СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVI, брой 6, 2019

Продуктите и решенията на Данфосс спомагат за повишаване на комфорта и енергийната ефективност

Разговор с Боян Кусаров, търговски директор Данфосс България

Продуктите и решенията на Данфосс спомагат за повишаване на комфорта и енергийната ефективност

Г-н Кусаров, кои според Вас са водещите глобални тенденции, които ще определят бизнеса в сферата на системите за ОВК през следващите 15-20 години?
Живеем в изключително динамичен и много бързо променящ се свят, както за хората така и за бизнеса. В природата на човека е да се адаптира постоянно към промените, за да оцелява и живее по-добре. Основните тенденции, които ще бъдат определящи, не само за бизнеса, а и като цяло за бита и живота на хората в следващите 15-20 години, са: електрификация, дигитализация, урбанизация и промените в климата. Продължаващата тенденция за нарастване броя на хората живеещи в градовете обуславя нуждата за отделянето на по-малки топлофикационни централи, обслужващи определени градски зони. Балансирането на системите в сградите спомагащо за повишаване на енергийната им ефективност и комфорта е абсолютно задължително. Нуждата от изкуствен интелект и осигуряване на свързаност между различни сгради, системи и компоненти става все по-голяма. Електрическата енергия, генерирана от възобновяеми енергийни източници и водно-електрически централи, непрекъснато ще нараства и не на последно място – редуцирането на СО2 емисиите до 2050 година по предписание на регулативните органи на Европейския Съюз. Всичко това изисква безкомпромисни мерки и повишаване на енергийната ефективност на глобално ниво.

Доколко е подготвен Данфосс за новите тенденции и очакваните климатични промени в близко бъдеще?
Имайки предвид вече изброените световни тенденции, нашето заключение може да бъде само едно, а именно, че предлаганите от нас продукти и решения, никога не са били по-релевантни и по-актуални за света и очертаващите се промени в следващите години. Навсякъде където нашите продукти и решения намират приложение, те спомагат за повишаване на комфорта, енергийната ефективност и редуцирането на СО2 емисиите. В допълнение, разбира се, можем да добавим и факта, че те отговарят на изискванията на пазара за дигитализираност и комуникация по между си. Именно тяхната иновативност, дигитализираност и лесно въвеждане в екслопатация ги прави предпочитан избор за модерно мислещия и образован краен потребител.

Как Данфосс допринася за имплементирането на енергийно ефективни мерки и редуциране на СО2 емисиите в България ?
Чрез влагане на нашите продукти и решения в стотици сгради на територията на България. Започвайки от нашите решения за топлофикационна автоматика и абонатни станции, които намират широко приложение в страната, минавайки през портфолиото ни от баланс вентили, радиаторни термостати и решения за хидравлично подово отопление, и стигайки до електрическите системи за превенция от лед и сняг - Данфосс предлага пълен набор от решения за повишаване на енергийната ефективност в сгради от всякакъв тип. Освен пълнотата на неповторимото ни продуктово портфолио, ние залагаме и на нашите специалистите работещи в компанията. Те, чрез тяхното техническо „ноу-хау“ и компетенциите, които имат, на практика превръщат разнообразието от продукти в работещи решения. Всичко това обуслява и позицията ни на референтна точка за фирмите и инвеститорите в нашият бранш, както и на пазарен лидер в България.

Каква е глобалната политика на Данфосс за разширяване и обогатяване на продуктовото портфолито?
Ние постоянно развиваме тази част от бизнеса си чрез инвестиране в развойна дейност. С това целим да подобрим и развием съществуващия набор от продукти, които са добре познати и доказани на пазара през годините (например един от флагманите на балансирането на ОВК системите е новият AB-QM , който ще излезе на българския пазар в началото на 2020 г.) Друг начин за развиване и разширяване на бизнеса е чрез придобиването на нови компании. Последният пример е придобиването на един от пазарните лидери в производството на топлообменни апарати – датския Sondex.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини