СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVI, брой 7, 2019

Тенденции при ключове и контакти

Интелигентните технологии се разпространяват във все повече области на живота ни. Тази тенденция засяга ежедневието на все повече хора и то не само във връзка с работата им и живота навън, тя все повече навлиза в дома. Производителите на домакински електроуреди предлагат различни интелигентни иновации, които имат за цел пълноценното използване на време и енергия, когато даден уред може да бъде включен или изключен от разстояние или според определен график. Вече се говори не само за интелигентни устройства, но и за интелигентни домове, при които обитателите им не само разполагат с интелигентни уреди, които да автоматизират и улеснят някои ежедневни задачи, но тази автоматизация и възможност за контрол от разстояние засяга различни системи в дома, например електрическата, или координира различните устройства, например осветлението и термостата в една стая. Подходяща първа стъпка при превръщането на едно жилище в интелигентен дом са устройства като интелигентни електрически крушки, ключове и контакти, защото са сравнително икономичен експеримент, чрез който да прецените дали наистина имате нужда от тези технологии, доколко са подходящи и какви функции и характеристики предпочитате.

Интелигентни електрически крушки
Интелигентните електрически крушки са по-скъпи от обикновените, но тъй като използват LED и различни други технологии, които намаляват потреблението на енергия, успяват в дългосрочен план на компенсират тази разлика в цената. Освен че използват по-малко енергия, те също траят много повече време. Удобството на интелигентните електрически крушки не се състои само в това, че могат да се включват или изключват не от ключ, а от смартфон, дистанционно. При някои може да се създаде график за тяхната работа, благодарение на което да се пести енергия. Някои крушки използват geofencing, което означава, че те работят с GPS на смартфона, за да определят точното му местоположение и осветлението автоматично да се изключи или включи, когато потребителят премине определена, предварително зададена граница. Популярни стават цветните лампи, с които да се създава атмосфера, като някои могат да се синхронизират с филми, телевизионни предавания, видеоигри или музика. Трябва да се спомене, че някои интелигентни крушки се нуждаят от хъб за домашна автоматизация, за да се свържат със смартфон, а други могат да го направят директно чрез Wi-Fi. Трети се свързват с Bluetooth, но в този случай има ограничение по отношение на управлението и то е възможно само в определен обхват. Може да изглежда по-неудобно, но в някои отношения интелигентните крушки работят по-добре, когато са свързани с хъб. Наличието на хъб означава, че те работят със Zigbee или Z-Wave протокол, което създава много по-стабилна връзка, с по-голям обхват, който е по-малко податлив на прекъсване от Wi-Fi. Освен че могат да следват график и да се включват и изключват, дори когато собствениците ги няма, за да създадат впечатление, че дома не е празен, някои интелигентни крушки могат със същата цел да имитират трептящата светлина от включен телевизор. Интелигентни крушки могат да се свързват освен със своето собствено приложение за управление също и с Alexa, HomeKit на Apple или с Google Assistant, така че да бъдат контролирани само с глас. Можете също така да интегрирате някои крушки с камери за сигурност, термостати и други интелигентни устройства в дома и тази съвместимост позволява да създаването на сцени (това е най-разпространеният термин за координирането и свързването на няколко интелигентни устройства и групирането на тяхното управление), според които осветлението автоматично ще се включва или изключва в зависимост от определени условия или зададени сигнали като известия по телефона или промени във времето.

Интелигентни ключове за осветлението
Интелигентните ключове за осветление имат разширени функции, освен тези на обикновените ключове, и помагат за автоматизирането на един дом. Те приличат на традиционните ключове и се инсталират на същите места, но излъчват радиовълни, които позволяват да се свързват с близката безжична мрежа и да станат част от Интернет на нещата. Това им дава набор от възможности, включително управление чрез приложения за смартфон или с глас. Някои могат да имат допълнителни бутони за по-специфичен контрол на светлината или дори с допълнителни сензори или светлинни индикатори. Тъй като към момента цените на тези ключове са все още високи, по-практично е да се инсталират там, където има специфична нужда от техните разширени функции. Други интелигентни устройства, като например крушки, също предлагат сходни възможности, но интелигентните ключове са по-икономичното решение, ако настоящите електрически крушки работят достатъчно добре и нямат нужда от подмяна.

Интелигентните ключове често работят със собствено приложение, което се използва, за да се управляват свързани с тях осветителни тела. В такъв случай дори не се налага използването на физическия ключ. Възможно е също приглушаване на светлината, но това зависи и от крушките, които се използват, като луминисцентните са особено неподходящи за такъв контрол на яркостта. Ако крушките са съвместими, повечето интелигентни ключове предоставят възможност за контролиране на яркостта до предпочитаните нива. Някои модели могат автоматично да променят настройките на осветлението през целия ден – докато естествената светлина намалява, изкуствената става по-ярка.

Повечето приложения за интелигентни ключове също позволяват създаването на графици за осветлението. Това е все по-често срещан начин за пестене на енергия и осигуряване на допълнително удобство у дома. Те могат да се програмират така, че осветлението да се включва, когато обитателите на дома се прибират от работа, или пък да се настроят така, че след определен час да остават включени само някои лампи. Както интелигентните крушки, така и интелигентните ключове могат да се управляват дистанционно, но могат също да се свържат така, че ключът да е свързан безжично с част от крушките на други осветителни тела и ще може да контролира и тях както тези, към които е свързан физически. Интелигентните ключове за осветление са добър начин за навлизане в тези технологии, защото дори когато има проблеми с безжичната връзка със смартфона, който да ги управлява, или с другите осветителни тела, към които някои модели могат да се свързват дистанционно, те пак могат да работят като обикновени електрически ключове спрямо осветителните тела, към които физически са свързани.

