СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVI, брой 3, 2019

Сензорна система за позициониране на стенен кофраж от Doka

Сензорна система за позициониране на стенен кофраж от Doka

DokaXact е сензорно базирана система, която подпомага надзора и работния екип на строителните обекти при бързо позициониране и подравняване на стенен кофраж за автоматични катерещи кофражни системи. Процесът използва измервателна система, която е прикрепена към определени точки от кофража и комуникира безжично с централно процесорно устройство. Когато се изчислява изискваният наклон на кофражните елементи, действителната позиция на предшестващата бетонова секция служи за основа. Сензорната система е с точност ±2mm, следователно дава възможност конструкцията да бъде построена лесно с предварително дефинираните толеранси. Изискващите време довършителни работи и разходите за последващи дейности са сведени до минимум.

С помощта на приложението DokaXac, което предоставя поетапни инструкции на строителните екипи, кофражът може да бъде позициониран и подравнен с много висока точност за следващата секция за бетониране. Данните, отнасящи се до позицията на кофража и неговото напредване, могат да бъдат прегледани и използвани отново ясно и независимо от местоположението чрез достъп до облак. „Моята любима характеристика на DokaXact е способността є да извършва от офиса или отвсякъде другаде мониторинг на напредъка на обекта и на това, което се случва, така че в действителност не е нужно да бъда тук“ – подчерта James Wibberley, инженер проекти в AJ Morrisroe & Синове.

Функцията за мониторинг на живо дава възможност за достъп до текущата позиция на кофража по всяко време. Тя също визуализира как се променят всички измервателни точки в същата кофражна секция, когато отделни измервателни точки са поставени под отвес и са подравнени. Това не е опция при подравняване на кофражни точки с традиционни следващи методи. Дигитализирането на процеса на позициониране и подравняване на кофража позволява безпроблемно документиране, което може да бъде достъпно чрез дефинирани потребителски групи независимо от часа и местоположението.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини