СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVI, брой 3, 2019

Тъмните цветове подсилват детайлите и разширяват визуално пространството

Разговор с Татяна Станчева, дизайнерско студио TANNE

Тъмните цветове подсилват детайлите и разширяват визуално пространството

Г-жо Станчева, представете TANNE Design студио.
Занимавам се с интериорен дизайн вече почти двадесет години. Процесът на професионална реализация винаги е свързан с различни начинания и много предизвикателства. Едно такова предизвикателство беше основаването преди три години на дизайнерското студио TANNE. Нашите интегрирани услуги включват: интериорно проектиране, изпълнение на проекта - строително-ремонтни дейности, както и авторски надзор.

За какви обекти предимно изготвяте интериорни проекти?
Интериорните ми проекти са предимно за жилищен интериор. Може би причината е предизвикателството, че имам възможност да опознавам нови хора, техните навици, начин на живот. Първоначалният етап на опознаване, комуникацията и взаимното доверие са изключително важни за направата на добър интериорен проект, а авторският надзор спестява време и пари - задължителен за качественото изпълнение на проекта.

Всеки проект е индивидуален, въпреки това придържате ли се към някакви тенденции, стилове, цветове и материали?
Проектите, които създавам, отговарят на изискванията на всеки отделен клиент. Всеки клиент избира своя дизайнер. Процесът е двустранен, както и доверието. Повечето ми интериори са в модерен и изчистен стил. Винаги съм се придържала към естествените материали, като дърво, камък, метал. Те внасят топлота и уют в интериора. Както и многообразието от цветове, които винаги присъстват в моите интериори.

Обичам да използвам също и тъмни цветове, независимо дали е под или стена, дали е в спалнята, кухнята или в банята. Те подсилват детайлите и материалите и разширяват визуално пространството. Винаги убеждавам клиентите да не се притесняват от тях.

Участвате ли в проекти, свързани с преустройство и ремонт? С какво тези проекти са по-различни?
Да не кажа, че повече от 50% от проектите ми са в стари жилищни сгради за преустройство и ремонт. Разбира се, те са доста по-трудоемки и като проектиране, и като изпълнение. Но има изключително интересни сгради със собствен дух, който се опитвам да запазя и да препредам и в интериора.

Какво трябва да притежава добрият интериорен проект?
Правилната организация на интериорното пространството е най-важното нещо и същността при проектирането на едно жилище. Функцията определя формата. Всеки интериорен проект за жилищно пространство трябва да е проектиран според хората, които ще го обитават, според техните изисквания, според начина им на живот. Всеки проект е уникален и е интересен посвоему. Опитът ми показва, че доста хора се притесняват да сложат необходимите като обем за съхранение мебели. Понякога коридорът, кухнята и дневната са в едно общо пространство. Един от съветите ми е гардеробите, кухненските шкафове и други корпусни мебели да са до тавана. Тогава те визуално увеличават височината на помещението, защото не прекъсват пространството и изглеждат като стена /пано/, а не като шкафове. Когато имаме в едно общо пространство няколко функционални зони, е добре преходът да бъде плавен и обединяващ - и като функция, и като обеми.

Окончателното удовлетворение на клиента е важно за мен, затова се старая да предложа максимално ефективно решение.

Ако трябва с няколко изречения да определите работата си, какво бихте споделили?
Дизайнът е моята страст. Непрекъснато научавам и откривам нови неща – това е естественият процес на развитие във всяка една област. Затова не се притеснявам да подхождам креативно и смело към всяко едно ново предизвикателство.