СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVI, брой 6, 2019

Предлагаме продуктови и системни решения с постоянно подобряващо се качество

Разговор с Иво Колев, оперативен директор на МАРИСАН

Предлагаме продуктови и системни решения с постоянно подобряващо се качество

Иво Колев се дипломира в Икономически университет Виена (WU-Wien) със специалност "Инвестиционно банкиране и комуникация на капиталовите пазари", втора специалност "Банково дело".
След завършването си изкарва стажантска програма в Citi Bank Vienna, а първите стъпи в сектора на строителството прави в компания, специализирана в извършването на цялостни ремонтни дейности и реконструкции, предимно на жилища от градски тип.
Първият специализиран проект, от който става част, е свързан с организиране на разглобяването и физическото преместване на сградата на хипермаркет в района на Виена, заедно с цялостното оборудване в него. Следват няколко други интересни проекти в сферата на строителството.
В крайна сметка обаче решава да се завърне в България и през 2005 година се присъединява към амбициозния проект МАРИСАН. Длъжността, която заема в компанията, е оперативен директор.


Г-н Колев, в началото на нашия разговор бихте ли споделил с читателите как се развива компанията? Разкажете за някои новости, промени и начинания.
На българския пазар компанията се развива с много добри темпове, като запазваме ръста си от изминалите години и в определени сегменти от нашето портфолио дори го увеличаваме осезаемо. Що се отнася до чуждестранния пазар, там нещата се развиват доста динамично, тъй като вече активно оперираме в няколко съседни държави, както и по-далечни и развити пазари. През последната година разширихме пазарния си дял в страни като Гърция, Кипър и Румъния, но днес вече оперираме активно и в Сърбия и Русия. Плавно насочваме фокуса си и към Западна Европа. Въпреки че част от експортa ни и към момента е насочен натам, в близките няколко години планираме да се установим по-сериозно в някои от западноевропейските страни.

Наясно сме обаче, че за да посрещнем нуждите на въпросните пазари, трябват инвестиции, подобрен производствен капацитет и постоянен поглед към иновациите и новостите в сектора. Именно поради тази причина се заехме с цялостно обновяване и подобряване на производствената ни база. Така например всички машини в нашия завод за сухи строителни смеси в момента биват заменени с най-новите и модерни в класа си. Процесът протича в два етапа, като първият беше завършен през изминалата година, а втория очакваме да приключим в месеците до края на 2019 г.

Същото се отнася и за линиите ни за производство на мазилки и бои. Успяхме да удвоим производствения капацитет, посредством машини от най-висок клас.

Благодарение на всичко това към момента можем да отговаряме на по-високото търсене на нашите продуктови и системни решения на местния и чуждестранен пазар.

Върху разработването на какви продукти сте се съсредоточили, предвид особеностите и тенденциите на пазара?
Въпреки че разполагаме с обширно портфолио от продуктови и системни решения в основните направления в строителството и през тази година предстои да го дообогатим. За целта сме предвидили в следващите месеци да пуснем на пазара нови полимер-битумни продукти - течна хидроизолация и грунд, както и редица аксесоари за защита от влага. Наред с това планираме и пускането на две нови шпакловки. Така ще можем да предложим още по-пълно и професионално портфолио от решения, способни да задоволят и най-специфичните изисквания на проектите.

Тези продукти са плод на нашето желание да предлагаме на българския пазар най-новите и актуални продукти и системи. За да гарантираме качеството им, постоянно следим тенденциите в строителната химия и разработването на нови суровини и добавки. Така, посредством вграждането им в производствения процес, ние успяваме да предлагаме на българския пазар продукти, разработени според последните изисквания и новости в сектора. Работим в тясна връзка с водещите производители на суровини и добавки в световен мащаб, както и с редица европейски лаборатории.

