СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVI, брой 6, 2019

Продукти за ремонт, защита и хидроизолиране от Изомакс

Продукти за ремонт, защита и хидроизолиране от Изомакс

Изомакс е българска фирма, която разработва и предлага течни хидроизолационни продукти, продукти за ремонт и възстановяване, продукти за защита на повърхностите от неблагоприятни въздействия. В настоящия материал ще поставим акцент върху две иновативни разработки на фирмата.

ИЗОМАКСИТ – микроасфалтово, тънкослойно покритие за ремонт и защита на бетонови настилки за подземни гаражи и паркинги
Изомаксит е водонепропускливо, износоустойчиво, тънкослойно микроасфалтово покритие, предотвратяващо отрицателното въздействие на природните и климатични фактори върху бетоновите настилки на открито и закрито. Изомаксит представлява течнопластична студена смес от полимер-каучукова дисперсия, специални битумни добавки, минерални пълнители с подбран зърнометричен състав и вода.

Предимства и технически характеристики на продукта: Студен – екологичен материал на водна основа, не съдържа органични разтворители, не се подгрява при полагане, не отделя вредни изпарения при работа и втвърдяване; Еднокомпонентен – материалът се полага чрез потапяне на четката/валяка директно в опаковката без необходимост от добавяне на втвърдител, изчакване на време за „узряване” без „отворено” време, без загуби на разбъркан, но неизползван материал; Еластичен – свързващото вещество/комбинация от полимерен каучук и специални битумни добавки осигурява еластични свойства на положеното покритие и го предпазва от образуване на пукнатини и неравности, вследствие движението на автомобили и влиянието на атмосферните условия; Лесно полагане чрез мазане с четка или валяк; Плътно и хомогенно покритие, без пори и пукнатини. Продуктът намира приложение при ремонт и защита на настилки и елементи от обикновен, шлайфан или щампован бетон на: паркинги; гаражи; рампи; складове; открити стълбища; тротоари и пешеходни алеи; велоалеи; детски и спортни площадки; трибуни на спортни съоръжения.

При полагане на ИЗОМАКСИТ повърхността трябва да бъде добре подравнена, с правилни наклони, суха, почистена от прах, мазнини и нездрави участъци. Неравностите получени след премахване на „слабите” повърхностни слоеве и пукнатини, по-широки от 5 mm, трябва да се запълнят с подходяща циментова замазка. При полагане върху влажна основа задължително трябва да се осигури възможност влагата в основата да се отведе към атмосферата, тъй като ИЗОМАКСИТ е паронепропусклив и в противен случай ще се получат разлепвания и „мехури“.

ИЗОМРАЗ – хидроизолация на тераса, баня, басейн, а и през зимата.
ИЗОМРАЗ представлява еднокомпонентна, супер гъвкава, готова за употреба течна хидроизолация, на база полимер-каучукова водна дисперсия и специални добавки, не съдържа органични разтворители.

Продуктът се отличава със следните предимства и характеристики: Минимална температура на втвърдяване (0°C) позволява изпълнението на качествени хидроизолации и през зимата; Бързо съхнене дори и при висока влажност на въздуха; Образува супергъвкава хидроизолационна мембрана, върху която може да се ходи; Върху получената хидроизолация могат да се полагат директно всички видове облицовки и настилки; Идеалното решение за тераси, бани и резервоари; Изключително висока адхезия към всякакви основи; Запазва гъвкавост както при ниски температури (до минус 25°C), така и при високи (до 160°C); Незапалим.

В резултат на 29 годишен опит и в желанието си да разшири експлоатационните свойства на продукта, през 2019 г. екипът на Изомакс внедри иновативни идеи и създаде ИЗОМРАЗ с коефициент на топлопроводност λ = 0.09 W/m.K. По тази начин, когато хидроизолацията е крайно покритие, ИЗОМРАЗ има топлоизолационен ефект, като отразява топлината през лятото, и охлаждащ ефект за помещенията под терасите.

Продуктът може да се прилага при: открити тераси; басейни и резервоари; бани и мокри помещения; сутерени; като „защитна боя“ за вертикални бетонови повърхности. ИЗОМРАЗ може да се полага върху бетон, замазки, мазилки, гипскартон, зидария с изравнени фуги, битумни материали, лят асфалт, метални повърхности /предварително грундирани/, топлоизолационни материали и др. При полагане основите с по-големи пори трябва да се шпакловат предварително с циментова замазка. Основата трябва да бъде суха (влажност под 2%), здрава, добре почистена от прах, нестабилни материали и други понижаващи адхезията вещества. ИЗОМРАЗ се полага с армировка от полиестерен воал или стъклофибърна мрежа.