СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVI, брой 3, 2019

Калциево-силикатни блокове за зидария Silka

Silka е една от основните търговски марки на групата Xella. Това име обединява изключително разнообразна гама от калциево-силикатни продукти, предназначени за изпълнение на стенни конструкции. Те са добре познати и широко използвани в цяла Европа.

Калциево-силикатните блокове за зидария Silka, които дружеството Ксела България предлага на нашия пазар, се доставят от високотехнологичен завод в Косово, част от групата Xella. Той е въведен в експлоатация през юли 2007 г. Разположен е в гр. Грачаница, в непосредствена близост гр. Липян и до гр. Прищина.

Калциево-силикатните блокове Silka имат няколко отличителни качества:
прецизни геометрични размери; висока плътност и висока якост на натиск; отлична шумоизолационна способност; отлична огнеустойчивост; много голяма дълготрайност.

Silka е екологичен строителен продукт, произведен от естествени суровини, които природата ни е предоставила в неограничени количества. Технологичният процес напомня начина на образуване на някои скали, изградени от здраво споени пясъчни частички. При производството на блоковете, по време на строителството и при депонирането на отпадъците не се отделят вредни вещества. Стените от Silka влияят благоприятно за създаването на здравословен микроклимат в помещенията.

Silka може да се окаже успешно и ефективно решение, както в ежедневни, така и в сложни ситуации:
когато се изискват много високи нива на защита от шум; когато с относително тънки стени трябва да се постигне нормативно регламентиран шумоизолационен ефект – типичен пример са преградните стени в жилищните сгради и хотелите; когато се проектират сгради с носещи стени, в това число и противоземетръсни зидани шайби, особено ако трябва да се изпълнят изискванията на ЕВРОКОД 6 за зидани конструкции и на ЕВРОКОД 8 за проектиране на конструкциите за сеизмични въздействия; когато е необходима голяма топлоакумулираща способност на материалите, с чиято помощ да се осигури летния комфорт в помещенията – проблем, с който се сблъскват проектантите на нискоенергийни и пасивни сгради; когато строежът ще се сертифицира по някоя от системите за оценка на сградите в контекста на устойчивото строителство като LEED, BREEAM, DGNB, HQE, EDGE.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини