СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVI, брой 4, 2019

ЕТЕМ Фасадна конференция вече е бранд

Разговор с Мариета Зайкова, мениджър Бранд Комуникации, ЕТЕМ Груп

ЕТЕМ Фасадна конференция вече е бранд

Г-жо Зайкова, на всеки две години Фасадната конференция на ЕТЕМ представя последните тенденции във фасадния инженеринг.
Тази година ще се проведе петото издание на конференцията. Каква е равносметката за изминалите години?

Равносметката, която си даваме, е, че не са били напразни нашите усилия в популяризиране на темата за фасадния инженеринг в България, стартирана преди много години от инж. Венета Новакова. Изключително съм щастлива и горда, че с огромно желание и ентусиазъм успяхме да превърнем едно корпоративно събитие в най-добрия професионален форум за фасаден инженеринг, организиран в нашия регион, на изключително високо ниво.

Нашето събитие бързо успя да се превърне в глобален форум за професионалисти от всички точки на света. Забелязвам покачващия се интерес към Конференцията, тъй като за последните 2 издания успяхме почти да удвоим посещаемостта. Тази година ребрандирахме събитието и за първи път ще покажем и новото лого на Конференцията, защото ЕТЕМ Фасадна Конференция вече е бранд.

Споделете впечатления от последната конференция през 2017 г.?
IV-тата Международна конференция за фасаден инженеринг беше изключително успешна и събра в София повече от 750 специалисти от строителния бранш, архитекти и представители на институции. Сред международните лектори на конференцията бяха професионалисти като Андреа Д‘Антраси, асоцииран партньор в MAD Architects, най-голямото китайско архитектурно бюро в света, Матю Мур от DP Architects, Стийн Андерсен от Henning Larsen Architects, Маркус Просниг, партньор в Coop Himmelb(l)au, Такейюки Катсуя от Nikken Sekkei и арх. Владимир Маринов от студио Define Engineers, който е бил част от творческите екипи на студията SANAA, Foster+Pertners и Heatherweak Studio.

По време на форума водещите архитекти от българския бранш - арх. Радомир Серафимов, арх. Росица Браткова, съдружник в Aedes Studio и арх. Ангел Захариев от Студио A&A Архитекти, също представиха тенденциите и архитектурните решения в родното проектиране. Смятам, че експертизата на ангажираните от нас международни лектори е изключително ценна, защото представят своята работа, концептуални и инженерни решения и предават своето вдъхновение и заряд на аудиторията.

Най-ценна е и именно възможността българските и чуждестранни специалисти да обменят опит помежду си.

Кои ще са акцентите на предстоящата конференция на 16 ноември
Организацията по предстоящата Конференция тече с пълна сила, като тази година тя ще бъде подкрепена и от Американския съвет за високи сгради CTBUH (Council on Tall Buildings and Urban Habitat), чийто официален член от май месец e ЕТЕМ. Сред акцентите на събитието ще бъдат дигитализация, автоматизация, слънцезащита и, разбира се, отново с фокус към високите сгради. Ден преди самата Конференция обмисляме да организираме и Работилница по Фасаден инженеринг, но това все още не мога да го потвърдя.

Всяка година във форума участват световно признати имена от архитектурата. С презентациите на кои експерти ще се запознаят посетителите тази година?
Имами амбицията да поканим наистина нашумели имена от сферата на архитектурата и инженеринга, като обръщаме поглед към проекти от всички точки на света. Към момента все още работим по програмата и не ми се иска да издавам най-интересното, което сме подготвили. Мога да споделя, че част поканените лектори са архитекти на Zaha Hadid Architects, Heatherwick Studio и Grimshaw Architects, които ще гостуват в България за първи път.

Какви са очакванията Ви за предстоящата конференция?
Очакванията ми са да имаме едно още по-интересно, полезно и мащабно събитие, което да излезе на международната сцена на професионалните събития. Мога да ви гарантирам, че програмата и тази година ще бъде изключително динамична с вдъхновяващи презентации, сесии, възможност за свободна комуникация и нетуъркинг.Реклама