СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVI, брой 6, 2019

Топлоизолация с каменната вата от Кнауф

Топлоизолация с каменната вата от Кнауф

Независимо дали става дума за ново или старо строителство, всяка сграда има необходимост от един специфичен слой, който да осигури не просто затворена среда, а да я направи комфортна, здравословна, енергоефективна и пожаробезопасна. Отдавна се говори за необходимостта от качествена топлоизолация.

Запознати ли сме обаче достатъчно добре с вариантите за материали и системи, които ще ни я осигурят? Доколко сме склонни да оставим финансовия аспект да определя крайното ни решение? Възникват много въпроси, затова ще Ви дадем малко разяснения.

Какъвто и материал да изберете, трябва добре да познавате неговите силни и слаби страни. Най-общо казано, вариантите за топлоизолация са: органични (продукти на петролна основа, с клетъчна структура)– напр. EPS (най-познат като стиропор), XPS, PUR/PIR и др. и неорганични (продукти с минерален произход и влакнеста структура) – напр. стъклената и каменна минерална вата. Органичните и неорганични топлоизолационни продукти се различават по своята плътност, топлопроводимост, водопоглъщаемост, коефициент на паропроникване, клас на горимост, стойност и др. Каменната вата се отличава като продукт от най-висок клас по реакция на огън - А1 (негорим материал).

Приложение
Освен за външна топлоизолация на стени, каменната вата намира приложение и в подови и подпокривни изолации, в структурата на леки преградни стени, предстенни обшивки и вентилируеми фасади за изолиране на комини и тръбопроводи с висока температура. Каменната вата е напълно негорима и издържа на температури над 1000°C. Така тя се явява като щит за сградата, предотвратяващ разпространение на пожари.

Каменната вата е екологичен материал, произведен от изцяло природни ресурси - основно от вулканични скали- базалт, диабаз и доломит. Идеята за производството се заражда за първи път на Хаваите след изригването на вулкан, образувал нишкообразни каменни снопи.

Важно е домът ни да „диша“
Естественото топлоотдаване се стреми да уеднакви температурите вътре-вън. Не бива да забравяме, че топлоизолацията не е само против студа през студените месеци, а и предпазва от топлината през лятото. Полагайки топлоизолация, която я задържа, но не „диша“ и сградата не е с контролирана вентилация, ние съвсем преднамерено създаваме среда, в която успешно виреят микроорганизми, мухъл и плесени. Именно тук отново идва на ход каменната вата, чиято отворена структура позволява безпроблемна дифузия на водните пари отвътре навън.

Устойчивост
Каменната вата на практика е вечна – срокът на експлоатация на фасадната изолация е равен на жизнения цикъл на сградата. Материалът е устойчив на стареене и с постоянство на размерите при големи температурни амплитуди.

И още…
Ако трябва да бъдем още по-изчерпателни, е редно да споменем, че каменната вата не се напада от гризачи, много добър изолатор е срещу ударен или въздушнопреносим шум. Тя задържа голямо количество топлина в себе си за дълго време благодарение на плътната си структура. Освен това, тя е непромокаема, паропропусклива, ограничава развитието на бактерии и задържането на прах, като така допринася за подобряването на качеството на въздуха в помещенията, в които е вложена. Фасадната изолация с каменна вата е инвестиция, която се изплаща във времето. Кнауф предлага системи ТОП и ПРЕМИУМ за контактна фасада с каменна минерална вата Те се състоят от лепилно-шпакловъчни смеси за залепване и армировка на ватата, дюбели, армираща мрежа и външна завършваща мазилка. Комбинацията от продукти, специално създадени за системата, води до безупречен резултат без компромиси в качеството. Компанията е създала дори специфично решение за тъмни цветове на фасадата чрез декоративна мазилка ADDI и Fassadol TSR. Използва се рефлективна пигментна технология, която предотвратява нежеланото затопляне на фасадната стена при директно слънчево греене. Изолацията от каменна вата осигурява едновременно термо-, звуко- и пожароизолация на сградите.

Автор: арх. Кристин Джалова