СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVI, брой 2, 2019

АИДБ провежда поредица от дискусии за етапите на създаване на интериорен проект

АИДБ провежда поредица от дискусии за етапите на създаване на интериорен проект

В „Клуб на дизайнера” Асоциацията на интериорните дизайнери в България инициира поредица от дискусии, фокусирани върху етапите на създаване на интериорен проект.

„Етап 1: Какво да очаква инвеститорът от интериорния дизайнер” се проведе на 17 април с любезното домакинство на Мебели Готие. В дискусията участваха: арх. Христо Станкушев – DontDIY, арх. Калин Благов – Kraftekdesign, Маргарита Темелкова - hoUSE OF FUN, Геновева Христова и Анелия Касабова - Лигна Груп, Анна Паскалева - First Estates. Адвокат Цветелина Маринова от адвокатско дружество „Дончев, Замфирова, Маринова“ разясни основните параметри на договорните отношение между инвеститор и интериорен дизайнер. Сред поставените въпроси в презентацията ѝ бе как, при възникване на спор, се определя какво е качество. Това, разбира се, може да е твърде субективно, но когато заданието е правилно дефинирано и формулирано в договор, то е малко вероятно да доведе до претенции. Около това мнение се обединиха и участниците.

Какъв е обхватът на един интериорен проект определи арх. Христо Станкушев: предпроектни проучвания; идеен проект (визуализации, чертежи, мостри); техническа документация; работен проект; авторски надзор; маркетинг.

Но процесът започва с диалог, в който да бъде точно дефинирано заданието – какво иска клиентът и какво ще получи от интериорния дизайнер.

Според Геновева Христова и Анелия Касабова най-важно е доверието, а то се изгражда чрез диалог, който понякога излиза извън рамките на заданието и прераства в личен. Именно върху диалога се фокусира арх. Калин Благов. За него той и визуализацията на проекта са основни в първата фаза на интериорния проект.

Нуждата от визуализация потвърждава и Анна Паскалева – както за клиенти, които купуват съвсем нов имот, така и за такива, които искат да преобразят закупено старо жилище. При всички случаи обаче интериорният дизайн е добавена стойност.

Следващите етапи – „Комуникацията дизайнер – изпълнители” и „Ценообразуване”, очаквайте на 9 май и 5 юни. Домакини на събитията ще бъдат Хамефа и Expo Bath Sofia.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини