СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVI, брой 7, 2019

Архитектурата е средство за позитивна промяна

Разговор с арх. Юри Танов, DA Architects

Архитектурата е средство за позитивна промяна

DA architects студио за дизайн и архитектура е основано от арх. Юри Танов, арх. Мартин Ряшев и арх. Александър Асенов през 2013 г., като за няколко години студиото получи множество местни и международни отличия.

Арх. Танов, представете студио DA Architects.
DA Architects e студио за съвременна архитектура и дизайн. В работата си ние търсим баланса между даденостите на средата, нуждите на клиента, функцията, материалите и детайлите, така че да създадем едно цялостно решение със собствен характер и естетика.

Ние вярваме, че архитектурата е средство, с помощта на което можем да създаваме позитивна промяна в средата, която ни заобикаля. Нейната основна функция е да осигурява по-добър живот на хората и това я прави обществен ангажимент. Мисля, че в този момент в България, а може би в целия регион, имаме голяма нужда от такава позитивна промяна, тръгваща от съвременния подход към обществените пространства в градовете ни, съхраняването на паментиците на културата, принципите за ново застрояване, като стигаме и до изграждането на адекватна среда в интериорните, било то обществени или жилищни. Всеки един от тези аспекти възпитава едно различно отношение у всеки един участник в обществото и създава една промяна в самия него.

Разкажете за подхода Ви на работа, принципи в създаването на проектите, на какво държите и към какво се стремите?
Aко трябва да отговоря само с една дума – подходът ни е индивидуален. Всяка задача предлага различна възможност, като целта ни е да получим уникален резултат, който да е и устойчив във времето.

Всеки проект е индивидуален, въпреки това, може ли да кажете към какво се придържате в проектите за жилища например? Предпочитания към материали, цветове, стилове и т.н.?
Жилищната архитектура е насочена към най-личното пространство за всеки от нас – неговия дом. Когато става въпрос за индивидуално жилище или еднофамилна къща, е нужна много по-близка комуникация с клиента, за да можем да намерим решение, което да отговаря на нуждите му и да отразява неговите характер и ценности, и не на последно място да е едновременно стилно и уютно. Хората са различни и това води и до голямо разнообразие от решения и материалите.

Жилищните кооперации са с друг мащаб, тръгвайки от отделния човек, трябва да създадеш стукрура от по-универсални апартаменти, които едновременно да създават единство в обема на сградата, така и да сепарират личното пространство, да гарантира спокойствието на всеки живущ. Това е най-масовото строителство в България, но са малко сградите, които се открояват и правят впечатление. По-голямото предлагане на нови жилища, стимулира както клиентите, така и инвеститорите да търсят по-интересни и качествени решения, тук е и нашата най-силна страна.

Относно работата Ви по дизайн на обществени пространства и офиси - с какво са по-различни подобни проекти? Как изглежда съвременният офис? На какви изисквания трябва да отговаря?
Обществените сгради и пространства са най-предизвикателните задачи и ни дават повече възможности в търсенето на нови решения. В съвременния живот имаме нужда от все повече обществени пространства, които да ни карат да излезнем навън и да общуваме, да сме сред природата и на открито. При проектирането на офис сгради задължително трябва да се обръща нужното внимание и на площите около тях. Шоурумите и представителствата на компаниите от своя страна имат още една специфика - те са лицето на съответната компания, изграждат имиджа є и чрез тях се изпраща послание към клиентите и обществото. Офисите са не само с представителна функция, те са мястото, на което фирмите реално извършват дейността си. Основните изисквания са свързани с предоставяне на добри условия на труд, естествена осветеност, акустична среда и по-добър комфорт. Тези параметри, заедно с локацията, са по-лесно оценими, дори и от непрофесионалист. Ние обръщаме повече внимание и усилия в аспекти, които са по-тясно специализирани и в действителност оказват огромно влияние върху хората и начина им на работа. От основно значение е вътрешното организиране на работните отдели и добрата връзка между тях. Създаването на зони за комуникация между хората, както и места за неформални срещи, които да стимулират на обмяната на опит. Заседналият начин на работа и обездвижването водят до здравословни проблеми, затова правилното планиране може да осигури по-добро работно положение за служителите, като в допълнение осигуряваме зони за активна и пасивна почивка. Подборът на различни по височина, вид и начин на сядане работни места дава възможност всеки служител да променя стойката си в различни часове на деня. На работа човек прекарва половината от активното си време и средата трябва да те предразполага, както за това да се чувстваш добре, така и да си здрав.

Споделете за някои проекти от практиката Ви, които са били по-предизвикателни, открояващи се с интересни решения. Или проекти, с които сте печелили награди в конкурси.
Изглежда имаме склонност към предизивкателни задачи, защото повечето ни проекти са точно такива, това не е защото търсим такива, а защото не се плашим от трудностите – за нас те не са проблем, а възможност. Ще разкажа малко повече за един проект, за който преди три години ни поканиха в конкурс. Ставаше въпрос за нова концепция за дизайн на банкови клонове. В този момент банките в България не търсеха дизайн, а имаха по-консервативно поведение, обусловено от спецификата на работата с пари и сериозните мерки за сигурност. Инвестираха предимно в по-добра локация и не търсеха сериозно подобрение в дизайна на клоновата си мрежа, за разлика от мобилните оператори например. Като кулминация и конкретнотото запитване за "клон, насочен към бъдещето" дойде от банката с най-висок процент на възрастни клиенти. Това бяха три минуса в началото на процеса, които, вместо притеснение, ни мотивираха допълнително и това доведе до един голям плюс в края на проекта и един много добър резултат, който подтикна и конкурентите в сектора да променят гледната си точка за клоновата си мрежа и това доведе до сериозно раздвижване и при тях.

Проектът ни за новите клонове на банка ДСК бе награден с Platinum A`Design Award 2018 – най-високото отличие на престижния международен конкурс, провеждан ежегодно с церемония по награждаването в гр. Комо – Италия. С концепция за RE-USE и Recycle въдхнахме повторен живот на употребявани корабни контейнери в проекта ни за Workspace Bulgaria, който бе отличен с BIG SEE Award 2018 в Любляна. През последните години спечелихме редица първи награди и в България, с обществени, офисни и жилищни проекти. Най-силно влияние ни оказват отличията на международно ниво, където си сверяваш чесовника с най-добрите практики от цял свят. Последното ни отличие е от април месец, тази година – първо място в категорията “Commercial space” на международни награди за архитектура и дизайн IDEA-TOPS. Наградата ни беше връчена в Шънджън (Китай), лично от посланика на България в Китай – Григор Порожанов. Тези оценки ни дават увереност, че се развиваме в правилната посока, а контактът с едни от най-добрите архитекти от цял сват ни вдъхновява да продължаваме да търсим нови и интересни решения.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини