СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVI, брой 7, 2019

Проведе се международният дизайнерски семинар на Дибла

Проведе се международният дизайнерски семинар на Дибла

Състоялият се на 10 октомври в Интер Експо Център, София, първи международен Дибла Семинар предизвика истински фурор в дизайнерския бранш в България, събирайки над 300 души публика. С внимателния и целенасочен подбор на говорители и избор на теми, платформата Дибла успя да зададе посоката на събитието целенасочено, изхождайки от конкретните нужди и потребностите на бранша у нас.

Да събереш един от „десетте дизайнери, променили света“ (арх. Федерико Делроссо), „най-влиятелния интериорен дизайнер в Близкия изток за 2018 г“ (Изабел Пинтадо), получилия покана за работа в BMW още в началото на кариерата си млад продуктов дизайнер (Атила Верес), експерта по управление на проекти и методология (инж. Татяна Станчева) и фаворитката на дизайнерската общност у нас от журито на Dibla Design Awards, човек не само със специфичен дизайнерски поглед, но и със изключителен преподавателски подход (Хасегава Аой) на едно място в рамките на един ден, е сериозно предизвикателство. Световните авторитети подходиха сериозно и с ентусиазъм към участието си в Семинара с цената на компромиси със себе си успяха да намерят време в претоварените си графици, да прелетят хиляди километри, за да се съберат в София и да предложат есенцията на опита и знанията си на своите български колеги. „Изнасял съм лекции в САЩ, Русия, Китай… Успели сте да съберете над 300 души – за такъв тип събитие това е изключително постижение!“, сподели с нескрита радост арх. Делроссо. И наистина, гостите не само съсредоточено изслушваха предложените идеи, но и търсеха компанията на лекторите в почивките, обсъждаха, разменяха мнения и контакти, а предвиденото за дискусия време в края на събитието не стигна за всички въпроси от публиката.

Арх. Делроссо откри семинара с разсъжденията си за архитектурата като ценност сама по себе си, за неразривната взаимовръзка между архитектура, интериорен и продуктов дизайн, за важността от навлизането в дълбочина на основните процеси при проектирането, за работата на архитекта – и живота въобще – като скоростна надпревара. Младият, но изключително опитен и търсен, продуктов дизайнер Атила Верес разказа за своето динамично и разнопосочно пътешествие в света на дизайна, сподели вижданията си за преобразяването на живота, бита, средата и човешките дейности чрез екосъобразното отношение към промишления дизайн, чрез подобряване и разнообразяване на изделията и продуктите, които ни заобикалят, чрез новаторски подход и извънрамково мислене. Хасегава Аой от Академия Домус започна изказването си с философско-психологически експеримент, в който увлече цялата публика. От нея научихме как да изградим творческа идентичност, какви са стъпките и компонентите в този процес, какви са значението и смисълът му. Инж. Татяна Станчева се превърна в една от големите изненади на събитието. Всеки, който е превърнал дизайна в своя сериозна професия, а не просто в хоби или източник на творческо удовлетворение, знае, че той предполага и организиран делови подход. Затова и далечната от практическия дизайн тема за управлението на проекти се оказа изключително интересна и полезна за слушателите. Темата привлече такова внимание, че поради големия интерес на присъствалите и с разрешението на инж. Станчева конспектът є ще бъде поместен на сайта на Дибла.

Изабел Пинтадо разказа за себе си, за фирмата с над 300 проектанти, в чието управление участва, за опита си в работата с разнообразни клиенти, представляващи противоречиви предизвикателства. Показа примери за идейно въплъщаване и надграждане в интериора; разкри мащаби, достъпни само за най-големите в бранша в световен мащаб; сподели анализи, подходи и методология.

Освен всичко останало, проектантите имаха уникалната възможност да се запознаят отблизо с трима от членовете на международното жури в тазгодишното издание на Dibla Design Award – Хасегава Аой, Федерико Делроссо и Атила Верес, което им позволи да добият още по-ясна представа за опита и авторитета, стоящи зад оценките в конкурса.

В духа на стремежа на Дибла да предоставя най-цялостни възможности на участниците във всяко тяхно събитие, от Платформата се бяха погрижили да получат подкрепата и на 19 водещи фирми в бранша у нас. Събитието беше насочено към активни, отговорни и амбициозни проектанти, за това и всички компании, подкрепили Семинара, получиха вниманието на своята съвършена целева публика.РекламаПрелисти броя

  • Прелисти този брой на списание СТРОИТЕЛИ

още в рубриката

Новини

реклама

  • Сдружение Топливо