СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVI, брой 7, 2019

Фасадните системи на StyroDesign в Zsar Outlet Village, Финландия

Фасадните системи на StyroDesign в Zsar Outlet Village, Финландия

Zsar Outlet Village е първият самостоятелен аутлет център във Финландия. Разположен е на границата между Европейския съюз и Русия, на час и половина път от Хелзинки и два часа и половина от Санкт-Петербург. Простира се на площ от над 20 000 m2 и помещава над 110 луксозни магазини на водещи марки. Противно на очакванията обаче, усещането не наподобява това на типичен търговски център. Изпълнителите съумяват да оформят площи, наподобяващи красиви и кокетни улички в малки градчета. Уютни площади, красиви навеси (познати като „porticos” в италианската архитектура), аристократични фасади, функционални пешеходни зони и павирани улички – всичко това създава усещането за разходка в натурална градска среда. Така посетителите се откъсват от идеята за традиционното пазаруване и се потапят във вълнуващо изживяване, подобно на разходка в нов град.

Предизвикателствата
Основните предизвикателства, с които продуктовите решения на StyroDesign трябва да се справят, са силната натовареност и постоянния човекопоток - само за 2017 г., над 7.2 милиона туристи са прекосили границата между ЕС и Русия през пунктовете в близост до комплекса в югоизточна Финландия. През 2018 г. тази цифра нараства с над 10%. В допълнение към това, над 74% от руснаците, преминали границата, посочват, че основната цел на визитата във Финландия е шопинг. Очаква се и повишен интерес от туристи от Азия близките няколко години. Постоянната натовареност на търговския център, наред с произлизащите от човекопотока рискове като постоянен допир, търкане, натиск и механично въздействие върху фасадните профили, налагат особено внимателно планиране и надеждно изпълнение на детайлите. Друг сериозен риск за фасадите и елементите по тях се явяват променливите и агресивни атмосферни влияния, типични за региона. Промяната в климата и валежите създават предпоставки за компрометиране не само на детайлите, но и на връзките им с основата и в участъците между отделните профили. За да ги изгбегнат, от StyroDesign залагат на свръх-якостно циментово покритие в комбинация с еластична фасадна боя, гарантиращи здравина, устойчивост на външни агресори и дълготрайна наситеност на цветовете. Така оформените декоративни елементи гарантират дълготрайна експлоатационна надеждност и минимизират риска от обезцветяване, структурно деформиране или напукване.

Продуктовите решения на StyroDesign
Гъвкавостта на екипа и възможността за работа по индивидуални скици на клиента улесняват изпълнението на проекта още от самото начало. Първата задача е изработката на логото на комплекса. Специфично за него е вложената метална структура и сериозните габарити на детайла (височина от 3 000 mm). Благодарение на напредничавата технология в производство на 3D форми и декорации от EPS, StyroDesign гарантира дълготрайното качество, детайлност, здравина и перфектна визия на елемента.

Основните детайли, използвани за фасадния дизайн на отделните сгради, са от гамата фасадни профили от EPS. От линейни, рамкови и первазни профили, през колони и пиластри, до балюстради, ключови камъни и арки – тези и ред други декоративни елементи красят фасадите на търговските обекти в комплекса.

В системата за фасаден дизайн влиза още и лепилото за монтаж на профили TEHNOCLAY, полимерната фугираща паста TEHNOCOAT, както и полиуретановото лепило-уплътнител PU CONTACT.

За да се гарантира ефектното декориране на профилите, както и подсигуряването на дълготрайната наситеност на цветовете и еластичността на покритието, в системата влиза и пласто-еластичната боя SUPER ELASTIC. Благодарение на разтегливостта є до над 160% нанесеният слой предпазва фугите и участъците с връзка на два детайла за дълъг период от време, изкоренявайки риска от напукване.

„Изпълнителите на проекта проявиха интерес и към, предлаганата от нас, възможност за производство на детайли и отливки от високоякостен бетон. Така, и в момента ние продължаваме да посрещаме техните нужди, произвеждайки форми и детайли от подобрен, якостен бетон.Наред с това, на StyroDesign бе поверено и производството на детайлни елементи, перфектно пресъздаващи усещането на натуралната дървесина. Изпълнителите на Zsar Outlet Village предпочетоха качеството и детайлната визия на декоративните дървени греди, част от нашето портфолио. Партньорството ни с изпълнителите на Zsar Outlet Village продължава и до днес като заедно посрещаме нуждите на все по-добре развиващия се проект.“, коментират от StyroDesign.