СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVI, брой 3, 2019

Фасада на годината презентира български обекти в конкурса Life Challenge 66

Фасада на годината презентира български обекти в конкурса Life Challenge 66

Конкурсът на Баумит „Фасада на годината“ се провежда за 16-ти път, а основният му акцент е поставен върху последните тенденции във фасадните решения. Основан през 2002 г., още от самото си начало, той привлича силно интереса на строителната гилдия, а подадените кандидатури на фасади за участие досега са над 900. Заедно с положителната статистика „Фасада на годината“ е и единственият по рода си конкурс, в който финално 6-те номинирани на местно ниво обекти от всяка категория се класират за участие и в международното издание на конкурса в Европа Life Challenge 66.

Фасадите винаги са били във фокуса на компанията, тъй като те играят съществена роля за изграждане на облика на даден град. Архитектурата на фасадите обикновено е един от символите, с които посетителите и жителите на населеното място отъждествяват спомените си за него.

В предстоящото издание на „Фасада на годината“ могат да участват обекти, завършени през изминалите две години (2018 и 2019 г.). Друго важно условие за участие е, че 66% от площта на фасадата на кандидатите трябва да е изпълнена с материали Баумит. Категориите, в които може да се кандидатства в конкурса, са: Еднофамилни къщи – ново строителство; Жилищни сгради – ново строителство; Нежилищни сгради – нови строителство; Термично саниране и Реновиране на исторически сгради.

През месец октомври 2019 г. професионално жури, съставено от изявени представители на строителния бранш, ще определи победителите в конкурса, като за всяка категория от „Фасада на годината 2018-2019“ ще има по 3 награди. Освен това първите 6 обекта от всяка категория ще бъдат класирани за международното издание на конкурса Baumit Life Challengе, заедно с фасадите на други 26 държави, в които Баумит присъства.

В изминалото издание на Европейската фасада на годината за 2016-2017г. участваха точно 325 кандидатури от 27 държави. Най-добрите сред тях бяха избрани и наградени в Братислава, Словакия.

Големият победител стана испанският проект „Collective Housing and health center” на архитекти от фирма Bonell I Gil & Peris + Toral, а в портфолиото с класирани за финалния вот на журито проекти беше и българската фасада в категория „Еднофамилни къщи“ – „Къща 14“ на ул. Голяма могила 100а в София на арх. Лорита Панова.

Предстоящото издание на Life Challenge 66 ще се състои през юни 2020 г. във Валенсия, Испания.

На всяка страна, в която Баумит разполага с местна база и офис, се дава възможност да представи своите впечатляващи фасади пред международна публика. България, като една от 27-те локации на компанията, кани своите архитекти, строители и предприемачи да подадат заявленията си за участие и да станат част от „Фасада на годината 2018-2019“, доближавайки се с една стъпка по-напред до участие в престижния Life Challenge 66.

Конкурсът Life Challenge 66, име разкриващо, че 66% от фасадната площ на кандидатстващите фасади, трябва да бъде проектирана и изпълнена с материали Баумит, има няколко награди за своите победители. Отличените с първо място във всяка категория си тръгват със сума от € 6.600, а големият носител на приза Life Challenge 66 за 2018-2019г. ще се радва на сумата от € 9.900. Всички обекти, класирани за участие в международния конкурс Баумит Life Challenge 66, ще бъдат публикувани в специално международно издание Баумит Life Challenge 66 за 2018-2019 г. Изданието е с тираж от 5 000 екземпляра и се разпространява в цяла Европа, предоставяйки още една възможност за популяризиране на българските обекти на европейско ниво.

Пълните условия за участие, формулярите и споразумителните протоколи за конкурса „Фасада на годината 2018-2019“ може да намерите на сайта на Баумит.РекламаПрелисти новия брой

  • Прелисти този брой на списание СТРОИТЕЛИ

още в рубриката

Новини

реклама