Това обаче не трябва да се разглежда като изолиран процес, който тече от днес за в бъдеще. Напротив – постоянно подобряваме формулите на съществуващите продукти и оптимизираме техните характеристики. По този начин ние съумяваме да предоставяме решения с постоянно повишаващо се качество. И това определено се харесва на пазара и нашите партньори.

В този ред на мисли, споделете повече за някои от последните попълнения в продуктовата гама на Марисан.
През изминалите месеци пуснахме няколко нови продукта на пазара. Основният ни фокус бе направлението на хидроизолациите. Така, към флагмана в серията, ХИДРОЗОЛ® FLEX PRO 2-K, се присъединиха и два нови продукта - ХИДРОЗОЛ® HYDRO ROOF и ХИДРОЗОЛ® FLEX GUM 1-K.

ХИДРОЗОЛ® HYDRO ROOF представлява хибридна течна хидроизолация за покриви, балкони, тераси, козирки и други открити площи. Наред с безкомпромисната защита от вода, приложението му предоставя редица предимства, например висока еластичност и устойчивост при температури от -30°C до +80°C, лесно полагане, преодоляване на пукнатини в основата до 2 mm и др. Също така е важно да отбележа, че мембраната се характеризира и с особено силно светлоотражение, тъй като успява да отблъсква до 88% от слънчевите лъчи. Така нагряването на покривите и терасите се редуцира с до 40%, а температурата в подпокривното помещение намалява с до 5°C. Това води след себе си и до сериозна икономия на топлинна енергия, а от там и значително редуциране на емисиите CO2.

ХИДРОЗОЛ® FLEX GUM 1-K, от своя страна, е едонокомпонентна бързосъхнеща еластична мембрана на дисперсионна основа. Популярно решение е за хидроизолиране под керамични плочки и естествени камъни в бани, кухни и други закрити помещения. Харесва се като продукт, защото е надежден, лесен за работа и, не на последно място – достъпен.

Какви цели и приоритети сте си поставили за бъдещето развитие на фирмата?
Приоритетите при нас си остават същите, както и досега – да предлагаме комплексни решения, с постоянно подобряващо се качество и достъпни цени. Ще продължаваме да инвестираме значително време и ресурси в проучвания и лабораторни анализи, за да можем да задоволяваме нуждите на пазара изцяло, както и да надхвърляме неговите очаквания.

Планираме да продължим и със създаването на виртуални асистенти със свободен достъп. Въпреки че вече сме разработили дигитални услуги като Термокалкулатор, Конфигуратор на фуги и плочки, Цветови конфигуратор за боядисване на повърхности, Библиотека с конструктивни детайли и чертежи и т.н., смятаме да продължим да комбинираме нашето ноу-хау и технологиите, за да спомагаме на всеки един – от архитектите и проектантите, през изпълнителите на обектите, до любителите и домашните майстори.

Основна част от фокуса ни в краткосрочен план е и да акцентираме върху видео съдържанието. Започнахме да създаваме професионални видео ръководства, целящи да показват най-добрите практики при работата с нашите продукти и изпълнението на различните строително-ремонтни процеси. Забелязваме, че партньорите ни и изпълнителите на проекти ги намират за особено полезни и им спомагат в работата, поради което мислим да наблегнем сериозно върху този аспект.

И не на последно място – наблягаме сериозно и върху подобряване облужването на нашите клиенти чрез осигуряване на повече точки за контакт. Така например, от началото на тази година, вече разполагаме и с офис и складова база на територията на гр. Плевен. В близките месеци ще отворим и още по-голям и модерен обект в София. По този начин клиентите могат да пазаруват директно от нас, да получават безплатна професионална консултация на място или да получат съвети по технически въпроси, свързани с техните проекти.

Така че, ако трябва да резюмирам – планираме да продължим политиката си на тясна връзка с пазарните участници и нашите партньори, за да можем да вървим ръка за ръка в процеса по изграждане на една по-устойчива, красива и функционална градска и извънградска среда.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини