СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVI, брой 7, 2019

Златни медали за 39 експоната от Пловдивския технически панаир

Златни медали за 39 експоната от Пловдивския технически панаир

С безпрецедентен резултат завърши Конкурсът за иновативни продукти, организиран по време на 75-ия Международен технически панаир в Пловдив. 39 експоната спечелиха златни медали от общо 40, които се състезаваха за най-високото пазарно отличие в българската индустрия.

За първи път в своята история престижната надпревара отбелязва такъв финал, тъй като обичайно приза получават около 70% от участващите. „Всички претенденти представиха изделия от ново поколение, отговарящи на световните стандарти. В разработките за включени високи технологии и творчески идеи, а продуктите надминават очакванията на потребителите и се намират на границата между настоящето и бъдещето“, коментира д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив. Той беше и заместник-председател на журито, оглавявано от председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически контрол Петър Горновски.

Най-много отличия – 15, бяха присъдени в категория „Електроника, електротехника, роботика, информационни технологии и телекомуникации“, тъй като това са сектори, в които приложението на върхови технологии е най-интензивно, обясниха от комисията. Тя награди 12 експоната в раздел „Енергетика и екология, технология и управление на водите, химическа промишленост“, осем в „Машиностроене“ и 4 в „Транспорт и автосервизно оборудване“. Призове получиха 19 разработки от Русия, страна партньор на ЕСЕН 2019.

Сред победителите са и десет изделия, които обаче са предназначени не за индустрията, а за обучение, туризъм, комфорт в дома. Такива са две платформи - за създаване на образователни сайтове и за споделени туристически пътувания, дъгов симулатор за заваряване, апарат за пречистена и алкална питейна вода, пречиствателна станция за отпадни води за малки фамилни сгради, станция за бързо зареждане на електромобили и други.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини