СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVI, брой 2, 2019

Подови покрития

настилки от дървесина

Всички подови настилки, представени в строителните магазини, имат различни свойства и характеристики. Съвременните подови настилки са изработени от изключително разнообразни материали - дърво, корк, естествен камък, керамика, полимери, текстил. Някои от тях, благодарение на водоустойчивостта си, могат да се използват в кухнята и банята, а други изискват деликатна грижа и са подходящи само за дневни.
В статията ще разкажем за дюшемето от масивна дървесина, за паркетните, ламинатните и корковите настилки.


Съвременните подови настилки имат широка гама от текстури, цветове. За тяхното производство се използват различни материали, като дърво, пластмаса, дървени стърготини, текстил и др. Широкият пазарен избор означава широки възможности. Сега може да се намери подходяща подова настилка за всякакви цели и в рамките на всеки бюджет.

Дюшеме от масивна дървесина
Дъската от масивна дървесина е абсолютно екологична подова настилка. Изработва се от различни дървесни видове, може да се лакира, подчертавайки красивата текстура на дървото. Тя издържа на тежки натоварвания в жилищните помещения. Може да бъде обновена с остъргване - изцикляне, т.е. необходими са грижи за нейното поддържане. Експлоатационният й срок е 30-40 години или дори повече. Има добра топло- и звукоизолация, ако се сложи на шперплат. Но естествеността на нейния произход носи със себе си отрицателни качества. При висока влажност тя набъбва, деформира се, а когато температурата се повиши, изсъхва и става по-малка. Това води до подуване и напукване на повърхността.

Паркетни настилки
Паркетните подови настилки от масивна дървесина продължават да бъдат предпочитани. Те имат много добър естетичен вид, висока износоустойчивост, сравнително лесно се почистват, могат да се възстановяват чрез изцикляне или боядисване, не се наелектризирват. Притежават и добри топлоизолационни свойства, а при стъпване с бос крак не се усещат като неприятно студени. Добри изолатори са и срещу звуковите вълни във въздушното пространство. Освен това цената на паркет второ качество е по-ниска от цената на мокет със средно качество.

Обикновеният паркет се произвежда най-често от масивна дъбова или букова дървесина, като дъбовият е по-качествен и по-скъп заради минималното линейно разширение. Стандартът за твърдост е дъбът. Видът на разбичване налага някои качества на паркета. Има два вида нарязване - радиално и тангенциално. С радиалното рязане паркетът е по-издръжлив, по-гладък, по-водоустойчив и следователно по-скъп. С тангенциалното рязане паркетът става по-евтин, може да има следи от чепове и области с ниска плътност. В зависимост от допустимите недостатъци по лицевата повърхност на паркетните дъсчици-паркетини,например, дъбовият паркет – селектиран според европейските индустриални норми, се продава в четири качествени категории. Първата селекция е PRIME - с равномерна радиална и тангенциална структура, без беловина, чепчета до 1-3mm. Втората селекция е NATUR - допускат се беловина и чепове до 8 mm. Третата селекция е RUSTIC - равномерна структура, допускат се оцветявания, чепове и беловина до 15 mm. Четвъртата селекция е EXTRA RUSTIC – оцветявания, напуквания, разнотоние, беловина и чепове без ограничения.

Паркетът се продава на връзки, всяка от които съдържа по равен брой леви и десни паркетини, достатъчни да покрият около 1m² площ. Разпознават се по следния начин. Паркетината се обръща с перото - издадената част на дългия кант, към нас и лицевата нагоре. Ако другото перо се намира на дясното чело, паркетната е дясна, а ако е на лявото – лява.

Паркетините се свързват здраво помежду си посредством перата и нутовете, оформени по техните кантове и чела. Важно условие при сглобяване e кантовете на лицевите страни да прилягат плътно едни към други и да не остават фуги. Паркетините се произвеждат с дължини 160, 200, 250, 300, 350 и 400 mm, широчини от 30 до 60 mm - през 5 mm, и дебелини-16, 18 и 20 mm. По-едроразмерният паркет се предпочита за по-големи по площ помещения. За жилищни помещения с площ до 30 m² се препоръчва паркет с размери 200х40, 250х45, 250х50, 350х 50 mm.Най-често паркетът се реди в т. нар. „рибена кост“ с первазни ленти или без тях. Первазните летви покриват пролуката между покритието и стените и придават завършен естетически вид на пода.

Подподовата настилка определя начина за полагане на паркета чрез заковаване или чрез залепване. Най-често паркетът се нарежда и залепва направо върху добре подравнена, гладка и изсъхнала самонивелираща се замазка.

