СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVI, брой 5, 2019

Добрият интериор трябва да е функционален и ергономичен, съобразен с динамиката на времето

Разговор с арх. Веселин Серкеджиев, управител на ВБ Студио

Добрият интериор трябва да е функционален и ергономичен, съобразен с динамиката на времето

Арх. Серкеджиев, представете работата на ВБ Студио по интериорни проекти.
Здравейте и благодаря за възможността да споделим отново наши мисли и опит.

Интериорните проекти са били винаги част от общото проектиране. Независимо дали се работи по жилищна сграда или друг тип постройка, архитектът мислено си представя пространствата, които създава на листа. Добрият проект съдържа в себе си всички предпоставки и възможности за постигане на следващ етап на добър и функционален интериор. Би трябвало от едно хубаво, интелигентно обмислено пространство, с малко намеса - цветове, материали, видове осветление и мебел, да се постигне добър краен резултат. По-трудно е в няколко случая, например при недобре оразмерени пространства, връзки между зоните. Или при изисквания на собственика, които не са били заложени в техническия проект и строителството. Тогава се налага повече работа и мислене. Но ако задачата е ясна, хората са разбрани и знаят какво искат, ние се справяме.

До каква степен тенденциите и определени стилове в интериора повлияват работата Ви?
В практиката ни не съществуват понятия като тенденции и мода. За мен е важно – от една страна функционалност и ергономичност. От друга – да се съобразяваш, какво и за кого правиш - да се вслушваш в изискванията и да ги коригираш в правилна посока. Да си даваме сметка за времето и епохата, когато работим - материалите, изискванията и технологиите – навсякъде има много промени и те настъпват бързо. Преди време се впечатлих от работи на Павел Койчев - скулптор, който освен чистото изкуство има и проекти на “градежи”- обитаеми структури - къщи. Уникални неща. Те също имат интериор, изградени са от дърво, кал, камък. Но в тях има и съвременни решения - метална остъклена конструкция, която да пази структурата от дъжд и сняг, има електричество, модерни решения за обзавеждане. Може да се върнем назад и да търсим вдъхновение от изворите на историята, но и да не забравяме кои сме и кога живеем.

Разкажете за някои проекти от практиката Ви и интересните решения, с които ги свързвате?
Преди време се обърнаха към нас за един проект във Франция, близо до Париж. Старо историческо имение от края на 14 век, огромен парк от 27 хектара, замък, стопански постройки - имат и винена изба и предлагат местно вино. И една стара мелница, на която е кръстено имението – запазена - паметник на архитектурата. Младо семейство бяха купили всичко, замъкът имаше нужда от конструктивно укрепване и изцяло нов интериор. Беше декември, но сравнително добро време за пътуване. Дори да се посети мястото, си е сложен логистичен проблем - отидохме до Виена, там взехме наш колега – партньор за проекта, после до Париж, после до градчето. Не беше ясно какво ще стане. Младежки ентусиазъм. Но си струваше всичко. По една или друга причина във времето проектът не се случи, но това е нашата професия. Замък или апартамент в “Младост”? Аз поне се опитвам да работя със страст и по двете.

Какъв трябва да бъде добрият интериорен проект? Кои според Вас са основните неща, на които трябва да отговаря /ако например се ограничим до жилищни пространства/? С какво са по- различни проектите за интериора на обществени пространства?

За мен – да е изпълнил предназначението си, да ми харесва, да знам в себе си, че не сме направили компромиси и максимално сме използвали всички възможности и Възложителят да е щастлив и доволен. Все пак той ще го ползва години след това. Със жилищата е може би по-лесно - правят се за конкретен ползвател, обществените интериори имат своята функция, но се посещават от много и различни хора. На едни им допада и се чувстват добре, на други - не.