СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVI, брой 1, 2019

Архитектурната концепция на Ричхил следва идеята за иновативност, динамичност и визионерство

Разговор с арх. Ангел Захариев, студио А и А Архитекти

Архитектурната концепция на Ричхил следва идеята за иновативност, динамичност и визионерство

Арх. Захариев, коя беше водещата концепция при разработване на архитектурния проект на Бизнес център Ричхил?
Концепцията на Бизнес Център Ричхил се базира на идеята за създаването на офисна сграда, която да представя същността на технологичните компании – иновативност, динамичност, визионерство. Основната задача при разработването на архитектурния проект беше намирането на оригинален визуален образ, който да пресъздава тези характеристики и да ги комбинира с особенностите на локацията.

Разделянето на сградата на два блока има за цел да разчупи обема на сградата и да смали нейната визуална тежест, за да може да се впише по-добре в околната среда. Това решение създава и по-голяма гъвкавост при отдаваенто под наем – двата блока могат да оперират почти самостоятелно.

Сградата се намира в гъсто застроена среда от офисни сгради с преобладаващи плътни части по фасадите от каменни облицовки и мазилки. Контрастирайки на тази среда, фасадите на Бизнес Център Ричхил са облечени изцяло с остъклена фасада и разноцветни елементи от перфорирана ламарина, разположени пред отваряемите прозорци. Елементите са оцветени в две различни тоналности за всеки офисен блок - оранжево-червено и синьо-зелено. По този начин се генерира цветови код за идентичност на всеки блок, който е следван и в интериора на общите части. Прецизно оразмерените елементи от перфорирана ламарина, изпъкнали пред стъклената фасада и защитаващи отваряемите прозорци, променят образа на сградата в зависимост от гледната точка. Използването на ярки цветни елементи по фасадите е опит за разбиване на стереотипа, че ярките цветове трудно намират подобаващо място в съвременната архитектура.

Тук е важно да се отбележи, че архитектурната концепция е последователно развита на всички нива – от градоустройственото решение до интериора на сградата. Просторното и богато осветено входно фоайе създава плавен преход между външното и вътрешното пространство.

Споделете повече за оформлението на офисните пространства.
Офисите са оборудвани с двойни подове и окачени тавани. В окачената фасада са вградени отваряеми прозорци за допълнителна вентилация и комфорт на служителите. Освен стандартните санитарни възли, сървърни помещения и кухненски боксове, към всеки офис има и външна тераса. Кухненските боксове са гъвкави и могат да варират като местоположение и размер на етажа. Някои от етажите имат привилегията да изпозлват по-големи тераси с естествено озеленяване. Етажните разпределения позволяват голяма гъвкавост в изградането на различни видове офиси – както тип „open space”, така и коридорен тип. Оптималното разстояние от фасадата до централното комуникационно ядро позволява достъп до естествена светлина до всяка точка на офиса. Заради локацията на сграда, от офисните прострнства се разкриват впечатляващи гледки към Витоша и София.

Единият от блоковете е почти изцяло зает от офисите на Телелинк Холдинг и дъщерните й компании. В проектирания от АиА Архитектии интериор на офисите на Телелинк Холдинг е продължен архитектурният език на сградата в по-дребен мащаб. Офисните простраснтва са преливащи, обособявайки работни кътове разделени от зали за срещи и мениджърски кабинети. На втори етаж е разположена централната рецепция на компанията, конферентен блок с различни по големина зали за срещи, както и голяма зона за рекреация. В интериора на Телелинк Холдинг се разчита на контраста между нюансите на мокета, неутралните светли тонове на стените и мекотата на дървените плоскости на мебелите и вратите. Част от стените на помещенията са решени с различни графични изображения, създаващи разнообразие и идентичност в пространството. Специално внимание е обърнато на централната рецепция и зоната за рекреация, със специално създадените за проекта мебели.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини