СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVI, брой 4, 2019

Проектите ни олицетворяват отношението ни към естетика, функционалност и детайл

Разговор с арх. Атанас Панов, LP Group

Проектите ни олицетворяват отношението ни към естетика, функционалност и детайл

На провелата се архитектурна конференция Share Sofia арх. Атанас Панов и арх. Лорита Панова спечелиха наградата Омниа, която се дава за цялостно творчество и принос в съвременната архитектура.

Арх. Панов, представете в началото LP Group – накратко за дейността, развитието през годините, екипа, с който работите, принципи, които следвате, подход към проектите и т.н.
LP Group е бранд, под който работят фирми, профилирани в архитектурно строителното проектиране, интериорен дизайн, управление на проекти, строителство и строително предприемачество.

Всички тези дейности са разклонения, развивали се във времето и допълвали основната ни дейност и призвание – Архитектурно проектиране. Често съпътстващите дейности са спонсорирали това скъпо удоволствие - да си архитект в България. Инвестираме огромни средства в софтуеър, хардуеър, квалификация на хората, които постъпват на работа при нас. С всеотдайност и фанатична любов към архитектурата сме изградили структура и екип с постоянен състав, задоволяващ високите изисквания на интернационални компании, като GENSLER, RTKL, METRIKA, ECE и други, за които сме работили и по поръчки извън страната. Надявам се проектите ни сами да говорят за отношението ни към естетика, функционалност, детайл и не на последно място, икономическа целесъобразност, нещо за което ни помага огромният опит в управление на проекти и строителство.

Обичаме и уважаваме клиентите си, радваме се, когато те са „добра причина“ за индивидуалността на сградите, които правим за тях. Нямаме проект, за който да кажем – „можеше и по-добре, но клиентът така го искаше“. Работим заедно, докато бъдат задоволени в най-висока степен изискванията на всички участници в инвестиционния проект.

Нещо, което споменах и искам отново да подчертая е, че екипът – сработването между участниците в него е важен и дълъг процес, отнемащ години и е основен залог за качествения продукт. В началото ателието ни беше двучленно – аз и арх. Панова. По-късно се присъедини и арх. Пламен Герасимов, с който работим повече от 30 години заедно, а от четири години, двама от дългогодишните ни сътрудници, талантливите архитекти Ивайло Игнатов и Искрен Манев са наши пълноправни партньори. Днес сме повече от 35, повечето незаменими колеги. Сигурно има дейности, в които съставът може да пулсира – много да се свива и разширява, в зависимост от това има ли или няма работа и колко. Това не е нашият случай! Ние взаимно сме се изградили във времето и продължаваме да се развиваме, говорим един език и синергията е тази която прави възможно 2+2=7!

По какъв начин умните технологии и „зелените“ решения намират реализация в проектите Ви? Бихте ли разказали за някои конкретни примери и иновативния подход, с който се отличават?
По тази, доста отдавна не нова тема, бих казал само, че приемам „зеленото“ като начин на мислене и начин на живот преди всичко, а отражението му в архитектурата, като резултат от това. Ако то се прилага изолирано и като самоцел, обезсмисля самата идея. Затова декламирането на принципите на „зеленото“ проектиране определено ми звучи доста клиширано и отегчително. Това което също е важно, е, че повечето производители на материали, системи и съоръжения за сградите и техните инсталации отдавна работят по въпроса и те са тези, които до голяма степен обуславят верния резултат. Конкуренцията в това отношение е голяма и всичко, което само преди пет години е било авангардно и екзотично, сега е стандарт. Не само за западна Европа, където работят с безспорно по-големи бюджети, но и за България сградната автоматизация, системите „умен дом“, модерните топлоизолационни, фасадни, прозоречни и други системи не са приоритет само на ексклузивните проекти, а условие сградата да намери успешна реализация в новата пазарна ситуация. Ако преди шест години, когато започнахме проекта за деветте къщи в ж.к. „Бъкстон“ (награден със Сграда на годината 2014), приложената в него BMS система, беше уникална екстра, днес това е част от стандартния пакет. Същото се отнася за всякакви пречиствателни и напоителни съоръжения, слънчеви колектори и др. В информационната среда, в която живеем, достъпът до новите технологии и прилагането им не е привилегия на посветените, а стандарт.

Тук е моментът да споменем и наградата в конкурса BIG SEE 2019 за жилищния комплекс II8I. Няколко думи за този проект.
Наградата в конкурса „BIG SEE 2019” за комплекса от три еднофамилни къщи в кв. „Бояна“ – София, беше пореден повод за радост и удовлетворение от работата ни по този проект, който не впечатлява с размерите си, не дава решение на сложна и уникална задача, а е едно семпло и практично решение на най-най-стандартната функция, обслужваща живота ни - КЪЩАТА. Това е тема, по която изглежда, че „всичко вече е направено“, но нас продължава да ни вълнува и въпреки че сме направили десетки, новият проект е изкушение, към което всеки път „посягаме за пръв път“. Трудни са проектите за комплекси от къщи без конкретен клиент. Трудността идва от това как да се справим с монотонността и еднообразието при положение, че изискванията към всяка една отделна сграда са абсолютно идентични – като ориентация, съдържание, функционалност и др. Доброто решение за една къща е доброто и за всички останали и това да направиш не само отделната сграда, а комплекса като цяло – жив, хармоничен, не скучен, без формалното прилагане на цветове, форми и материали е наистина „висш пилотаж“. Често се сблъскваме с това предизвикателство и истинското удовлетворение е, когато затворим такъв проект без съмнения. Радваме се, че този комплекс получи освен наградата „Сграда на годината 2018“, европейската награда, за която говорим – BIG SEE 2019, а също е и номиниран за „German Design Award 2020”.

И няколко думи за една разпознаваме и добре позната сграда в София- Ellipse Center. С какви предимства по отношение на локация, функционалност и енергийна ефективност се отличава?

Има проекти, които имат по-важна задача и по-висока цел от тази, да удовлетворяват изискванията на таблици, нормативи и формално приложими показатели!

С уникалното си местоположение, на главната входна магистрала към София – „Цариградско шосе“, на леко възвишение и оформяща „портата на града“ тази сграда има мисия. Това е проект, който трябваше не просто да удовлетвори заданието на инвеститора, изискванията на пазара или друга конюнктура, а проект въплъщаващ цялата отговорност, която архитектът носи към града и обществото.

Радваме се, че въпреки трудностите на периода и забавеното строителство, сградата вече е готова и стои достойно в средата. Относително по-малкият є обем в сравнение с прилежащата застройка не я лишава от „присъствие“ и тя добавя стойност в новоизградената среда. Гордеем се с този проект и се надяваме това да е валидно за всички софиянци.