СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVI, брой 3, 2019

Хидроизолационна система за басейни от Кьостер

Хидроизолационна система за басейни от Кьостер

Плувните басейни могат да се окажат особено предизвикателство за специалистите по хидроизолация, тъй като водното налягане може да засегне както външната, така и вътрешната страна на конструкцията. Когато водните басейни са построени директно върху земята, водният натиск, упражняван отвътре навън, е аналогичен на този в един стандартен воден резервоар.

И все пак, ако басейнът остане празен известно време, водното налягане, упражнявано от почвената влага, идваща отвън, ще създаде ефект подобен на този в сутеренните помещения.

Ето защо е препоръчително хидроизолацията на басейните да предлага едно комплексно решение, комбиниращо едновременно хидроизолация от позитивната и от негативната страна. За негативната страна се използва специалната кристализираща суспензия КЬОСТЕР NB 1 Сив, която прониква в дълбочина и става неразделна част от конструкцията, предпазвайки я както от негативно, така и от позитивно водно налягане. Следващата стъпка изисква направата на финално еластично покритие. Идеалният вариант за това е КЬОСТЕР NB Еластик Сив – хидроизолационен, еластичен и премостващ пукнатини до 2 mm материал, съвместим с еластичните лепила за плочки, използвани за облицовки на басейни.

За да бъде системата завършена, КЬОСТЕР предлага своя марка BD Еластично лепило за плочки, ленти и пълнители, както за експанзионните фуги, така и за фугите между плочките. Не на последно място е и уникалният пластичен изолационен материал КЬОСТЕР КВ-Флекс 200, притежаващ отлична адхезия към всякакъв вид повърхности – вкл. PVC, дърво, метал, което го прави идеален за обезопасяването на комуникационните отвори за тръби, кабели и др. елементи, необходими за нормалното функциониране на всеки басейн.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини