СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVI, брой 2, 2019

Предлагаме цялостни решения по изпълнението на интериорен проект

Разговор с Иван Гроздев, дизайнерско студио Fimera Design

Предлагаме цялостни решения по изпълнението на интериорен проект

Г-н Гроздев, представете студио Fimera Design, дейността и услугите, които предлагате.
Основахме студиото през 2006 г., аз и още двама колеги (Мая Костова и Валери Маринов). В началото работехме само в областта на интериорния дизайн. С годините започнахме да предлагаме и услугата мениджмънт на проекти, свързана с довършване на целия обект. Така, заедно с Костадин Янчев, създадохме и строителна фирма – Fimera Contract, за да сме по-гъвкави в реализацията и да предлагаме цялостна услуга – от проекта, през мениджмънта до изпълнението. Освен нас тримата в студиото работят още 5 човека – архитекти, дизайнери, художници, и още 6-7 човека в строителната фирма. От няколко години работим и по архитектурни проекти.

За какви oбекти предимно правите проекти?
Работим по всякакъв тип обекти. Може би, като бройка, най-много са проектите за жилищни интериори. Работим и по офис сгради, особено последните години. Правим интериори за заведения и по-малко за магазини. Към момента имаме над 20 текущи проекта в различни етапи на завършеност. Последно работихме по архитектурата на Еко селище за рекреация и спортен туризъм. Приключваме с интериора и на една доста голяма офис сграда,

Бихте ли запознали читателите на Списание СТРОИТЕЛИ с тенденциите в интериорния дизайн при жилищните сгради? Вие към какво се придържате по отношение на стилове, цветове, материали?
Всеки проект е различен и е с индивидуални изисквания, но най-общо ние търсим по-изчистените и хармонични решения. Определено в интериора на жилището не залагаме само на „уау“ ефекта. Стремим се да постигнем завършеност, да има всичко необходимо и да дава възможност на този, който ще го ползва, да го персонализира спрямо желанията си.

По отношение избора на материали, в редица случаи определящ е бюджетът. Опитваме се да влияем на клиента и да го консултираме на база желанието му като краен резултат и финансовия ресурс, с който разполага. Нашата цел е да изпълним така проекта, че да сме осигурили максимума за наличния бюджет. Клиентът трябва още в самото начало да знае с какви средства разполага. Така и ние самите ще сме наясно в какви рамки работим, а и ще се спестят ненужни неудобства и главоболия в процеса на работа.

Наблюдава ли се тенденция все повече да се търси услугата на интериорния дизайнер за частни домове?
Определено последните години все по-често хората се доверяват и търсят интериорния дизайнер. По мое мнение това е така, защото, когато използва услугата на интерния дизайнер, клиентът си спестява доста време и стрес покрай организацията, логистиката и изпълнението на проекта. Със сигурност клиентът ще спести и средства, които би изразходил от допускане на грешки поради незнания и непознаване на пазара.

Споделете и за тенденциите в интериорните решения на другите видове сгради, за които споменахте, че работите – офис сградите и заведенията.
Поради факта, че последните години основно IT компании наемат офисните площи, тенденциите са свързани с това офисните пространства да бъдат по-гъвкави, по-атрактивни. Понеже има трудности с наемането на специалисти, инвеститорите се стремят да създадат много удобства. Много голямо значение се отдава на зоните за почивка, местата за дистанционна комуникация, конферентни зали и т.н.

Що се отнася до обектите в сферата на ХоРеКа бизнеса там проектите са най-интересни. Всеки проект е много различен, няма строги правила, които да следваме, търсим освен функционалното, така и атрактивното, експресивното. В тези обекти търсим решение, което да се хареса не толкова на инвеститора, колкото на клиентите, към които е таргетиран, тези, които ще посещават обекта.Реклама