СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVI, брой 1, 2019

Фибран България винаги ще бъде надежден партньор на пазара на топлоизолации

Разговор с Борис Радулов, изпълнителен директор на Фибран България

Фибран България винаги ще бъде надежден партньор на пазара на топлоизолации

Г-н Радулов, в началото на разговора ни бихте ли казали как се развива компанията, каква беше изминалата година, за кои пазарни успехи бихте споделили с читателите?
Изминалата 2018 г. във Фибран България отчитаме като поредна успешна година. Стартирахме производство на две линии в завода в Русе, като повишихме капацитета от най-високата му точка през 2008 г. Разликата сега е в опъковъчната секция. Инвестирахме в роботизирана палетизираща система, която намали наполовина времето за товаро-разтоварни операции при нас и при клиентите ни. Целта ни винаги е била да доставим най-добрия продукт на пазара, при най-добрите условия без компромиси в качеството.

Ние сме единственият производител на българския пазар, който произвежда екструдиран пенополистирен FIBRANxps. Заводът на Фибран България в град Русе е единственият на Балканите, който може да предложи на пазара изолация с дебелина до 180 mm.

Предстои специализираното изложение Архитектурно-строителна седмица. Какви ще бъдат акцентите на участието Ви тази година? Споделете повече за някои продукти, с които ще запознаете посетителите на изложението.
Акцентът тази година са системните комплексни решения. Ще представим детайл на плосък покрив с топлоизолация от FIBRANxps, дебелини над 140mm в единична плоча, с допълнителен слой от пароизолационно фолио и наклони (клинове) от XPS. Целта е постигане на заложените в проекта наклони без замазки и мокри процеси.

Вторият детайл е на фасадна ETICS система с каменна минерална вата и капачки от вата върху дюбелите. Елиминираме топлинните мостове и защитаваме дюбелите при евентуален пожар, което гарантира оставането на ватата по фасадата. Пожарозащитната функция на изолацията е гарантирана.

Третият детайл е на топлоизолация на индустриални покриви върху профилирана ламарина в един слой с плочи от вата с L-застъпване (глъб и зъб), пароизолационно фолио FIBRANskin и отново клинове, този път от вата.

Как бихте описали тенденциите на пазара на топлоизолационни системи и изискванията към материалите? В този ред на мисли, Фибран, като производител, към какво се стреми в производството и предлагането?
При подем в строителството винаги тенденциите са положителни. Използват се по-големи дебелини. Клиентите се интересуват повече от качеството и търсят най-доброто за парите си. Тук искам да кажа, че успяхме съвместно с основните представители на бранша, касаещ топлоизолацията в България, да инициираме и доведем до край промяна в нормите, регулиращи използването на негорими материали при високи сгради. Старите норми позволяваха използването на горими материали в сгради по-високи от 28 метра. Сега е задължително използването на негорими топлоизолационни материали. Голям пробив на пазара, повишаващ безопасността на обитаване на сградите.

Фибран България, освен че е производител на FIBRANxps, предлага на пазара и FIBRANgeo – негорима каменна вата от завода на групата в Гърция.

Бихте ли казали как ще продължите развитието си през тази година?
През 2019 г. целите ни не са се променили. Ще продължим да предлагаме висококачествени топлоизолационни материали от екструдиран пенополистирен FIBRANxps и каменна вата FIBRANgeo. Лидерската ни позиция поставя високи изисквания пред нас, ангажимент и отговорност към пазара и потребителите. Развиване и усъвършенстване на системни решения, носещи добавена стойност е постоянна наша задача. Подхождаме комплексно и задълбочено към топлоизолационните решения които предлагаме. За нас максималната удовлетвореност на проекта и клиента е водеща.

Фибран България винаги ще бъде надежден партньор на пазара на топлоизолации.РекламаПрелисти броя

  • Прелисти този брой на списание СТРОИТЕЛИ

още в рубриката

Събития

Новини

реклама