СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVI, брой 4, 2019

Ефективна хидроизолационна система за защита на банята от Марисан

Ефективна хидроизолационна система за защита на банята от Марисан

Поради постоянния контакт с течаща вода банята се явява най-сериозно натовареното помещение в дома. Агресивното въздействие на водата може значително да увреди положените покрития, навлизайки под положената облицовка. А възникне ли подобен проблем, негативните последици се отразяват не само в нашия дом, но и в помещенията, разположени под нас – бани, коридори, антрета, спални и други съседни помещения.

Един от най-популярните начини за избягване на подобен тип проблеми е гарантирането на качествена хидроизолационна защита, посредством двукомопнентни хидроизолационни шламове на циментова основа. В ролята си на едно от доказалите се на пазара универсални хидроизолационни решения, ХИДРОЗОЛ® FLEX PRO 2-K отговаря за хидроизолационната защита на редица помещения в многофамилни и офис сгради, хотели, ваканционни комплекси и обществени площи. Ефективното действие на двукомпонентната хидроизолация позволява образуването на здрава и непрекъсната мембрана, предпазваща строителната конструкция от агресията на постоянната влага.

Свойството на продукта да образува здрава, непрекъсната и трайно водоотблъскваща мембрана го превръща в перфектното решение за осигуряване на дълготрайна и надеждна хидроизолационна защита в мокри помещения. Високата му еластичност премахва риска от напукване на защитния филм. Работата с продукта прави интегрирането на критичните елементи и връзки с детайли (прагове, стени, отводнителни системи и др.), както и на ъгловите и конструктивни фуги в хидроизолационния слой, лесно, сигурно и безпроблемно. Така се гарантира устойчивостта на помещението на агресивното въздействие на водата за дълъг период от време.

Функционалната сигурност на системата за хидроизолиране и цялостната защита на помещението, и на тези в съседство, се гарантират и от богатия набор аксесоари, осигуряващи лесно и сигурно изграждане и уплътняване на връзките с различните канализационни, водопроводни и санитарни съоръжения.

За да се гарантира безкомпромисната хидроизолационна защита и комфортното полагане на последващо покритие, се препоръчва работа със системата от компоненти ХИДРОЗОЛ®, включваща хидроизолационен шлам ХИДРОЗОЛ® FLEX PRO 2-K хидроизолационна лента ХИДРОЗОЛ® SEALING TAPE, ъглов елемент ХИДРОЗОЛ® SEALING CORNER, хидроизолационен маншет за сифони ХИДРОЗОЛ® SEALING COLLAR DS и хидроизолационен маншет за тръби ХИДРОЗОЛ® SEALING COLLAR PS.

Преди започване на същинската работа се изисква внимателна подготовка на основата. Наклонът се оформя предварително с цел предотвратяването на последващото събиране на вода. Основата се почиства и всички нездрави участъци се премахват. Коригирането на неравностите се извършва с хастарна вароциментова мазилка ТЕРАФЛЕКС® MASTER FIX.

При непрекъснато бъркане с нискооборотна бъркалка, в чист неръждаем съд се смесват течният и сухият компонент на хидроизолационния шлам. След като сместа е готова се преминава към предварителна подготовка на маншетите според особеностите на подовите сифони, отводнителните отвори и каналите в помещението.

При работа в по-малки помещения, по-удобно е нанасянето на ХИДРОЗОЛ® FLEX PRO 2-K да бъде извършено с четка или маламашка. При големи площи може да се използва и валяк. Нанасянето на хидроизолационния шлам трябва да се извършва равномерно, без да бъдат пропускани участъци. След нанасяне на първия слой ХИДРОЗОЛ® FLEX PRO 2-K, се преминава към полагане на хидроизолационен маншет около сифони, тръби и отвори. Всички ъгли на помещението се защитават допълнително с хидроизолационна лента и ъглови елементи. Всички ленти и маншети следва да бъдат монтирани в първия хидроизолационен слой, докато е още пресен. Изчаква се той да се втвърди без обаче да изсъхва напълно и се преминава към полагане на втори слой. При нанасянето му, положените маншети и хидроизолационни ленти трябва да бъдат плътно покрити.

Хидроизолационният шлам се нуждае от около 48 часа за пълно изсъхване. Към стъпване и полагане на последващо покритие може да се премине след 72 часа и едва след пълното изсъхване и втвърдяване на хидроизолационния слой.

За монтаж на керамични покрития върху хидроизолационната мембрана се препоръчва използването на еластичните лепила от серията ТЕРАФЛЕКС® - ТЕРАФЛЕКС® GOLD или ТЕРАФЛЕКС® PLATINIUM. Полагането на керамичната облицовка може да се извърши и с други лепила на циментова основа клас C2, както и такива на дисперсионна основа клас D2TE.

Системата намира приложение както в бани в частни домове, така и при мокри помещения и спа зони в хотели, ваканционни комплекси и обществени сгради.РекламаПрелисти броя

  • Прелисти този брой на списание СТРОИТЕЛИ

още в рубриката

Новини

реклама