СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVI, брой 2, 2019

Иновативно решение за фасадата от ФИБРАН България

Иновативно решение за фасадата от ФИБРАН България

Новите технологии и иновациите в материалите създадоха нужда за по-различен подход към обвивките на нашите сгради – фасадите. Те дадоха път на големи промени в строителството и стават все по-дръзки. Натоварени са с все по-висока естетическа стойност.

Но проектирането на фасадата не е въпрос само на нейната визия. Трябва да я третираме като система, която да ни защити от външните условия. Ако искаме да избегнем появата на „топлинни мостове“ (пробиви във фасадната топлоизолация), е изключително важно всеки елемент от сградната обвивка да бъде изпълнен с коректния детайл. А той може да е новото предложение от ФИБРАН България за изпълнение на фасадни системи. Иновативното решение, което носи и по-голяма принадена стойност на своите потребители, е да препоръчаме при този детайл дюбелите да се покриват с произведени от компанията капачки от същия фасаден топлоизолационен материал. Независимо дали фасадата се изпълнява с екструдиран полистирен, експандиран полистирен или вата, поставянето на дюбелите да е след фрезоване на материала със специална фреза, с размер отговарящ на главата на дюбела. Така той ще потъне 15 mm в самата плоча и върху притискащата шайба ще се постави капачка FIBRANeps CAPS, FIBRANxps CAPS или FIBRANgeo CAPS.

Какви са предимствата – на първо място по-добро представяне на системата от гледна точка на енергийна ефективност, премахвайки „топлинните мостове“. На второ място по-гладка шпакловъчна повърхност, което косвено може да доведе и до спестяване на материал, нужен за изправяне при недобре поставени дюбели. И не на последно място – по-добра естетическа завършеност на фасадата, най-вече в периодите на голяма разлика между вътрешна и външна температура. А при фасади с вата и още един плюс – осигуряване на пасивна пожарозащита на дюбела при евентуален пожар.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини