СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVI, брой 3, 2019

Продуктите на Hoval стават все по-предпочитан избор за ОВК инсталации

Разговор с инж. Костадин Джампалски, управител на Ховал

Продуктите на Hoval стават все по-предпочитан избор за ОВК инсталации

Инж. Джампалски, бихте ли казали как се развива компанията?
За изминалите 8 години, откакто открихме офис Hoval в България, компанията се развива изключително добре. През първите години бяхме добре познати в индустриалния сектор, докато в днешно време Hoval е търсен доставчик и на системни решения за жилищните сгради. Марката Hoval набира популярност сред архитекти, проектанти, инсталатори и най-вече сред крайните клиенти, които искат да получат най-доброто решение за своя апартамент или еднофамилна къща. За да поддържаме нивото, като производител на висококачествена и високоефективна продукция, се стремим да бъдем в крак с новите технологии и изисквания на пазара. Продуктите ни се обновяват почти всяка година, за да постигнат най-добрите параметри, ефективност и ниски енергийни разходи.

Разкажете повече за някои от новите продукти.
Спестяването на пространство и време за монтаж стават все по-важни критерии при избиране на системи за отопление, вентилация и климатизация на големите еднообемни сгради, като производствени и логистични халета. В комбинация с възможността за автономност и гъвкавост, децентрализираните ОВК системи от Hoval стават все по-желан избор. Комбинацията на покривни апарати Hoval RoofVent и TopVent заедно с VRV система на директно изпарение отговаря на всички тези изисквания. Системата е базирана на покривни климатични апарати RoofVent и TopVent, оборудвани с топлообменник на директно изпарение. На покрива на сградата, в близост до апаратите, се разполага външният агрегат на директно изпарение. Спестява се пространство, от липсата на възуховодна мрежа в подпокривното пространство, спестяват се и дългите трасета топлопреносна (студопреносна) тръбна мрежа до котел или чилър. Реализира се и икономия на време при монтаж. Системата е не само гъвкава, с оглед на бъдещи разширения на производствените сгради, но и изключително автономна, тъй като позволява обособяване на отделни зони в целия обем на халето. Могат да се климатизират само тези зони, които се ползват в конкретния момент, това спестява енергия и не намалява комфорта в работните зони. Клиентът получава високоефективно решение с голяма добавена стойност.

Отличете решения на Hoval, които гарантират комфорт и енергийни спестявания в жилищни сгради?
За жилищните сгради имаме голямо разнообразие от системни решения, те са в зависимост от ресурсите или пространствата - газ, слънчева енергия, подпочвени води, геотермална енергия, въздух. Тенденция в системните решения напоследък се очертава комбинацията между термопомпа и комфортна вентилация. Новото ни поколение продукти отговаря на всички изисквания за ефективност, компактност, красив дизайн и ниски енергийни разходи. Термопомпите ни въздух-вода UltraSource B са с изключително висок коефициент COP 4.4, EER 3.1, имат изключително безшумно външно тяло (компресорът е вграден във вътрешното тяло), със завидните 30,8 dB (A) на разстояние 5 m, имат изключително красив дизайн, така че вече не е нужно да се крие, а може да се използва като красив детайл в екстериора. В сърцето на всички наши решения стои и комфортната вентилация HomeVent, която е една стъпка нагоре към комфорт от ново поколение. Домът с нея не само „диша“ и пести енергия, но той вече е защитен от замърсяванията във въздуха. Вградените в нея два VOC сензора следят качеството на въздуха вътре в дома и извън него. Напълно автоматично системата засича всички летливи замърсители и при нужда увеличава дебита, за да проветри по-бързо, или го намалява, за да защити навлизане на външен мръсен въздух в дома. Системата изразходва нищожните 50 W електро енергия, което е изключително нисък разход. Компактността на системата я прави изключително подходяща не само за еднофамилни къщи, но и за апартаменти. Лесно се събира в гардероб, мокро помещение или в окачен таван в коридора.

Бихте ли споделели за някои референтни обекти и вложените продукти?
С годините успяхме да спечелим доверието на много клиенти и инвеститори в различни сектори. Големи успехи имаме в индустриалните и логистични сгради, спортни зали и жилищни сгради. В производствените сгради и спортни зали залагаме системни решения, базирани на покривните климатични апарати RoofVent и TopVent, свързани в системно решение с кондензен газов котел UltraGas или апарати на директно изпарение. Такива са например заводите ABB, Hamberger, Witte Automotive, Palemnotech, Tria, Italfood, Miroglio, Multivac, OM Salerri, OSRAM, RAIS, Astroida, MAGNA, Асарел Медет, SKF, Palfinger, BHTC, Willi Elbe, KOSTAL, VOSS, Spinner, Wirtgen, AQ Electric, EnPay, логистични халета на големи транспортни фирми като DHL, Cargo Partner, Gebrüder Weiss. Спортни зали като Асикс Арена (бивша Фестивална), зала Триадица София, Зала Сила в Пловдив, Арена Асарел в Панагюрище, Спортна зала в Перущица, Спортна зала в Дупница, Годеч, и много училищни физкултурни салони. В жилищния сектор можем да кажем, че спечелихме доверието на инвеститорите, особено в лицето на Lindner Immobilien и Lindner Bulgaria, с които направихме вече няколко от фазите на Резиденшъл парк в София, където всички домакинства в еднофамилни къщи и апартаменти ще се наслаждават на системни решения и комфорт от ново поколение, в сърцето на които стои жилищната вентилация с рекуперация HomeVent. Реализации с жилищни вентилации имаме в множество еднофамилни къщи из цяла България, както и в отделни апартаменти в София и Русе.

Споделете бъдещи планове или очаквания относно развитието Ви.
Очаквам в бъдеще да се срещнем с още нови предизвикателства и разнородни обекти, да спечелим доверието на още много партньори, инвеститори, строители, инсталатори и да изградим едни добри отношения с тях, за да може крайният клиент да се наслаждава на на най-доброто качество, най-добрия комфорт на обитаване, независимо от типа сграда. Партньорите и клиентите ни са тези, чрез които ние реализираме нашите системни решения, за това благодарим на всички, с които работихме така добре през изминалите 8 години и продължаваме да работим и сега. Ще се радваме, ако през следващите години реализираме системно решение в сектор, който тепърва започва да се развива в България, а именно Сървърните центрове (Data Centers), тъй като и там имаме изключително добро решение, което може да реализира изключително големи спестявания на енергия.Реклама