В съвременния забързан живот все повече се търсят бързи, лесни, ефикасни и същевременно евтини решения за подови настилки. За това масивните паркетни настилки безвъзвратно отстъпиха пред съвременните материали за паркетни покрития - дъски от естествена дървесина. Последните се състоят от три слоя дървесина. Повърхностният тънък слой е от ценни твърди дървесни видове - бук, дъб, орех, ясен, череша и други, а долните слоеве - от иглолистна дървесина. Тази структура осигурява устойчивост на дъската от промените на температурата и влажността. Размерите є са дължина-800-2400 mm, ширина-100-200 mm. Лицевата повърхност на паркетните дъски е фабрично обработена с нанесено защитно декоративно покритие. Поради това след монтирането им на пода те са напълно готови за използване без циклене, полиране, лакиране и т.н. Тези покрития са силно устойчиви на износване, на замърсяване, значително по-лесно се почистват и поддържат от паркетите, съставени от малки дървени паркетини. Не на последно място тези дъски са многослойни, като отделните пластове са разположени кръстосано за предпазване от измятане при навлажняване. Независимо от това те са фабрично защитени срещу проникване на влагата в дълбочина на материала. Експлоатационният срок на паркетните дъски е до 20 години, разбира се, при правилно поддържане. Съвременните естествени паркетни дъски се поставят много по-бързо и поради своите несравнимо по-големи размери в сравнение с обикновените паркетини – 350х50 mm. Дъските се полагат директно върху циментовата замазка, като върху нея предварително се разстила специален, най-често препоръчан от самия производител на дъските, еластичен листов материал с дебелина около 3 mm.Той може да бъде от разпенен полистирол, корк или на хартиена основа. Подложният материал се продава на рула с широчина 100–120 cm и се разстила на ивица след ивица, непосредствено преди полагане и залепване на поредния блок паркетни дъски. За предпочитане са листовете, едностранно каширани с тънко алуминиево фолио, което е отлична преграда срещу преминаване на водни пари и затова се поставя откъм страната на пода. Еластичният подложен пласт позволява, макар и в минимални граници, компенсиране на малки неравности по пода. Същевременно подобрява звукоизолацията срещу преминаване на ударен шум през подовата конструкция, породен от ходене или преместване на предмети.

Що се отнася до дизайна, паркетните дъски се отличават с цвят, текстура, чепове и светли зони. Според броя на ламелните редове от ценни дървесни видове, паркетните дъски се разделят на следните видове. Еднослойни - изработени от скъпо дърво, външно имитират масивна дървесина, подходящи за помещения от 100 m². Двуслойни - имат две надлъжни ленти по цялата дължина на дъската, изработени са от екзотична дървесина, подходящи за стаи с размер 80 m².Трислойни - изглеждащи като масивен паркет, подходящ за стаи с всякакъв размер. Изборът на паркет зависи от цената, както и от външния му вид. И колкото по-плавно се изменя цветът в дъските, толкова по-висока е цената му. На изискана и красива обстановка съответства паркетна дъска тип PRIME . За по-лек интериор е подходящ тип NATUR. Дъската тип RUSTIC перфектно се вписва в интериора, който е направен в селски стил.

Ламинатни паркетни настилки
Поради своите качества и ниска цена ламинатните паркетни подови настилки вече определено доминират в жилищното строителство. Почти изцяло са завладели подовете във всички помещения без банята, а понякога и входното антре.

Ламинатните подови настилки се отличават с изключително голямо разнообразие от цветове. Те имитират безпогрешно всички дървесни видове от дъб, орех, череша, бряст, ясен до скъпи и екзотични видове, различни каменни и теракотени настилки. Лицевата повърхност на дъските е напълно гладка, без каквито и да било дефекти, неизбежни при материалите от естествена дървесина. Дъските имат съвсем правилна форма и напълно еднакви размери-в една колекция. Поради това те се сглобяват лесно и бързо една с друга без забележима фуга помежду им.

Ламинатът е High-density fiberboard - HDF-плоскост с висока плътност, т.е. листов материал, направен чрез горещо пресоване или изсушаване на килим от дървесни влакна с висока плътност. Структурата на ламинираната дъска се състои от 4 слоя. Долният стабилизиращ слой е предназначен да предпазва плоскостта от деформация. Той също така служи за увеличаване на твърдостта. В някои колекции от ламинат към стабилизиращия слой е залепена звукоизолационна подложка за допълнителна звукоизолация. Носещият слой - основата на ламинираната плоскост, е изработен от дървесно-влакнести плочи с висока плътност. Именно тази твърда част от структурата изпълнява най-важните функции. В носещия пласт се изрязва сглобка, която държи ламинатните плоскости заедно и изпълнява основната функция на топлоизолация и шумоизолация. Влагоустойчивостта на ламината е пряко зависима от качеството на носещия слой. Влагоустойчивата импрегнация и високата плътност на плочата са залог за минималния ефект на влагата върху геометрията на ламината. Декоративният слой, определящ външния вид на дъската, е слой от хартия с нанесена върху нея картина на дърво, камък, плочки или всяка друга текстура. Горният слой осигурява защита срещу износване и ударни натоварвания. Той е изработен от меламинови или акрилни смоли. Този изключително твърд, здрав и износоустойчив безцветен слой, прави подовата настилка изключително устойчива на зацапване с различни течности, като червено вино, масла, лак за нокти. Почиства се много лесно, издържа дори и на изпусната запалена цигара, не променя цвета си под въздействието на ултравиолетовите лъчи. И което е особено важно - има удивително висока устойчивост на удар и изтриване. Това именно лежи в основата на гаранцията, която производителят дава за ламинатните си паркети. Якостта и дебелината на горния слой определят класа на износоустойчивост на ламината. В съответствие с БДСEN13329:2016+А1:2018 съществуват 4 основни класа на износоустойчивост на ламината. Клас 31(AC3) - за жилищни нужди. Клас 32(АС4) - за жилищни помещения и за обществени сгради с ниско натоварване. Клас 33(AC5-AC6) - за обществени сгради с голямо натоварване. Клас 34-за специални приложения - промишлени сгради, спортни съоръжения, по-траен от 33. По тази възприета в Европа класификация човек лесно може да се ориентира при избора на подходящо качество ламинатни дъски. Стремежът за поставяне в жилищата на качествени подови настилки с висока устойчивост и голяма дълготрайност все повече налага практиката за тях също да се предпочита ламиниран паркет с качество, предвидено за обществените сгради–АC4 и АC5. Водещи производители дават за ламинираните си паркети от клас 31(АС3) - гаранция 12 години, за клас 32(АС4) - 15 години, а за клас 33(АС5) - 20 години. Някои дават за паркети от клас 33 дори гаранция 30 години. Разбира се, всяко качество си има, а и заслужава, своята цена. Паркетните дъски се продават на пакети като върху опаковката освен класовете на износоустойчивост и ползване е посочен броят на дъските, техните размери и общата площ, която покриват. Размерите на дъските са дължина – 1260-1845 mm, ширина – 185-330 mm, дебелина – 8-12 mm.Практически всеки водещ производител на ламинирани паркети предлага своя патентована Clic система за механично свързване на дъските. От съществено значение е изборът на материала, който се подлага под настилката от ламинатни дъски. Предлагат се няколко вида такива материали, като изборът зависи от конкретните условия. Една от задачите на подложния пласт е да компенсира допустимите минимални неравности на пода, които не бива да надхвърлят 3 mm/m. От материала на подложната настилка – експандиран - EPS или екструдиран – XPS полистирол, полиуретан и др., зависи и устойчивостта є на натиск. За защита срещу овлажняване се използва полиетиленово фолио с дебелина 120 или 200 микрометъра, а най-добрата защита, включително срещу преминаване на водни пари, е алуминиевото фолио. Някои от тези материали не са подходящи за използване при наличие на подова отоплителна система.

Коркови настилки
Коркът е направен от кората на средиземноморските коркови дъбове - Quercus suber, в Испания и Италия.

Корковата кора се раздробява, смила се, като се превръща в гранули. След това се пресова и валцува в листов материал при висока температура. Отделената при това течност - суберин, плътно залепва натрошените частици. Получените по този начин листове могат да бъдат украсени с фурнир от фино нарязани – 0,3-1 mm плочки от коркова кора. Корковите подови настилки са естествен екологичен материал. За настилки се предлагат плочки с големина 30 х 30 cm и дебелина 4-6 mm, като лицевата им повърхност е фино шлифована. Те са специално пригодени за тази цел и имат необходимата за това износоустойчивост. Характерно за този вид настилки е, че притежават известна еластичност, звуко- и топлоизолационни свойства. Последните се дължат на корковата естествена фина клетъчна структура, пълна с въздух, запазваща топлината и отлично намаляваща механичните вибрации. По този начин се създава бариера за преминаването на звукови вълни. Така коркът се конкурира с материали, като минерална вата, гума и пяна. Коркът сам по себе си е много добър топлоизолационен материал, но поради малката си дебелина подовата настилка не може да се разглежда като сериозна топлоизолация.Реклама