СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVI, брой 6, 2019

Добиваме и преработваме минерали, които са с все по-високотехнологично приложение

Разговор с Ивайло Тиманов, изпълнителен директор на Каолин

Добиваме и преработваме минерали, които са с все по-високотехнологично приложение

Г-н Тиманов, представете фирма Каолин и дейността Ви. Разкажете малко повече за развитието Ви през дългогодишната история на компанията.
Създадено през 1924 г. като Акционерно дружество КАОЛИН в гр. Варна, което е разработвало находища на кварц-каолинова суровина в района на днешния град Каолиново, КАОЛИН е най-старото действащо минно предприятие в България. В 95-годишната си история е преминало през доста изпитания, преживяло е национализация през 1947 г., влизало е в състава на няколко държавни стопански обединения, било е обект на приватизация през 2000 г. От 2013 г. едноличен собственик на капитала на КАОЛИН е семейната фирма Кварцверке ГмбХ със седалище във Фрехен, Германия. Концернът Кварцверке има 30 завода в девет европейски страни с над 4500 служители и е един от водещите европейски производители на индустриални минерали.

В България КАОЛИН има осем завода, с обща численост на персонала малко под 1000 души. КАОЛИН има дъщерни дружества в Плевен, както и в Сърбия, Украйна и Турция. Благодарение на включването си в един от най-мощните европейски конгломерати в областта на добива и преработката на индустриални минерали компанията днес е напълно интегрирана в европейската минна индустрия. Обменът на технологии и ноу-хау с колегите от Германия, Австрия, Полша и още редица страни е ключов фактор за въвеждането на високотехнологични производства в България и създаване на продукти с висока добавена стойност.

Бихте ли споделили повече за добивната дейност и продуктите, които добивате, преработвате и произвеждате?
Добивната дейност в България се извършва по открит способ от няколко находища в района на Североизточна България – Сеново, Ветово, Каолиново, Девня, Игнатиево, за които компанията притежава концесия. Основната суровина, която добиваме, е кварц-каолинова, но в района на Южна България – Димитровград и Тополовград, извършваме и добив на доломит, фелдшпат и варовик, в района на Плевен – различни видове глини, инертни материали др. На практика добиваме пълната гама от суровини, необходими за стъкларската и керамичната промишленост, които преработваме в нашите заводи до продукти, изцяло съобразени с индивидуалните изисквания на клиентите ни в тези сектори. Но така наречените индустриални минерали, каквито са добиваните от нас суровини, са с неподозирано за неспециалистите широко приложение в нашия бит. Освен за производство на керамика и стъкло, нашите продукти се използват като суровини и добавки в строителството, химическата промишленост, леярството, филтрацията на питейни води, земеделието, за сероочистване в ТЕЦ-овете и др. Много малко хора например знаят, че белотата на хартията, която всеки от нас ползва всеки ден, зависи в голяма сепен от вложения каолин. Също каолинът е отговорен за плътността на хартията и попивността на печатарските мастила.

Напоследък установихме също така, че знанията на нашите предци за полезните качества на някои индустриални минерали някак си са се заличили във времето и днес повечето земеделски производители не знаят, че варовикът може да бъде използван като безвредно средство за предотвратяване вкисляването на почвата, тоест като почвен мелиорант. Ако трябва да направим сравнение, можем да кажем, че варовикът е хомеопатия за почвата.

Имаме нови анализи и изследвания, свързани с използването на производен на каолина продукт – метакаолин – като добавка, подобряваща свойствата на бетоните. Благодарение на задълбочени анализи и проучвания както от наша страна като производител, така и от страна на клиентите – потребители на нашите продукти, приложенията на индустриалните минерали, които добиваме и преработваме, стават все повече и все по-високотехнологични. Ще дам само един пример: колегите от Германия разработиха и патентоваха добавка на основата на индустриални минерали – AcrySmart®. Добавена към акрилно стъкло, тя придава свойството на материала да се самозатъмнява при силна слънчева светлина и съответно да избледнява до прозрачност, когато слънцегреенето е по-слабо. Представете си колко е полезно подобно свойство, когато става дума за покрития на спирки на градския транспорт, навеси на тераси, покриви на сгради, парници и всякакви други съоражения, които трябва да осигурят освен всичко друго, и защита от климатичните явления. Благодарение на добавката, температурата във вътрешността на съоражение, изработено от акрилно стъкло с добавка AcrySmart® се поддържа оптимална по всяко време на денонощието, тоест имаме нещо като естествен климатик.

В кои сфери намират приложение продуктите (с акцент към строителния и инфраструктурния сектор)? В тази връзка, споделете и за разпространението на продуктите и пазарите, върху които сте се фокусирали.
Тъй като продуктовото ни портфолио се разгръща в близо 200 разновидности на основните произвеждани индустриални минерали, КАОЛИН е доверен партньор и доставчик на суровини на много големи производители на стъкло и керамика в България. Около 50% от продукцията на компанията се изнася, като външните ни пазари се простират в повече от 30 страни по целия свят – от Югоизточна Европа и Русия през Северна Африка, Близкия и Среден Изток до Индия, Южна Корея и САЩ. Благодарение на инвестициите, които правим за реконструкция и модернизация на съществуващите и изграждане на нови производствени мощности в заводите ни в България, Сърбия и Украйна, с цел привеждането им към германските стандарти, си гарантираме спазването на най-високи екологични норми и норми за безопасност при работа, както и устойчивостта на бизнеса.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини