялостна информационна платформа поддържа целия процес на изпълнение на проекта. В допълнение различни софтуерни решения, предоставени от компанията, гарантират, че сложните задачи и процеси в мащабни проекти могат да бъдат оптимизирани.

PERI има редица впечатляващи международни проекти - проекти, които са успешно управлявани с BIM принципи.

Изграждането на новото предприятие за ацетилен в Лудвигсхафен е един от първите индустриални проекти за скеле по целия свят, които се реализират по метода BIM. В допълнение към 3D планирането фокусът е върху въпроси като координация на процесите, контролни списъци за безопасност и QR кодове за навигация на обекти. Освен това съответните данни се предоставят цифрово за сглобяването на скелето с помощта на таблет.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини