СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVI, брой 3, 2019

Акустичен комфорт в Арена Шумен с Knauf Cleaneo Akustik

Акустичен комфорт в Арена Шумен с Knauf Cleaneo Akustik

Звуците от човешката дейност се разпространяват във въздуха, частично се отразяват от строителните елементи, частично се поглъщат, преминават в съседни помещения. Когато звуците в едно помещение са така регулирани, че да не се възприемат като дразнещи, и да съответстват на функцията му, означава, че в него има акустичен комфорт. Например звукът на музиката в една спортна зала да се възприема без ехо и кънтене, а с приятно усещане и наслада. Гладките повърхности отразяват звука. Съществуват гипскартонени плоскости, които чрез отворите в повърхността си поглъщат и разсейват част от звуковите вълни. Носят наименованието Knauf Cleaneo Akustik - перфорирани гипсови плоскости с минерални добавки, пречистващи въздуха. Иновативен продукт с три функционални приложения: дизайнерско оформяне на окачени тавани и стенни обшивки; подобряване на акустиката и повишаване на качеството на въздуха в помещенията.

Тези функции на плоскостта Cleaneo Akustik се постигат чрез състава и геометрията є - стандартни за сухото строителство размери: дебелина 12,5 mm, широчина 1,20 m и дължина 2 до 2,40 m. Повърхността е перфорирана с отвори, които са кръгли, квадратни или правоъгълни; с различни размери и подредени по различен начин.

Една мултифункционална зала е необходимо да осигури оптимална акустична среда, независимо от това, какво мероприятие се провежда в нея. В противен случай са възможни нежелани ефекти от отразените звукови вълни – ехо, кънтене, повишаване на фоновия шум и др. За да се избегне това, обектът Арена Шумен е изпълнен с акустични перфорирани плоскости Knauf Cleaneo Akustik. Предстенните обшивки и окачените тавани с перфорирания гипскартон на Кнауф България създават отличната акустика на залата. Системите с тези плоскости притежават сертификат за устойчивост на удар с топка и са подходящи за влагане в подобни зали. В допълнение зеолитът в състава им намалява вредните вещества във въздуха на помещенията.РекламаПрелисти броя

  • Прелисти този брой на списание СТРОИТЕЛИ

още в рубриката

Новини

реклама

  • Сдружение Топливо