СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVI, брой 4, 2019

Обновяват Градската художествена галерия в Пловдив

Обновяват Градската художествена галерия в Пловдив

Сградата и пространството пред Градската художествена галерия на ул. „Съборна“ 14А в Стария град ще бъдат напълно обновени. Началото на строително-ремонтните дейности дадоха кметът Иван Тотев, директорът Красимир Линков, заместник-кметът Александър Държиков и кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

Сградата е паметник на културата от местно значение, строена е през 1881 г. от архитекта Йосиф Шнитер. Това е втората по големина галерия в страната с много голям фонд, който ще бъде експониран максимално и ще бъде обогатяван с времето. Средствата, предвидени за обновяването, са 1,4 милиона лева.

„Галерията ще се превърне в една съвременна изложбена площ, отговаряща на всички изисквания на модерна галерия по отношение на климатизация и пожар. Тя ще разполага с хранилище, в таванските помещения ще бъде експонирано част от съвременното изкуство, притежание на галерията“, заяви директорът Красимир Линков. Той допълни, че вече има изградена рампа за хора с увреждания и нов асансьор. Самият двор ще се използва като изложбена площ, посетителите ще могат да седнат и починат.

Предвижда се и място, където децата да играят – в новата част на двора ще бъде изградена амфитеатрална детска площадка, която тематично ще се свързана с изобразителното изкуство, ще могат да се повеждат лекции или спектакли на открито.

Сградата на галерията ще претърпи основен ремонт и реставрация, като бъде запазен в максимална степен автентичният облик на фасадите и конструкцията є. Изцяло ще се подмени дограмата на прозорците, ще се монтира нова подова настилка от чамова дървесина, ще се извърши пълна реконструкция на покрива и подпокривното пространство.

Художественият музей ще стане комфортен за посетителите и чрез монтирането на ново стълбище, чиято иновативна конструкция ще облекчи натоварването на сградата.РекламаПрелисти броя

  • Прелисти този брой на списание СТРОИТЕЛИ

още в рубриката

Новини

реклама