Също така много интелигентни ключове разполагат със сензори. Двата най-често срещани вида са тези за движение, които включват светлините автоматично (обичайно използвани в офис сгради с цел пестене на енергия), и сензори за допир, които се използват за включване на осветлението и управление на яркостта.

Интелигентните ключове могат да се свържат с цяла екосистема от интелигентни устройства, с които да си взаимодействат по различни начини. Съвременните интелигентни ключове са съвместими с много различни платформи като Amazon Alexa, Google Assistant, Apple HomeKit, Wink, Next или IFTTT, даващи възможност за допълнителни функции, например гласови команди.

По отношение на безопасността трябва да се спомене, че когато се инсталират, интелигентните ключове изискват неутрален проводник, какъвто може да не е наличен при електрическата инсталация в много стари сгради. Също в някои случаи електрическият товар може да бъде проблем, например с по-сложни устройства за регулиране на яркостта, така че трябва да се провери дали избраният интелигентен ключ е фазово адаптивен.

Интелигенти електрически контакти
По-разпространеният и по-икономичен вариант на интелигентните електрически контакти не се вгражда в стената, а се включва във вече наличен контакт. Тези устройства притежават много от допълнителните функции, които интелигентните електрически крушки и ключове предлагат. Обикновено контактът разполага със свое приложение, с което да бъде управляван от смартфон, като някои са съвместими с други приложения за такива продукти или с виртуални асистенти като Alexa. Различните конкретни модели се свързват дистанционно по няколко различни начина – едни чрез Wi-Fi, Bluetooth, а при някои се налага да се свържат първо с хъб, който да комуникира със смартфон. Тези контакти дават възможност за управление от разстояние на уреда, включен в тях, а някои от тях позволяват включването на повече от един уред, като обикновено тези два или повече контакта могат да бъдат управлявани от приложението независимо един от друг. Те позволяват също и създаването на определен график на работа, например включването на кафемашината сутрин или изключването на лампите вечер в точно определен час. Някои устройства имат и режим, при който светлините да симулират присъствието на хора в дома, когато по някаква причина той е празен. Има контакти, разработени за употреба навън, чийто корпус е проектиран да издържа на различни екстремни метеорологични условия. Те са подходящи за управление, от разстояние или по график, на външното осветление на дома, което може да е функционално или декоративно.

Освен удобство, интелигентните контакти дават възможност за пестене на енергия и намаляване на сметката за електричество и то не само защото вече дори да ги забравите, уредите и осветлението в дома Ви ще се изключват автоматично. Някои контакти разполагат и с функцията да измерват потреблението на електричество от устройствата, включени в тях, и тази информация е от голяма полза, когато обмисляте как да оптимизирате консумацията си на енергия и трябва да решите кои уреди да бъдат заменени или дори изобщо не си заслужава да бъдат използвани.

Вече има и иновации в този сектор, които значително допринасят за безопасността на електрическата инсталация в дома. Най-вече с цел обезопасяването на един дом, когато в него има деца, Brio са разработили контакти, които не подават електрическо напрежение, ако сензорите в тях не засекат обект и не отчетат, че това действително е щепселът на електроуред, а не друг предмет или детска ръка. Този безопасен контакт може да бъде и част от система, състояща се също от приложение за смартфон, сензори, които да засекат пожар, наводнение или изтичане на въглероден оксид в дома.

Избор между различните устройства
Интелигентните крушки не само позволяват дистанционно контролиране на светлините или включването им по график, при тях често има възможност за промяна на цвета на осветлението. Интелигентните контакти превръщат една обикновена лампа в такава, която може да се изключи и включи от разстояние, като понякога позволяват да се следи и потреблението на енергия. Предимство на интелигентните контакти е, че те могат да се използват за различни уреди, не само за осветлението. Едно от големите предимства на тези две решения е, че са лесни за инсталиране (повечето контакти се включват в наличен обикновен контакт, не са вградени в стената) и така лесно могат да бъдат преместени, ако се окажат неудобни или ненужни за помещението или уредите, за които първоначално са били избрани. Използването на интелигентните ключове изглежда най-естествено и интуитивно. Все още можете да контролирате светлините от физическия стенен ключ, но освен това дават възможност за приглушаване на светлината или дистанционно управление. Те също така могат да работят със съществуващи осветителни тела, за които по различни причини интелигентните крушки може да не са подходящи.

Освен че разполагат с различни предимства едно спрямо друго, тези интелигентни решения за осветлението могат да се съчетават, за да се постигнат максимални ефективност и удобство. Когато обаче се комбинират няколко различни интелигентни устройства, трябва да се помисли за тяхната съвместимост, особено когато се планира това да бъде само първият етап от изграждането на цялостен интелигентен дом. Моделите интелигентни електрически крушки, контакти и ключове са съвместими с различни приложения и виртуални гласови асистенти, а ако се налага свързването им с хъб, към който в последствие да бъдат свързвани и други, най-различни устройства, трябва да се направи избор между двата протокола, ZigBee или Z-Wave, които хъбовете използват.