СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVI, брой 4, 2019

Водеща в проектите ни е функционалността

Разговор с арх. Мария Балева, архитектурно студио Funkt

Водеща в проектите ни е функционалността

Арх. Балева, на какви принципи залагате в работата си и доколко тя е повлияна от тенденциите?
Залагаме на искреност и здрава връзка с контекста, заданието, средата, клиента. Не ползваме архитектурни формули. Не следваме мода. Търсим функционалност – стига вече с тези плочки като дърво, дърво като бетон и т.н. Стига сме се правили, че нещо е стена, а не гардероб. Едно нещо като друго нещо, като нищо на света. Тенденциите според нас са да си честен, да не хабиш ресурси, да има закачка. Иначе такова нещо като „цветове на сезона“ не ползваме. Харесваме максимално естествени материали, които са в цвета, който им е присъщ. Оцветяваме само стени и неща, на които им отива да са оцветени. И въобще защо толкова е важно нещо да е цветно? Хората винаги внасят цвят с предметите и дрехите си, нека останалото да е фон!

От какво се ръководите в проектите за дизайн на работни пространства?
Да бъде наистина удобно за ползване пространство, място, където хората с удоволствие да изкарват поне 8 часа на ден. Зад едно бюро, с едни и същи хора. Съществена е организацията на пространството, така че да се ползват максимално ползите му, да има въздух, хората да не са струпани като бройлери на поточна линия. Целият свят вече е наясно, че ако не дадеш на служителите си добри условия на труд, то тяхното КПД ще е ниско и за фирмата ти ще е проблем. Така че тук функционалността е дори по-важна, отколкото в заведенията, които правим – там хората отиват за час-два-три, впечатляват се от интериора, храната и обратно вкъщи. А на работа не е добре да се чувстват като в каторга. Стараем се дори в малките офиси да вмъкваме и места за забавление, за отдих, да смениш малко гледката, да се раздвижиш. Това не е глезотия, ами решаващо за конкретния бизнес.

Имате и собствено производство на мебели. Разкажете за тях.
Да направите мебел и да го използвате само веднъж е същото като да напишете мелодия и да я изсвирите само веднъж. Така се роди FUNKT FURNITURE - след като многократно ни беше зададен въпросът дали можем да възпроизведем мебелите, които изработваме за различни интериори. И тъй като във FUNKT харесваме нещата да се случват органично, усетихме, че е дошло времето да представим нашата линия за мебели като отделен проект. Знаете какво да очаквате от нас - минималистичен дизайн, естествени материали и никога компромис с функционалност. Никакъв писък на модата, а неща, които да харесвате с години.

Споделете за проекти с открояващи се решения.
Или проекти, печелили награди в конкурси.

Имахме един проект за офис на фирма в сферата на устойчивите технологии – затова им направихме едни огромни дървени остъклени павилиони – кабинети, да са с един еко дух. В общото пространство, под индустриалния таван. Станаха зашеметяващи – обаче се оказа, че хората на финала не се нуждаеха от тях, не ги харесваха – твърде смело решение им дойде. И сега са в работилницата ни, разглобени, чакат нов живот.

Имахме участие в конкурса на WALLTOPIA за нова сграда – бяхме селектирани във финалната 30-ца от 400 участници. Сградата ни включваше външен парк, който се „покатерва“ по наклонените є покриви и става рампа за колела лятото и за ски/сноуборд зимата. Според нас това щеше да е любимото място на голяма част от града ни и можеше да е страхотна добавена стойност към катерачните и спортни зали вътре в сградата.

Но отново – хората са различни, вървят в различни посоки, харесват различни неща. За някои много визионерски решения не са готови, уви.

За награди – почти всяка година печелим награда на НАШ ДОМ – вече не ги броим, приятно ни е само. Били сме в shortlist на 8-те най-добри бара в Европа на Best restaurant and bar awards 2015/2016 със СПУТНИК. Това е Оскар в бизнеса за заведенията, награждава се в Лондон на много бляскава церемония. Последната ни награда е 2ро място за office space category за LEANPLUM, International architecture awards - Architecture podium awards.