СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVI, брой 1, 2019

Добрият интериор трябва да притежава душа

Разговор с Красимир Капитанов, дизайнер

Добрият интериор трябва да притежава душа

Г-н Капитанов, всяка година Ваши проекти получават награди за дизайн от съревнованието Dibla Design Awards. Очаквахте ли тази година да бъдете отличен и като „Дизайнер на годината“?
Ще бъда напълно откровен и отговарям с „да“. Искрено се надявах, исках го и направих всичко по силите си това да се случи. Участвах с три изпълнени обекта в надпреварата и смея да твърдя, че всеки един от тях можеше да бъде победител в отделните категории. Щастлив съм от развоя на събитията и напълно удовлетворен. Това и написах в официалната ми страница. Това е и последното ми присъствие в конкурсната част на Платформата. Няма какво друго да желая. Бих искал да виждам как други колеги се радват на своя успех.

Каква е общата Ви оценка за участвалите проекти в Dibla Design Awards и как виждате развитието на българския интериорен дизайн?
Както и през изминалите две години, нивото на участвалите в конкурса е безспорно високо. Прекрасно е, че се създаде магия и очакване между нас самите към излъчването на най-добрите за годината. Това безспорно говори с какви очи гледаме на събитието. Относно развитието на българския интериорен дизайн смятам, че отдавна е на европейско ниво. Това, което пожелавам на всички колеги и на себе си, е, освен европейски, да го направим и по-разпознаваем, български.

Вие сте и преподавател по дизайн, споделете преподавателската си гледна точка към бранша.
Относно преподавателската ми дейност ще ви отговоря така: Тя е най-щастливата и смислена част от всичко, което съм правил в професионален аспект. Обектите са мимолетни, посланията остават завинаги в сърцата на младите, ако успееш да ги докоснеш, разбира се.

Смятате ли, че е важно съществуването на платформа като Дибла и защо?
Категорично да. Няма друг формат, който е способен да покаже така грандиозно действителността в българския дизайн. Никой не е успявал да издаде респектиращо добри годишни каталози като на Дибла, с които да опише отговорно събитията за историята. Не на последно място човешкият фактор. Освен професионалната възможност да общуваме с представители на български и световни марки, платформата създаде приятелски, коректен климат между нас самите. Това е и най-голямата заслуга от моя гледна точка.

Как бихте определили успеха във Вашия бранш?
Успехът за мен е цялостно усещане. В голяма степен е и състояние на духа, но ще отговоря така: Ако може да правиш само това, което желаеш. Да го правиш така, както желаеш, и хората, които са работили с теб, са щастливи – това по всяка вероятност означава, че си успял.

Какво можем да очакваме от следващите Ви проекти и творчески планове?
Дай боже живот и здраве, тепърва мисля да навлизам в „зрелия си период“. Ще ви изненадвам още дълги години, бъдете сигурни. Тук и извън страната. Някой от изненадите са вече факт и очаквам да ги видя с нетърпение в следващия Годишен каталог на Дибла.

Какво за вас е важно да притежава един добър интериорен проект?
Освен задължителните естетически, функционални, ергономични и всякакви други подобни качества, добрият интериор за мен трябва да притежава душа. Да има свой неповторими дизайнерски и човешки белези, изложени в непознат контекст. Да се прави добър обществен интериор за мен е нещо много повече от това да се правят самоцелно някакви красиви неща. По този начин могат да се правят единствено депа за красиви мебели, което съвсем не означава добър интериор. Добрият обществен интериор изразява ясно позицията на автора. Провокира, отправя послания, променя критерии, отваря нови възможности. С две думи, влияе и променя хората, което е огромна привилегия и отговорност.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини