СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVI, брой 1, 2019

WAGO е предпочитан партньор на системните интегратори и в България

Разговор с Койчо Хазаев, търговски мениджър на Wago Kontakttechnik GmbH & Co.KG за България

WAGO е предпочитан партньор на системните интегратори и в България

WAGO Kontakttechnik GmbH& Co. KG е една от най-големите немски компании в областта на производството на продукти за електротехника, електроника, сградна и индустриална автоматизация. Компанията има повече от 60 годишен опит и познания в областта на разработките, производството и разпространение на иновативни компоненти за индустрията, инженеринга и сградната автоматизация. WAGO е лидер не само в областта на технологията на пружинните клеми, а е наложил стандарти в индустрията с още много изобретения. Oт началото на юни 2006 г. WAGO Kontakttechnik GmbH & Co. KG вече присъства и на Балканите. Представителството в България, София, пряко отговаря за българския пазар, както и за пазарите на съседните държави, като Сърбия, Босна и Херцеговина, Македония, Албания и Черна гора.

Г-н Хазаев, в началото на разговора ни бихте ли споделили с читателите как се развива компанията? За кои новости от дейността Ви бихте разказали повече?
Wago Kontakttechnik GmbH & Co.KG е компания, която инвестира в разработване и развитие на собствени технологии и продукти, като така се стреми да предлага комплексни решения на клиентите си. Оценка на резултата от тези усилия е отчетеният ръст на годишна база, с което се запазва тенденцията за растеж на компанията както глобално, така и на Балканите.

Разработването на технологии и иновативен подход към вече утвърдени продукти продължава да е базата, върху която компaнията гради успеха си. Именно това е залегнало в нашата нова, бих казал дори революционна разработка - редова клема с лостово задействане. Този нов продукт ще представим на клиентите ни на Балканите преди края на първата четвърт на 2019 г. Тази концепция позволява да се използва най-съвършеният инструмент – човешката ръка. По този начин окабеляването на електрически табла и разклонителни кутии се опростява, a свързването можем да наречем - безинструментно.

Понеже това е усъвършенстван вариант, на вече наложената като стандарт пружинна технолология „Cage Clamp ®“, нашите клиенти ще могат да се възползват от целия набор предимства на тази технология – необслужваемост, удароустойчивост, виброустойчивост, кратко време за окабеляване и като резултат сигурност.

Представихте ново поколение свързващи клеми серия 221. Да се спрем по-подробно на този продукт. Какви са отличителните му характеристики и предимства? Защо бихте препоръчали използването на оригиналните WAGO клеми?
Така е, серията 221 е още един пример за продукт, с усъвършенстването на който успяваме да разширим областите на приложение и да улесним работата на още повече електротехници. Към днешна дата, освен в обичайното си приложение – изграждане на електрически инсталации, тези клеми се вграждат и в изделия на различни компании, в осветлението – корпусите на осв. тела, индустрията - влагозащитени разклонителни кутии (дори и във взривозащитени разклонителни, Ex), в жилищното строителство - в разклонителни кутии за подвързване на консуматори с голяма мощност (ел. бойлери, ел. печки) и др.

Новото в тази серия е възможността за ползването на сечения на проводника до 6mm2, запазена е възможността да се окабеляват всички типове проводници – твърди (едножични жила тип ПВА1, ПВВМБ, СВТ), гъвкави проводници (многожични тип ПВА2, ШВПС, СВТ, NYY, NYM, H07RN/ШКПТ/, H05RN) и такива с кербован кабелен накрайник.

Токовото натоварване за този минимален размер също е постижение – номинален ток, вече до 41A за варинатите 2-, 3-, и 5-проводни клеми. Материалът, от който се изработват, е неподдържащ горенето (UL94 - V2) прозрачен поликарбонат, с работна температура 85°C, за който имаме защитени сертификати IEC/EN 60664-1 за използване с напрежения до 450V и пробивно напрежение до 4kV. Изключително важно предимство е възможността да се измери напрежението, без да се разединява проводник или да се сваля изолация – директно в един от двата тестови слота.

Всички тези харкатеристики направиха новата разработка още по-интересна за професионалистите, но освен за тях и за хоби и домашни майстори, за които се превръща в неразделна част от куфара.

Изключително високото мнение на професионалистите за качеството на изделията на Wago Kontakttechnik GmbH & Co.KG, широкото разпространение и разпознаваемост на продуктите ни в магазинната мрежа, успява да провокира желание в отделни компании за копиране. За съжаление ниското качество на използваните материали и ниската прецизност на изработката на копията, водят както до дефекти и недостатъци на електрозахранването, така и в нередки случаи до много високо контактно съпротивление, искрене, къси съединения, а оттам и до опасност от пожар.

Единствено оригиналните продукти могат да ви гарантират сигурност при експлоатация на ел. инсталациите и съоръженията. Можете да ги разпознаете по ясно гравираните в черно, върху корпуса на всеки един продукт – лого WAGO и серията, номинални параметри: ток, напрежение, сечение на проводника, защитени международни сертификати, и може би най-важното - указанието за дължината на зачистване на изолацията, за серия 221 това е 11 mm.

Как бихте коментирали пазарните тенденции? В този ред на мисли как се позиционира компанията на българския пазар и съседните държави?
От няколко години се наблюдава спад в широкомащабните инвестиции, но пък това позволява да се задели ресурс за по-висококачествено изпълнение. Предвижда се по-висок бюджет за инвестиции в ефективно използване на енергията потребявана от сградите, енергоефективни машини, производства и инфраструктура. Все по-често проектираните системи за енергиен мениджмънт се донадграждат, с цел постигане прецизен мониторинг и възможност за постигане на по-ниски експлоатационни разходи, още по време на изграждане, но и след въвеждане в експлоатация. Поради това че сме една от водещите компании в разработка на оборудване за такива системи, това рефлектира положително въху пазарното позициониране на WAGO на Балканите. Разработването и пускането на пазара на продукти, свързани с улеснение на работата на редовите електротехници, но и на устройства за управление на сложни процеси и системи, превръща WAGO в предпочитан партньор на системните интегратори и в България.

В заключение, какво бихте споделили относно бъдещи планове, приоритети и очаквания за развитие?
След повече от 60 години на пазара може да твърдим, че Wago Kontakttechnik GmbH & Co.KG има успешен бизнес модел. Отчитайки постигнатите резултати, след прилагането му на Балканите, можем да твърдим, че ще продължим да се развиваме със същите темпове идните години.

Планираме да увеличим специалистите в екипите ни в отделните държави. Ще засилим и присъствието си в Интернет – съвсем скоро ще заработи изцяло новият ни локален сайт, на български език, разширен с още повече информация, както обща, каталожна, така и с изчерпателна техническа – за да подсигурим бърз, денонощен достъп до този ресурс на нашите партньори и клиенти.

От близо година по-интензивно развиваме едно сравнително ново направление за WAGO, социалните мрежи, като канал за разпространение на професионална информация – там също планираме да увеличим присъствието си с още повече и по-интересна информация.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини